Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki zachwyca fantastycznym, delikatnie kwaskowatym smakiem. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek na słodko czy domowych naleśników. To jednak nie koniec jego kulinarnych zastosowań – możliwości jest wiele! Co ważne, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet najbardziej początkujący miłośnicy domowych przetworów. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić dżem z czerwonych porzeczek. 

dodany przez: marlenas

dżem porzeczkowy

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 164 głosów)


Sposób przygotowania:

Posiłek:

Dżem z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie porzeczek: owoce obieramy z gałązek, przebieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Całość zagotowujemy, aż do momentu, gdy porzeczki puszczą sok. 

  • 2.

    Dżem z czerwonej porzeczki: zmniejszamy moc palnika. Od czasu do czasu mieszając kontynuujemy gotowanie, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji. Może to zająć od 60 do 120 minut. Gotowy dżem z porzeczek rozlewamy do czystych, wyparzonych słoików. Dokładnie je zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez około 20 minut. Po tym czasie je wyjmujemy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.

Porady

  • Pamiętajcie, by do przygotowania dżemu z czerwonej porzeczki używać jedynie świeżych, owoców bez śladów pleśni czy zgnilizny. W przeciwnym razie przetwory mogą się szybko zepsuć. 
  • Zastanawiacie się, jakie słoiki najlepiej się sprawdzą do przechowywania dżemu z porzeczek czerwonych? Mogą to być zarówno słoje z wieczkiem (typu twist off) lub ze szklanym wieczkiem i kauczukową uszczelką (typu weck). Ich optymalna pojemność wynosi 200–330 ml. 
  • Słoików nie należy wypełniać dżemem do pełna. Polecamy zostawić około 2–3 cm odstępu od wieczka. 
  • Przed przelaniem przetworów z czerwonej porzeczki do słoików, upewnijcie się, że nie są one uszczerbione. Sprawdźcie też, czy wieczka nie są zardzewiałe lub zniekształcone. Polecamy również uprzednio wyparzyć je w piekarniku lub we wrzątku.
  • Przez pierwsze 24 godziny po przygotowaniu, dżem z porzeczek powinien być ułożony do górny dnem. Po tym czasie można go przełożyć w zacienione i chłodne miejsce. Najlepiej sprawdzi się w tym celu piwnica lub garaż. Odpowiednio przechowywany, zachowa świeżość na długie miesiące. 
  • Dżem z porzeczki czerwonej można używać do przekładania naleśników lub przygotowania kanapek na słodko. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do drożdżowych ciast czy puszystych babeczek jogurtowych. Można nim również urozmaicić smak porannej owsianki lub śniadaniowego musli z jogurtem.  
  • Zastanawiacie się, co zrobić z czerwonej porzeczki? Sprawdźcie nasz pozostałe przepisy z porzeczkami w roli głównej.

Notka redakcyjna

Jak pasteryzować dżem z porzeczki czerwonej?

Delikatnie kwaskowate porzeczki to jedne z najpopularniejszych owoców lata. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Nic dziwnego – są pyszne! Warto więc zachować ich smak na dłużej. By domowe przetwory się nie zepsuły, muszą zostać odpowiednio zapasteryzowane. Odpowiednio, czyli jak? Możliwości jest kilka. Dżemy z porzeczek najczęściej pasteryzuje się na mokro. Układa się je w garnku (wyłożonym materiałową ściereczką) tak, by się nie stykały. Następnie zalewa się je  wodą do 2/3 wysokości i gotuje przez około 15–20 minut. 

Jeżeli pokusicie się o przyrządzenie większej ilości słoików z dżemem z czerwonych porzeczek, możecie zapasteryzować je w piekarniku. W tym przypadku odradzamy jednak korzystanie ze słoików z kauczukową uszczelką. Przetwory wystarczy włożyć do piekarnika na 25–30 minut. Optymalna temperatura pasteryzacji na sucho wynosi około 120–130°C. Jeśli jednak chcecie pasteryzować wystudzone przetwory, włóżcie je do zimnego piekarnika. 

Ostatnimi czasy popularność zyskuje także nowa metoda pasteryzacji w zmywarce. Jest ona bardzo prosta. Wystarczy ułożyć słoiki do góry dnem w środku urządzenia, a następnie uruchomić program o możliwie najwyższej temperaturze (zwykle jest to 70°C). Oczywiście do zmywarki nie należy dodawać żadnych detergentów. Po wyjęciu słoiki ustawia się dnem do góry i zostawia do wystygnięcia. Gotowe! 

Dżem z czerwonej porzeczki – inne wersje przygotowania

Przyjęło się, że do przygotowania domowych przetworów należy używać dużych ilości cukru. Choć skutecznie konserwuje on dżemy, konfitury czy soki, nie oznacza to, że jest ich niezbędnym elementem. Jeśli staracie się ograniczyć jego spożycie, możecie przygotować równie smaczny dżem z czerwonej porzeczki bez cukru. W tej wersji umyte owoce zalewa się wodą i zagotowuje. Następnie dodaje się do nich erytrol oraz garść namoczonych i zblendowanych na mus daktyli. Całość gotuje się na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji, po czym rozlewa się do słoiczków i pasteryzuje na mokro lub na sucho. 

Chcecie urozmaicić smak dżemu z porzeczek czerwonych? Możecie dodać do niego pęczek świeżych liści mięty. Do gotujących się przetworów można również dorzucić pokrojonego na kawałki i pozbawionego pestek arbuza. Polecamy spróbować także dżem porzeczkowy z agrestem czy malinami. Jeśli zaś lubicie bardziej niecodzienne połącznie smakowe, z pewnością przypadnie wam do gustu dżem z porzeczek z imbirem i skórką limonki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy