StockFood
4.49 (157)
Sok z czarnej porzeczki to zdrowy dodatek do zimnych i ciepłych napojów. Świetnie sprawdzi się w kolorowych koktajlach i drinkach. Z kolei gęsty syrop będzie idealnym uzupełnieniem deserów lodowych i śniadań na słodko. Zarówno sok, jak i syrop porzeczkowy świetnie budują odporność, a jesienią i zimą pomagają w walce z przeziębieniem. Przygotowanie domowego soku z czarnych porzeczek zamyka się w kilku prostych krokach i nie wymaga użycia sokownika.
czarna porzeczka 1.5 kg
woda 750 ml
cukier 750 g
Czarne porzeczki: myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i odrywamy ogonki.
Pierwsze gotowanie: owoce przekładamy do dużego garnka i zalewamy 500 ml wody. Wstawiamy do zagotowania, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika. Gotujemy przez 10 min.
Przecedzanie: sok przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.
Drugie gotowanie: resztki owoców ponownie umieszczamy w garnku, wlewamy 250 ml wody i drugi raz gotujemy. Po kolejnych 10 min przelewamy całość przez podwójną gazę do garnka z gotowym sokiem. Dokładnie wyciskamy sok z resztek owoców.
Cukier: do soku z czarnej porzeczki dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści.
Gotowy sok z czarnej porzeczki: przelewamy przez lejek do czystych i wyparzonych butelek (lub słoików). Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.
Porady
- Jeśli chcemy przygotować sok z czarnych porzeczek bez cukru, pomijamy krok 5 i od razu przechodzimy do rozlewania soku do butelek. Trzeba przyznać, że w smaku wychodzi lekko cierpki, ale na pewno jest zdrowszy niż syrop z cukrem. Zawsze możemy rozcieńczyć go na późniejszym etapie z innym sokiem lub wodą.
- Sok możemy osłodzić nie tylko cukrem, ale także syropem z agawy lub miodem.
- Jeśli chcemy uzyskać bardziej esencjonalny i gęstszy syrop z czarnej porzeczki, możemy zrezygnować wody. Wtedy podgrzewamy same oczyszczone owoce do momentu aż puszczą sok. Przeciskamy przez gazę i podgrzewamy z cukrem.
- Sok z czarnej pasteryzujemy na mokro, czyli w garnku z gotującą się wodą. Więcej na temat wekowania przetworów na zimę – w naszym poradniku o pasteryzacji.
Sok z czarnych porzeczek zawiera przede wszystkim dużą ilość witaminy C, która wspiera odporność organizmu. Dlatego dobrym pomysłem jest zachowanie kilku butelek z sokiem na jesień i zimę, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje i przeziębienia. Ale to nie wszystkie cenne właściwości soku:
W domowej produkcji świetnie wychodzą mieszane soki owocowe – np. z czarnych i czerwonych porzeczek, z dodatkiem agrestu lub malin. Do soku porzeczkowego możemy dodać także:
Wybrany składnik dodajemy na etapie gotowania porzeczek, po czym razem z nimi przecedzamy przez sitko i gazę.
Już jedna szklanka soku porzeczkowego dziennie sprawia, że nasz organizm jest silniejszy i bardziej odporny na wirusy i bakterie. Najlepiej pić nierozcieńczony sok bez cukru, jednak nie wszystkim odpowiada to, że jest dość intensywny i cierpki. Poniżej kilka innych pomysłów na zastosowanie soku porzeczkowego w kuchni: