Kasza kukurydziana – wartości i zastosowanie

27 przepisów

Kasza kukurydziana służy nie tylko do przyrządzania kleiku dla najmłodszych. Ten uniwersalny produkt sprawdzi się w wielu przepisach! Warto się przekonać, co można zrobić z kaszy kukurydzianej i jakie są jej wartości odżywcze. Zobaczcie, jakie przepisy zebraliśmy z kaszą kukurydzianą.

Kasza kukurydziana – wartości i zastosowanie

Kasza kukurydziana - wartości odżywcze

Kasza kukurydziana w 100 g suchego produktu ma 340 kalorii, 8 g białka, 72 g węglowodanów i niecałe 2 g tłuszczu. Jest źródłem witamin A, B i E, które wzmacniają odporność i zapewniają dobrą kondycję skóry. Ponadto zawiera selen, potas, fosfor i magnez.

Nie ma zatem wątpliwości, że kasza kukurydziana jest zdrowa. To produkt szczególnie polecany dla osób na diecie bezglutenowej - mogą spożywać go bez obaw. Stanowi także świetny wybór dla alergików i małych dzieci, ponieważ nie uczula. Kasza kukurydziana ma również właściwości korzystne dla osób zmagających się z problemami trawiennymi - jest lekkostrawna, lecz syci na długo.

Jak przygotować kaszę kukurydzianą?

Jak ugotować kaszę kukurydzianą? Sposób jest bardzo prosty! Do przygotowania 1 szklanki kaszy kukurydzianej potrzebujemy 2,5 szklanki płynu. Grysik możemy zalać zimną wodą bądź mlekiem lub wsypać do wrzątku - każda z tych metod przyniesie podobny efekt. W trakcie gotowania należy stale mieszać kaszę, aby zapobiec przywieraniu jej do dna garnka.

Jak długo gotować kaszę kukurydzianą? Kaszka kukurydziana na wodzie, mleku lub dowolnym innym płynie będzie gotowa po ok. 15 minutach od rozpoczęcia wrzenia. Im bardziej zmielony jest grysik, tym szybciej się ugotuje. Niektóre wersje błyskawiczne nie wymagają nawet gotowania, lecz jedynie zmieszania z gorącym płynem. Przyrządzenie kaszy grubo mielonej może natomiast wymagać nawet 20 minut.

Jeśli chcemy uzyskać kleik o bardzo gęstej konsystencji, należy pozostawić go do ostygnięcia. Po odstawieniu w chłodne miejsce kaszka kukurydziana zagęści się tak bardzo, że będzie można kroić ją na kawałki. Uzyskamy w ten sposób polentę, która jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej.

Przepisy z kaszą kukurydzianą

Co można zrobić z kaszy kukurydzianej? Znacznie więcej niż tylko słynną rumuńską mamałygę! Z uwagi na swoje właściwości i delikatny smak grysik z powodzeniem zastąpi mąkę lub inny zagęszczacz w wielu przepisach. Z drugiej strony może stanowić także główny składnik potrawy. Dzięki intensywnemu, żółtemu kolorowi kaszy dania z jej dodatkiem ładnie prezentują się na talerzu.

Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą to lekka i zdrowa propozycja na obiad. Najsmaczniejsza będzie latem, gdy przygotujemy ją ze świeżych, sezonowych warzyw. Dzięki dodatkowi kaszy warzywna zupa jest sycąca i pożywna.

Kotlety kukurydziane sprawdzą się jako wegetariańska odmiana od tradycyjnych mielonych. Ich smak możemy dostosować do własnych upodobań dzięki odpowiednim przyprawom. Jeśli zamiast zwykłej słodkiej papryki użyjemy wędzonej, uzyskamy charakterystyczny, dymny aromat. Miłośnicy ostrych potraw mogą również dodać mielone chilli.

