Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Po obiedzie dobry jest kawałek ciasta. Najlepiej smakuje ciasto z bezą.

ciasto z owocamikruche ciastobezaPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.41 z 162 głosów)

Składniki:

  • * 250 g mąki
  • * 125 g schłodzonego masła
  • * 1/4 szklanki cukru
  • * cukier waniliowy
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * 1 jajko
  • * 1 łyżka śmietany
  • * 500g czerwonych porzeczek
  • * dżem porzeczkowy
  • * 4 białka
  • * szklanka cukru pudru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Masło posiekać z mąką, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i odstawić na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie z gałązek porzeczek oberwać rubinowe kuleczki owoców, umyć je i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z białek ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder, a następnie połowę porcji porzeczek. Delikatnie wymieszać.
  • Gotowe ciasto wyjąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26-28 cm. Nakłuć widelcem i kilku miejscach i podpiec przez 10 min. w piekarniku. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozsmarować na jego powierzchni dżem porzeczkowy (może być z czerwonych lub czarnych porzeczek - dowolnie), wyłożyć pozostałe porzeczki, a na wierzch lśniącą pianę z białek. Wstawić ciasto do piekarnika na 30 min. Wierzch przykryć folią aluminiową, aby piana się nie spiekła. Po upływie połowy czasu można folię zdjąć i dopiec pianę.
  • Ciasto podawać po wystudzeniu, udekorowane kiściami i listami porzeczek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy