Ciasto z owocami lata

Ciasto z owocami lata jest tak pyszne, że po prostu rozpływa się w ustach. Piecze się je ekspresowo, bo w zaledwie 25 minut. Świetnie smakuje zarówno z wiśniami, porzeczkami, jak i z jagodami czy malinami. Idealne na lato, kiedy to świeżych owoców wokół mamy w bród. Delikatne słodkie ciasto wspaniale komponuje się z soczystymi, lekko kwaskowymi owocami. Poniżej znajdziecie przepis na szybkie ciasto z owocami lata.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto z owocami

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
3519 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Ciasto z owocami lata - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. 

  • 2.

    Jajka i cukier: jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się prawie biała.

  • 3.

    Mąka i śmietana: mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do drugiej miski. Partiami dodajemy do masy jajecznej - miksujemy. Powoli dDolewamy śmietanę i mieszamy dokładnie. 

  • 4.

    Forma do ciasta: smarujemy ją niewielką ilością masła i oprószamy mąką, a następnie wlewamy do środka ciasto. 

  • 5.

    Owoce: ostrożnie układamy je na wierzchu ciasta i całość pieczemy przez około 25 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia. Może to być konieczne przy małych formach do ciasta, gdzie warstwa ciasta będzie grubsza. 

  • 6.

    Studzenie: ciasto z owocami lata wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Kalorie: 3519

Węglowodany: 585

Tłuszcz: 87

Błonnik: 12

Białko: 85

Porady

  • Do posypania ciasta z owocami idealny będzie domowy cukier puder z wanilią. Przygotujemy go, dodając do cukru pudru przekrojoną na pół laskę wanilii i umieszczając w słoiku na kilka dni, aby cukier wchłonął aromat wanilii.  
  • Ciasto możemy upiec z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się jagody i truskawki.
  • W sezonie zimowym według podanego przepisu możemy upiec także ciasto z mrożonymi owocami. 
  • Osoby nie przepadające za bardzo słodkimi wypiekami mogą zminimalizować ilość użytego cukru do 100 g. 
  • Idealna do wypieku ciasta z owocami będzie duża forma do pieczenia – ciasto szybko w niej wyrośnie, a owoce będą pięknie widoczne na powierzchni. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy