REKLAMA

Szynka - przepisy

3 kolekcji przepisów

290 przepisów

szynka Szynka to bardzo popularny w kuchni składnik. Najczęściej mówiąc o szynce mamy na myśli szynkę wieprzową. Możemy jednak trafić np. na szynkę cielęcą czy jagnięcą. Szynka najczęściej jedzona jest pokrojona w kostkę – np. w sałatkach lub w plasterki – np. na kanapkę. Szynka ma dużo innych zastosowań. Dodajemy ją do gulaszu czy cukiniowej babki, używamy także do zawijania w jej plasterki pieczone mięsa – dzięki temu nie tracą nic ze swojej soczystości. Polecamy też terrinę z szynki, czyli rodzaj pożywnej galarety, krojonej w plastry i szynkę pieczoną w całości. Szynka sprawdzi się pokrojona na kawałki na pizzy czy jako element nadzienia do rożków z ciasta francuskiego. Szynka wspaniale zagra również jako chips, który możemy podać do zupy. Taki chips przygotowujemy, grillując plasterki szynki na suchej patelni.
Szynka – ugotuj, upiecz, uwędź w domu
Szynka to składnik, który znajdziecie w niemal każdym sklepie. Warto zwracać uwagę na jej skład. Bardzo często znajdziecie w niej wodę i konserwanty. Taka szynka nie będzie smaczna i szybko się zepsuje. Najlepiej kupić surową szynkę w sprawdzonym sklepie mięsnym i samemu się nią zająć. Szynka wieprzowa – przepis na jej zrobienie jest prosty. Możemy ją upiec z aromatycznymi przyprawami lub ugotować w osolonej wodzie. Taka szynka nada się na kanapki czy do sałatki, ale także na obiad – z ziemniaczanym puree i sałatką będzie pyszna. Szynkę można także wędzić – jeśli tylko dysponujecie odpowiednim sprzętem koniecznie tego spróbujcie!