Pizza z polenty to ciekawa alternatywa dla klasycznych włoskich placków. Polenta z kaszki kukurydzianej jest zresztą w wielu włoskich regionach bardzo popularna. Przykładowo, na Bari zjemy ją w formie sprzedawanych w papierowych rożkach chipsów, usmażonych na głębokim tłuszczu. Nasza pizza z polenty jest zdrowszą wersją klasycznej pizzy. Na wierzch kładziemy ricottę, salami i świeże warzywa, takie jak szparagi. Jeśli szukaliście nowego pomysłu na pizzę, oto on!
Pizza z polenty / fot. Stockfood
Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Mleko wraz z bulionem doprowadzamy do wrzenia, na średnim ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo dosypujemy skrobię kukurydzianą. Gotujemy przez 5 min, aż masa zgęstnieje. Dodajemy parmezan i mieszamy, aż się rozpuści. Masę kukurydzianą rozkładamy za pomocą łyżki wazowej na blasze do pieczenia, tworząc owale. Studzimy przez 15 min a następnie schładzamy przez 1 godz.
Cukinię wkładamy do miski, polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą, mieszamy i odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Szparagi i pomidory układamy na blasze obok polenty. Warzywa spryskujemy oliwą. Pieczemy 15–20 min (aż spody polenty ładnie się zarumienią).
Ricottę łączymy z natką pietruszki, estragonem oraz czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię osączamy (zachowując płyn). Ricottę rozprowadzamy na polentowym spodzie. Na wierzchu układamy pomidorki, szparagi oraz cukinie. Skrapiamy sokiem pozostałym po osączeniu cukinii i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi sałatami.
Kalorie: 315
Porady
W przepisie na pizzę z polenty wykorzystujemy:
- parmezan - starty
- cukinia - jedna zielona i jedna żółta, pokrojone w cienkie plasterki lub wstążki
- natkę pietruszki - posiekaną
- estragon - świeży, posiekany
- czosnek - posiekany
- salami - w plasterkach
- sałatę - można wybrać dowolną ulubioną lub mix sałat
Polenta znana jest w kuchni polskiej jako mamałyga. Możemy eksperymentować z jej konsystencją i przygotowywać polentę albo rzadszą, przypominającą puree ziemniaczane, albo gęstszą, krojoną na kawałki. W pierwszej wersji podajemy ją jako dodatek, na przykład do dań mięsnych. W wersji drugiej, najlepiej smakuje usmażona na patelni, podpieczona w piekarniku lub zgrillowana. Podajemy ją samą jako przekąskę, możemy dorzucić ją także do sałatki albo przygotować sos. Wspaniale będzie grała na przykład z sosem grzybowym. Warto zestawiać polentę z wyrazistymi smakami, ponieważ sama ma smak dość neutralny.
Komentarze