Szynka - przepisy

3 kolekcji przepisów

1962 przepisów

Szynka to bardzo popularny w kuchni składnik. Najczęściej mówiąc o szynce mamy na myśli szynkę wieprzową. Możemy jednak trafić np. na szynkę cielęcą czy jagnięcą. Szynka najczęściej jedzona jest pokrojona w kostkę – np. w sałatkach lub w plasterki – np. na kanapkę. Szynka ma dużo innych zastosowań. Dodajemy ją do gulaszu czy cukiniowej babki, używamy także do zawijania w jej plasterki pieczone mięsa – dzięki temu nie tracą nic ze swojej soczystości. Polecamy też terrinę z szynki, czyli rodzaj pożywnej galarety, krojonej w plastry i szynkę pieczoną w całości. Szynka sprawdzi się pokrojona na kawałki na pizzy czy jako element nadzienia do rożków z ciasta francuskiego. Szynka wspaniale zagra również jako chips, który możemy podać do zupy. Taki chips przygotowujemy, grillując plasterki szynki na suchej patelni.

Przepisy w kolekcji Szynka - przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Bułki nadziewane

Pyszna przekąska

SMAKOWITA

Bułki nadziewane

Szynka – ugotuj, upiecz, uwędź w domu
Szynka to składnik, który znajdziecie w niemal każdym sklepie. Warto zwracać uwagę na jej skład. Bardzo często znajdziecie w niej wodę i konserwanty. Taka szynka nie będzie smaczna i szybko się zepsuje. Najlepiej kupić surową szynkę w sprawdzonym sklepie mięsnym i samemu się nią zająć. Szynka wieprzowa – przepis na jej zrobienie jest prosty. Możemy ją upiec z aromatycznymi przyprawami lub ugotować w osolonej wodzie. Taka szynka nada się na kanapki czy do sałatki, ale także na obiad – z ziemniaczanym puree i sałatką będzie pyszna. Szynkę można także wędzić – jeśli tylko dysponujecie odpowiednim sprzętem koniecznie tego spróbujcie!

Artykuły powiązane

Pizza hawajska
03.09.2020

Pizza hawajska – jak powstała pizza z ananasem?

Pizza hawajska - jedna z najbardziej lubianych pizz świata - prawdopodobnie powstała przez przypadek i wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, bynajmniej nie pochodzi za Hawajów. Odkąd wymyślono ją w Kanadzie, spór o dodatek w formie ananasa do dziś budzi spór.

Prosciutto - co warto wiedzieć przed zakupem
06.05.2020

Prosciutto crudo czy prosciutto cotto? Włoska szynka na polskim stole

Prosciutto crudo i prosciutto cotto to najpopularniejsze włoskie szynki, które świetnie sprawdzają się nie tylko na zwykłych kanapkach, ale również jako składnik bardziej wyszukanych potraw. W cyklu "Smak" przyglądamy się bliżej specjałom ze słonecznej Italii.

Szynkowar - przepisy na domowe szynki
24.09.2018

Szynkowar - przepisy na domowe szynki nie tylko od święta

Domowe wyroby mięsne na nowo podbijają polskie stoły, a z pomocą przychodzi szynkowar. Choć dla wielu to wynalazek z poprzedniej epoki, szynkowar znacznie uprości przygotowanie wędliny. Szczególnie, jeśli zależy nam na swojskim smaku i braku konserwantów. W cyklu "Dobre Rzeczy" przedstawiamy szynkowar w kilku wersjach i triki na domowe szynki i wędliny.

Wino i ser
18.12.2017

Przekąski na przyjęcie – ser, świeże i suszone owoce, orzechy, szynka. Idealny zestaw do wina!

Nie trzeba być znawcą win, żeby wiedzieć, że dobrze dobrane przekąski podkreślają ich smak i sprawiają, że spotkanie jest jeszcze przyjemniejsze i przebiega w miłej atmosferze. Co przygotować na przyjście gości?