Sok porzeczkowy

Sok porzeczkowy jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Połączenie dwóch rodzajów porzeczki i agrestu to świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. Zimą najczęściej dodajemy go do filiżanki rozgrzewającej herbaty z cytryną. Dodatkowo, jego przygotowanie jest niezwykle proste – zajmuje jedynie 30 minut! Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na domowe przetwory, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory z owoców

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 157 głosów)

Sok porzeczkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców na sok na zimę: Porzeczki oraz agrest płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy je z nadmiaru wody i obieramy z szypułek. Następnie owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10–15 minut.

  • 2.

    Sok porzeczkowy: Gdy owoce zaczną puszczać sok, zasypujemy je cukrem. Ciągle gotując, mieszamy zawartość garnka, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ściągamy owoce z palnika, przelewamy przez sitko. Gotowy sok porzeczkowy rozlewamy do szczelnie zamykanych, umytych butelek. Zakręcamy je, pasteryzujemy sok na mokro przez 5 minut. 

Porady

  • Sok porzeczkowy można również rozlać do szklanych słoików. Należy jednak upewnić się, że nie są one wyszczerbione, a ich wieczka szczelnie się zamykają. Powinny być one również dokładnie umyte i wyparzone.
  • Sok z czarnej porzeczki najlepiej pasteryzować na mokro. Dno garnka należy wyłożyć materiałową ściereczką. Następnie butelki (lub słoiki) ustawia się tak, by nie stykały się one ze sobą. Garnek wypełnia się wodą do około ¾ wysokości szklanych butelek. Następnie wystarczy już tylko doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień i odpowiednio długo kontynuować jej gotowanie.
  • Jeśli planujecie podarować butelki z domowym sokiem z porzeczki jako prezent, możecie w łatwy sposób je udekorować. Wystarczy zakryć ich nakrętki kawałkiem koronkowego lub lnianego materiału, a następnie przewiązać go jutowym sznurkiem. Możecie również pokusić się o zrobienie ozdobnych etykiet.
  • Przygotowujecie większą ilość soku z czarnej porzeczki? Pamiętajcie, że na każdy litr soku należy dodać około 300 g cukru.
  • Odpowiednio przechowywany sok z porzeczek zachowa świeżość przez długie miesiące. Polecamy trzymać go w zacienionym i chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica, garaż lub zamykana szafka na poddaszu. 
     

Notka redakcyjna

Sok porzeczkowy – do czego go dodawać?

Sok z owoców czarnej porzeczki z dodatkiem agrestu oraz porzeczki czerwonej smakuje wprost fantastycznie. Jest gęsty i słodki. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty z imbirem, cytryną i goździkami. Można używać go również do przyrządzenia domowych nalewek czy likierów. Często wykorzystuje się go także do przygotowania kompotu. Sok fantastycznie wzbogaci smak wypieków – wystarczy polać nim wierzch ciasta.

Z soku porzeczkowego można też w prosty sposób zrobić pyszny budyń. Wystarczy wymieszać go w proporcji pół na pół z wodą, a następnie z gotowej mieszanki odlać 125 ml, w który rozpuszcza się budyń. Pozostały sok z wodą należy zagotować. Gdy zacznie wrzeć, dodaje się do niego rozrobioną masę budyniową. Całość trzeba energicznie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem polecamy wymieszać deser z 50 ml śmietanki 36%.

Sok z czarnej porzeczki – właściwości

Nie bez powodu sok porzeczkowy to jeden z najpopularniejszych przetworów na zimę. Owoce porzeczki cenione są przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witaminy C – aż 3 krotnie większą niż sok z cytryny czy pomarańczy! Są także bogate w witaminę A, B oraz P. Stanowią także dobre źródło magnezu, wapnia, żelaza czy potasu. 

To jednak nie jedyne prozdrowotne właściwości czarnych porzeczek. Mogą one przyczyniać się do pobudzania laktacji u matek karmiących. Skutecznie obniżają poziom ciśnienia tętniczego. Ich właściwości przeciwwirusowe są nieocenione w walce z przeziębieniem. Spożywanie porzeczek może również spowodować obniżenie poziomu glukozy we krwi. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy