Dżem z czerwonej porzeczki zachwyca fantastycznym, delikatnie kwaskowym smakiem. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek na słodko lub domowych naleśników. To jednak nie koniec jego kulinarnych zastosowań – możliwości jest o wiele więcej. Co ważne, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy domowych przetworów. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić dżem z czerwonych porzeczek.
(średnia 4.51 z 164 głosów)
Przygotowanie: owoce obieramy z gałązek, przebieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Całość zagotowujemy, aż do momentu, gdy porzeczki puszczą sok.
Gotowanie: zmniejszamy moc palnika. Podgrzewamy masę owocową do uzyskania pożądanej konsystencji. Może to zająć od 60 do 120 minut. Od czasu do czasu mieszamy gęstniejące porzeczki.
Dżem z czerwonej porzeczki: przekładamy do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Dokładnie je zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez około 20 minut. Po tym czasie je wyjmujemy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy 8 słoików o pojemności 200 ml. Mogą to być zarówno naczynia z wieczkiem twist off, jak i ze szklaną pokrywką i kauczukową uszczelką (typu weck). Powinniśmy się upewnić, że nie są wyszczerbione. Wypełniając je dżemem, zostawmy około 2–3 cm odstępu od nakrętki.
- Pamiętajmy, żeby używać jedynie świeżych owoców bez śladów pleśni lub zgnilizny. W przeciwnym razie dżem z czerwonej porzeczki może się szybko zepsuć.
- Jeśli wydaje nam się, że masa owocowa nie jest wystarczająco gęsta, możemy dodać do niej pod koniec gotowania łyżeczkę pektyny.
- Żeby upewnić się, że dżem jest gotowy, przejedźmy po dnie garnka drewnianą łyżką, rozdzielając owoce. Jeśli od razu połączą się z powrotem, powinniśmy je dalej podgrzewać, aż zgęstnieją.
- Przez pierwsze 24 godziny po przygotowaniu dżem z czerwonych porzeczek powinien być ułożony do górny dnem. Po tym czasie można go przełożyć w zacienione i chłodne miejsce. Najlepiej sprawdzi się w tym celu piwnica lub głęboka szafka kuchenna. Odpowiednio przechowywany zachowa świeżość na długie miesiące.
- Dżem porzeczkowy doskonale sprawdza się jako nadzienie do naleśników lub składnik kanapek na słodko. Można go dodawać do drożdżowych ciast lub puszystych babeczek jogurtowych. To także smaczne urozmaicenie porannej owsianki lub śniadaniowego musli.
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki bez cukru? Choć składnik ten skutecznie konserwuje dżemy, konfitury lub soki, nie oznacza to, że jest niezbędny. Żeby uzyskać słodkie przetwory o odpowiedniej konsystencji, można dodać do owoców erytrol i zmiksowane na mus daktyle.
Delikatnie kwaskowate porzeczki należą do najpopularniejszych owoców lata. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto zachować ich smak na dłużej. Żeby domowe przetwory się nie zepsuły, muszą zostać odpowiednio zapasteryzowane. Możliwości jest kilka. Dżem porzeczkowy najczęściej wekuje się na mokro. Słoiki należy ułożyć w garnku wyłożonym materiałową ściereczką tak, żeby się nie stykały. Następnie zalewa się je wodą do 2/3 wysokości i gotuje przez około 15–20 minut.
Jeżeli przyrządzamy konfitury lub dżem z porzeczek w dużych ilościach, możemy je pasteryzować w piekarniku. W tym przypadku odradzamy korzystanie ze słoików z kauczukową uszczelką. Przetwory wystarczy włożyć do piekarnika na 25–30 minut. Optymalna temperatura pasteryzacji na sucho wynosi około 120–130°C. Dużą popularność zyskuje także wekowanie słoików w zmywarce. Należy je ułożyć do góry dnem na półkach urządzenia, a następnie uruchomić program o możliwie najwyższej temperaturze (zwykle jest to 70°C). Nie należy dodawać żadnych detergentów. Po wyjęciu słoiki ustawia się dnem do góry i zostawia do wystygnięcia.
Poezja domowych przetworów z owoców wypływa ze świeżości składników i prostoty ich przygotowania. Wystarczy kupić na miejscowym targu wiaderko porzeczek i zagotować je z cukrem, który każdy trzyma w szafce kuchennej. Jeśli jednak chcemy nieco urozmaicić ten nieskomplikowany przepis, możemy przyrządzić na przykład:
Niespodziewanie nadeszło lato i zastanawiacie się, co zrobić z czerwonej porzeczki, która dojrzewa na krzaczkach pod koniec czerwca? Spieszymy z podpowiedzią. Ten cudowny kwaskowy owoc można wykorzystać do zrobienia takich przetworów jak:
Komentarze