Polenta to proste danie z kaszy kukurydzianej. Robi się ją niezwykle prosto i do tego szybko. Jeszcze lepiej smakuje podsmażona – w tej wersji jest chrupiąca na zewnątrz i cudownie puszysta w środku. Te kukurydziane prostokąciki są idealnym dodatkiem do dań kuchni śródziemnomorskiej. Proponujemy przepis na polentę smażoną z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że nie będziecie się mogli jej oprzeć.
Maria Panzer
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: płaski talerz smarujemy odrobiną masła – zostawiamy na później. Do średniego rondla wlewamy wodę, solimy, doprowadzamy do wrzenia wodę.
Gotowanie: mąkę kukurydzianą powoli wsypujemy na wodę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy ją na 5 minut, żeby wchłonęła wodę.
Polenta z parmezanem: mieszamy masło (25 g) z parmezanem. Dodajemy do rondla, dokładnie łączymy. Masę wylewamy na talerz i wygładzamy. Zostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia, na 15 minut. Schłodzoną masę polentową kroimy na 8–12 prostokątów lub pastylek.
Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni i smażymy pojedyncze kawałki polenty przez 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Porady
- Smażona polenta to wspaniały dodatek do śródziemnomorskich dań mięsnych, np. do aromatycznej jagnięciny po sycylijsku lub baraniny.
- Polenta zyska jeszcze więcej smaku, jeśli przed podaniem, posypiemy ją świeżymi ziołami. Może to być posiekana natka pietruszki, kolendra, bazylia lub szczypiorek.
- Smażoną polentę możemy również podać jako samodzielne danie z dipami lub ulubioną surówką. To także świetna propozycja do piknikowego koszyka.
- Jeśli nie mamy parmezanu, możemy go bez problemu zastąpić innym serem, np. górskim, cheddarem.
Komentarze