Jogurtowiec to połączenie kremowej masy na bazie jogurtu naturalnego z chrupiącym, ciasteczkowym spodem. Dodatek malinowej galaretki oraz świeżych owoców wzbogaca go w delikatną, orzeźwiającą nutę. Ciasto pięknie się prezentuje i z łatwością przygotujemy je bez użycia piekarnika. Lekki jak chmurka jogurtowiec zachwyci niejedno podniebienie!
Artur Rogalski
(średnia 4.41 z 193 głosów)
Spód: herbatniki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy je. Masło przekładamy do garnuszka oraz podgrzewamy je do momentu, aż się roztopi. Następnie łączymy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Dno formy o średnicy 25-26 cm wykładamy ciasteczkową masą. Całość wstawiamy do lodówki.
Galaretka cytrynowa: mieszamy ją z 400 ml wrzącej wody i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Masa jogurtowa: jogurt naturalny łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do niego galaretkę cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Masę jogurtową wylewamy na ciasteczkowy spód i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny ( czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
Galaretka malinowa: mieszamy ją z 800 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy ją do lodówki na chwilę, żeby się schłodziła, ale nie stężała. Następnie wylewamy ją na masę jogurtową. Całość zostawiamy w lodówce, aż galaretka stężeje.
Podanie: jogurtowiec wyjmujemy z formy. Deser dekorujemy owocami.
Porady
- Jogurtowiec warto przygotować również z dodatkiem galaretek o innych smakach np. pomarańczową, brzoskwiniową bądź truskawkową.
- Spód jogurtowca możemy przygotować również na bazie czekoladowych, kruchych ciasteczek lub biszkoptów. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go pominąć i przygotować samą masę jogurtową.
- Galaretkę cytrynową z powodzeniem zastąpimy żelatyną w listkach lub proszku.
- Jogurtowiec przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 2–3 dni.
- Do wykonania masy warto użyć gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Dzięki temu deser będzie odznaczał się idealną konsystencją.
Jogurtowiec to lekkie, orzeźwiające ciasto, które jest wyjątkowo proste w wykonaniu. Dodatkowo przepis na nie możemy z łatwością modyfikować. Jogurtowa masa jest świetną bazą i zawsze możemy wzbogacić ją w:
Gotowy jogurtowiec świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. W związku z tym polecamy udekorować go:
Komentarze