Placuszki kukurydziane są nie tylko szybkim, ale i prostym do wykonania daniem. Możemy podać je jako samodzielny obiad lub w postaci dodatku do mięs. Świetnie smakować będą zarówno z kefirem, jak i z pikantnym sosem. Można wypróbować je jako zamiennik klasycznych placków ziemniaczanych.

Chrupiąca polenta z pieczarkami i gorgonzolą nie tylko jest pyszna, ale też świetnie się prezentuje. Sprawdzi się zwłaszcza jako przystawka do uroczystego obiadu bądź przekąska podczas imprez. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi podbije serca wielbicieli kuchni włoskiej. Klasyczne dla tamtejszych kulinariów połączenie sera i pomidorów podkreślimy dzięki gałązce świeżego tymianku. Aby uzyskać najlepszą konsystencję polenty, kaszkę należy gotować ok. 40 minut na wolnym ogniu.

Domowy chleb kukurydziano-pszenno-razowy jest zdrowszą alternatywą dla sklepowego pieczywa, gdyż nie zawiera spulchniaczy ani konserwantów. Ponadto zastosowanie kaszy kukurydzianej zamiast mąki sprawia, że wypiek jest lżejszy dla żołądka niż tradycyjny domowy chleb razowy.

Artykuły powiązane

5rodzajowkasz_g
23.07.2020

Rodzaje kasz – 5 najzdrowszych kasz i ich właściwości

Które rodzaje kasz są najzdrowsze? Wszystkie kasze zawierają mnóstwo witamin i dobroczynnych składników. Wyróżniliśmy 5, które są fantastycznymi superfoods. Kasze zdobywają nasze kulinarne serca już od dłuższego czasu. Nic w tym dziwnego - dają praktycznie nieograniczone pole do popisu zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko. Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna – sprawdźcie który rodzaj kaszy jest dla was najlepszy!

genmaicha-popcorn-tea-iStock-
09.03.2020

Popcorn tea podbija salony. Jak powstaje?

Herbata z dodatkami to nic nowego. Od dawna smak czarnej herbaty urozmaica się poprzez dodanie suszonych kwiatów, ziół lub przypraw. Częstym dodatkiem są również suszone owoce, które nadają słodyczy. Jednak herbaciarze z całego świata są ostatnio zachwyceni popcorn tea - herbatą popcornową. W cyklu „Smak” przedstawiamy zieloną herbatę genmaicha prosto z Japonii.

Ossobuco
11.08.2019

Ossobuco – gicz we włoskim przepisie

Znacie ossobuco? To dość pracochłonne danie, którego przygotowanie zajmuje kilka godzin. Jednak warto poświęcić trochę czasu, gdyż ossobuco, czyli duszona gicz cielęca, zachwyca smakiem i aromatem. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy tradycję i przepis na ossobuco.

Miąższ - Saska Kępa Restauracje
03.10.2018

Miąższ pełen smaku. Saska Kępa i restauracje do odkrycia

Saska Kępa na warszawskiej Pradze Południe to obowiązkowy punkt na mapie wszystkich foodies. Dzielnica znana z piosenki Maryli Rodowicz i twórczości Agnieszki Osieckiej skrywa bardzo smaczne miejsca. Saska Kępa ma restauracje, które spełnią oczekiwania naszego podniebienia i portfela. Jednym z miejsc jest Miąższ na ul. Francuskiej. Dlaczego warto tam wpaść? Odpowiadamy w cyklu "Smaczne miejsca".

Trentino kuchnia
01.08.2018

Dla łakomczuchów i koneserów, aktywnych i leniuchów – letni urlop w Trentino

To prawdziwy raj. Trydent zachwyci i uszczęśliwi każdego, kto lubi dobre jedzenie, wino, piękne widoki, naturę i sztukę. Znany jako zimowa stolica Włoch, latem ma równie wiele do zaoferowania.

wegetarianskiobiad_glowne
13.11.2015

Wegetariański obiad

Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza. Można ją z powodzeniem stosować przez cały rok. Oto nasze pomysły na wegetariański obiad.