Polenta - przepisy i zastosowanie

4 przepisy

pesto-z-jarmuzu-z-polenta-indeks-min

Polenta charakterystyczna jest dla kuchni włoskiej, przede wszystkim północnych regionów kraju. Mieszkańcy tej części Italii zyskali nawet przydomek "polentoni", czyli "pożeracze polenty". Potrawa ta - łatwo dostępna, niedroga i sycąca - przez lata funkcjonowała jako jeden z podstawowych posiłków ubogich warstw społecznych. Od dłuższego czasu doskonale radzi sobie również na salonach, komponowana z najróżniejszymi, często wyszukanymi, dodatkami, w wariancie wytrawnym lub słodkim. Próbując przybliżyć niewtajemniczonym, co to jest polenta, można porównać ją do polskiej mamałygi. Zobaczcie zebrane sposoby na polentę.

Polenta - przepisy i zastosowanie

Czym jest polenta?

Wiele osób, chcąc dokładniej odpowiedzieć na pytanie: "polenta - co to właściwie za produkt", utożsamia ją z kaszką kukurydzianą. Jest to zgodne z prawdą, jednak nie zawsze tak było. W kwestii potrawy, jaką jest polenta, przepis popularny był na Półwyspie Apenińskim na długo przed sprowadzeniem kukurydzy do Europy. Początkowo receptura opierała się na gotowanej w wodzie mące jęczmiennej, mące gryczanej lub mące kasztanowej, a czasami także warzywach strączkowych.

Pod koniec XVI wieku popularność zyskała polenta kukurydziana, która odegrała ważną rolę w walce z głodem w Italii. Dzisiaj jest jednym ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Mimo że polenta przepis podstawowy ma nieskomplikowany i dawno ustalony, eksperci doliczyli się ponad dwustu wariantów tego specjału. Produkt podstawowy występuje w kilku wariantach, różniących się grubością ziaren oraz późniejszym zastosowaniem.

Polenta - przepisy

Przepis na polentę nie jest trudny, choć jego realizacja wymaga nieco cierpliwości. Sposobem na satysfakcjonujący efekt końcowy jest przestrzeganie zasady częstego, najlepiej nieustannego mieszania gotującej się kaszy lub mąki kukurydzianej. Dzięki temu uzyskamy aksamitną i jednolitą konsystencję, unikając jednocześnie nieprzyjemnej goryczki.

Technik przygotowywania polenty jest sporo. Niektórzy wsypują kaszkę do wrzącej wody, a inni najpierw rozrabiają ją w zimnej i  zagotowują razem. Najważniejsze jednak, by za pomocą mieszania uzyskać jednolitą masę. Polenta jest gotowa, gdy kasza lub mąka wchłonie cały płyn i będzie lekko odstawać od brzegów naczynia. Dodatki smakowe trafiają do polenty już po ugotowaniu. Całość wylewa się do płaskiego naczynia. Zimną kaszę kroić można na kawałki. To z nich powstaje smażona, pieczona lub grillowana polenta. Serwuje się ją jako przekąskę z serem, szynką czy boczkiem. Przy większej liczbie dodatków uzyskamy danie typu pizza z polenty.

Polentę o większych ziarnach najczęściej podaje się jako dodatek do mięs. W Mediolanie towarzyszy jej sos pomidorowy, grzyby i kiełbasa, w rejonie Lombardii - wołowina i zioła, zaś nad jeziorem Como - akcent rybny. Ponadnarodowy charakter będzie miał kurczak w jogurcie z chili i polentą. Do drobniejszej kaszy wykorzystuje się lżejsze dodatki, na przykład ser, zimne sosy czy pesto. Ciekawy wybór stanowi chrupiąca polenta z pieczarkami i gorgonzolą albo polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi.

Co pasuje do polenty?

Polenta znakomicie sprawdza się jako dodatek do obiadu, kolacji lub sycącego śniadania. Duże znaczenie mają dodatki: to dzięki nim domownicy i goście zachwycą się potrawą, w której pojawia się polenta. Z czym podawać ją, by była smaczna?

Polenta z grilla lub piekarnika znakomicie komponuje się z wytrawnymi dodatkami w postaci gulaszów oraz sosów na bazie wywaru mięsnego. Pasują do niej mięsa różnego rodzaju: od przygotowanego na różne sposoby drobiu po wołowy stek. We Włoszech popularny jest zestaw polenta i ossobuco, czyli gicz cielęca duszona w białym winie z przyprawami. Polenta kukurydziana wykorzystywana jest także jako dodatek do dań warzywnych typu leczo albo curry.

Polentę podawać można również z dodatkami na zimno. Pasuje do niej większość konfitur i sosów tradycyjnie wykorzystywanych do mięs, na przykład żurawiny, borówki czy konfitowana cebula. Dobrym kompanem jest także sos pomidorowy, sos słodko-kwaśny czy dressingi ziołowe. Pesto z jarmużu z polentą to idealna przekąska o włoskim charakterze. Interesujący pomysł, który powinien spodobać się również najmłodszym, to polenta na słodko serwowana z dodatkiem śmietanki, dżemu, miodu oraz świeżych owoców.