Polenta z grilla

Polenta to produkt, który warto zaprosić do kuchni. Jaki przepis wybrać? Polenta daje mnóstwo możliwości. Polenta w przepisie dla fanów grilla to oryginalny dodatek do głównego dania.

polentaPrzekąski

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 196 głosów)

Składniki:

  • Szklanka polenty
  • Słodka papryka w proszku
  • Parmezan
  • Oliwa

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Polentę (drobna kaszka kukurydziana) ugotować wg przepisu na opakowaniu, do uzyskania bardzo gęstego ciasta. Wylać 1 cm warstwę na płaską foremkę, wystudzić. Pokroić w grubą kostkę, posmarować oliwą, posypać papryką i zapiekać na grillu (lub pod grillem piekarnika) do uzyskania złocistej skórki.
  • Posypać świeżo utartym parmezanem.
  • Serwować na ciepło zamiast ziemniaków, śmiało można jeść na zimno z ulubionym dipem.

Notka redakcyjna

Jak ugotować polentę? Przepis jest prosty! Podobnie jak inne sypkie produkty należy odmierzyć proporcje, gotować w garnku z grubszym dnem, na wolnym ogniu, pilnując aby kasza wchłonęła wodę, a całość nie przypaliła się. Warto doprawić pod koniec, w zależności od tego, jak dalej chcemy wykorzystać polentę w przepisie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy