Pizza z polenty

Pizza z polenty to ciekawa alternatywa dla klasycznych włoskich placków. Polenta z kaszki kukurydzianej jest zresztą w wielu włoskich regionach bardzo popularna. Przykładowo, na Bari zjemy ją w formie sprzedawanych w papierowych rożkach chipsów, usmażonych na głębokim tłuszczu. Nasza pizza z polenty jest zdrowszą wersją klasycznej pizzy. Na wierzch kładziemy ricottę, salami i świeże warzywa, takie jak szparagi. Jeśli szukaliście nowego pomysłu na pizzę, oto on!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza polenta

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Kalorie:
315 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.56 z 142 głosów)

Pizza z polenty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pizza-z-polenty2 1.

    Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Mleko wraz z bulionem doprowadzamy do wrzenia, na średnim ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo dosypujemy skrobię kukurydzianą. Gotujemy przez 5 min, aż masa zgęstnieje. Dodajemy parmezan i mieszamy, aż się rozpuści. Masę kukurydzianą rozkładamy za pomocą łyżki wazowej na blasze do pieczenia, tworząc owale. Studzimy przez 15 min a następnie schładzamy przez 1 godz.

  • pizza-z-polenty3 2.

    Cukinię wkładamy do miski, polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą, mieszamy i odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Szparagi i pomidory układamy na blasze obok polenty. Warzywa spryskujemy oliwą. Pieczemy 15–20 min (aż spody polenty ładnie się zarumienią).

  • pizza-z-polenty4 3.

    Ricottę łączymy z natką pietruszki, estragonem oraz czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię osączamy (zachowując płyn). Ricottę rozprowadzamy na polentowym spodzie. Na wierzchu układamy pomidorki, szparagi oraz cukinie. Skrapiamy sokiem pozostałym po osączeniu cukinii i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi sałatami.

Kalorie: 315

Porady

W przepisie na pizzę z polenty wykorzystujemy: 

  • parmezan - starty
  • cukinia - jedna zielona i jedna żółta, pokrojone w cienkie plasterki lub wstążki
  • natkę pietruszki - posiekaną
  • estragon - świeży, posiekany
  • czosnek - posiekany
  • salami - w plasterkach
  • sałatę - można wybrać dowolną ulubioną lub mix sałat

Notka redakcyjna

Polenta znana jest w kuchni polskiej jako mamałyga. Możemy eksperymentować z jej konsystencją i przygotowywać polentę albo rzadszą, przypominającą puree ziemniaczane, albo gęstszą, krojoną na kawałki. W pierwszej wersji podajemy ją jako dodatek, na przykład do dań mięsnych. W wersji drugiej, najlepiej smakuje usmażona na patelni, podpieczona w piekarniku lub zgrillowana. Podajemy ją samą jako przekąskę, możemy dorzucić ją także do sałatki albo przygotować sos. Wspaniale będzie grała na przykład z sosem grzybowym. Warto zestawiać polentę z wyrazistymi smakami, ponieważ sama ma smak dość neutralny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy