Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą to pyszny pomysł na letni deser. Kruchy spód, słodko-kwaśne nadzienie i chrupiąca beza tworzą idealną kompozycję smaków i struktur, która oczaruje każdego. Taki wypiek uświetni wszystkie spotkania przy stole, więc świetnie sprawdzi się jako ciasto na imprezy rodzinne, urodziny czy inne święta. Zobacz, jak zrobić najlepsze ciasto porzeczkowe!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami kruche ciasto beza

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 163 głosów)

Ciasto z porzeczkami i bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kruche ciasto 1.

    Ciasto kruche: Zimne masło siekamy z mąką, a następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajko i śmietanę.  Wszystko razem szybko zagniatamy na plastyczne ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie myjemy porzeczki i obrywamy je z gałązek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz połowę porzeczek i wszystko delikatnie mieszamy.

  • beza 2.

    Ciasto z porzeczkami i bezą: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno  blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 minut, a następnie smarujemy je dżemem i wykładamy na nim pozostałe porzeczki. Na owocach delikatnie rozsmarowujemy pianę z białek i wstawiamy blachę do piekarnika na kolejne 30 minut. Upieczone ciasto z porzeczkami i bezą wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Porady

  • Ciasto z porzeczkami i bezą można przygotować też w wersji z innymi owocami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Świetnie sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, śliwki, czereśnie, wiśnie, rabarbar czy jagody. Poza sezonem letnim, świetnym dodatkiem do tego ciasta będą też dżemy, konfitury i powidła. 
  • Jeśli chcecie, aby kruche ciasto z porzeczkami i bezą było bardziej dietetyczne, możecie zastąpić cukier erytrytolem, ksylitolem lub stewią. Ta mała zmiana nie wpłynie na smak wypieku, a znacznie obniży jego kaloryczność. 
  • Kruche ciasto z porzeczkami i bezą można przygotować też w formie tartaletek na jedną porcję. Wystarczy podzielić schłodzoną masę na kilka równych porcji, a następnie rozwałkować małe kółka i wylepić nimi specjalne małe blaszki. Oczywiście należy wtedy skrócić czas pieczenia. 
  • Ten wypiek można też przygotować na wegańskim kruchym cieście na bazie oleju kokosowego, mąki i cukru. W wersji roślinnej na wierzchu dodajemy bezę z ubitej aquafaby, czyli zalewy z ciecierzycy w puszce. 

Lubisz porzeczkowe desery? Wypróbuj też przepisy na: ciasto drożdżowe z porzeczkami, sernik z porzeczkami i muffinki z porzeczkami.


Notka redakcyjna

Ciasto z porzeczkami i bezą - przepis podstawowy i dodatki

Podstawowy przepis jest pyszny i efektowny, jednak można go dodatkowo modyfikować, podmieniając składniki lub dorzucając rozmaite dodatki. Do ubitych białek warto dorzucić garść wiórek kokosowych. Takie ciasto z porzeczkami i bezą kokosową ma wspaniały smak i absolutnie rozkoszny aromat. Kruche ciasto z porzeczkami i bezą można też urozmaicić dodatkiem kruszonki. Najprostszą zrobimy z masła, mąki i cukru w proporcji 2:1:1.

Ciasto kruche z porzeczkami i bezą świetnie smakuje w wersji kakaowej. Jeśli więc lubicie czekoladowe słodycze, przygotujcie ciemny spód z kakao. Wystarczy zastąpić nim 10 % z całej ilości mąkiInnym smacznym pomysłem jest dodanie do surowej masy łyżeczki cynamonu, ziarenek z jednej laski wanilii lub szczypty imbiru. Fantastycznym składnikiem, który wzbogaci kruchy spód jest też starta skórka z cytryny lub limonki. 

Podobny przepis można przygotować też na spodzie bez pieczenia. Wystarczy pokruszyć ciasteczka, herbatniki lub krakersy na mąkę i wymieszać je z roztopionym masłem. Do takiego ciasta na zimno można dodać także rozdrobnione orzechy włoskie, migdały lub wiórki kokosowe. Wymieszaną masą wylepiamy blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin. Proces chłodzenia można też przyspieszyć, chowając blachę do zamrażarki na 30 minut. 

Jak przechowywać ciasto z porzeczkami i bezą?

Zarówno beza, jak i ciasto kruche niezbyt dobrze znoszą przechowywanie w lodówce, dlatego wypiek z powyższego przepisu najlepiej jest trzymać w suchym, chłodnym miejscu. Ważne, aby ciasto było zamknięte w pojemniku z pokrywką lub przykryte folią, w przeciwnym razie wyschnie i straci swoją chrupkość. Odpowiednie przechowywanie wypieku wydłuży jego świeżość, dzięki czemu będzie ono zdatne do spożycia nawet do tygodnia. Najlepiej przygotować taką porcję, aby zdołać zjeść ją w tym czasie, gdyż niestety słodkości z dodatkiem bezy nie nadają się do zamrożenia.

Porzeczki - wartości odżywcze i kcal

Te małe owoce mają w sobie wielką moc, gdyż zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Już jedna garść porzeczek pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Oprócz niej, w tych małych kuleczkach znajdziemy również sporą dawkę witamin A, D, a także tych z grypy B. Przy całym tym bogactwie dobroczynnych składników, porzeczki są niskokaloryczne, ponieważ w stu gramach tych owoców jest tylko około 50 kalorii. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy