Polenta to produkt, który warto zaprosić do kuchni. Jaki przepis wybrać? Polenta daje mnóstwo możliwości. Polenta w przepisie dla fanów grilla to oryginalny dodatek do głównego dania.
Polenta z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Polentę (drobna kaszka kukurydziana) ugotować wg przepisu na opakowaniu, do uzyskania bardzo gęstego ciasta. Wylać 1 cm warstwę na płaską foremkę, wystudzić. Pokroić w grubą kostkę, posmarować oliwą, posypać papryką i zapiekać na grillu (lub pod grillem piekarnika) do uzyskania złocistej skórki.
Posypać świeżo utartym parmezanem.
Serwować na ciepło zamiast ziemniaków, śmiało można jeść na zimno z ulubionym dipem.
Notka redakcyjna
Jak ugotować polentę? Przepis jest prosty! Podobnie jak inne sypkie produkty należy odmierzyć proporcje, gotować w garnku z grubszym dnem, na wolnym ogniu, pilnując aby kasza wchłonęła wodę, a całość nie przypaliła się. Warto doprawić pod koniec, w zależności od tego, jak dalej chcemy wykorzystać polentę w przepisie.
Komentarze