Podgrzybki - przepisy

79 przepisów

Podgrzybki to jeden z najcenniejszych leśnych darów. Występują niemal powszechnie, idealnie nadają się do marynowania i suszenia, stanowią też bazę wielu potraw lub świetnie sprawdzają się w roli dodatku, uzupełniającego smak dań. Podgrzybek cechuje się charakterystycznym wyglądem, więc jest łatwy do rozpoznania. Wybierasz się na leśną wycieczkę? Zatem jest bardzo prawdopodobne, że spotkasz go na swojej drodze. Jeżeli tak się stanie, nie przechodź obojętnie obok tego grzyba.

Podgrzybki: rodzaje

Podgrzybek zalicza się do grona grzybów najpowszechniej występujących w polskich lasach. Gatunkiem, który spotykamy najczęściej, jest podgrzybek brunatny. Jak go rozpoznać? Charakteryzuje się kasztanowo-brązowym kapeluszem i białym trzonem, który ma walcowaty kształt z wyraźnie zaostrzoną podstawą. Kapelusz osiąga średnicę od 3 do 15 cm, może być bulwiasty lub wywinięty, o jasnożółtym lub oliwkowym spodzie. Miąższ podgrzybka brunatnego ma barwę białą lub lekko żółtawą.   

Podgrzybek występuje w ok. 40 gatunkach, z czego większość to grzyby jadalne i całkowicie bezpieczne. W polskich lasach, pomijając wspomnianego już podgrzybka brunatnego, znajdziemy 9 z nich:

● podgrzybek brzoskwiniowy - kapelusz charakteryzuje się morelowo-pomarańczowym lub morelowo-żółtym kolorem i osiąga średnicę od 3 do 8 cm. W Polsce, podlega ochronie,

● podgrzybek czerwonawy - jego kapelusz, o średnicy od 3 do 10 cm, charakteryzuje się karminowo-czerwonym kolorem, który przechodzi w czerwień i w matowy róż,

● podgrzybek morawski - cechą charakterystyczną jest brązowy kapelusz, o średnicy 3-12 cm,

● podgrzybek obciętozarodnikowy - młode grzyby charakteryzują się półkolistym, a starsze - rozpostartym i popękanym na poletkach kapeluszem, którego średnica zamyka się w przedziale 3-7 cm,

● podgrzybek oprószony - ciemnobrązowy kapelusz ma kształt płasko-łukowaty i osiąga średnicę od 3 do 10 cm,

● podgrzybek tęgoskórowy - charakteryzuje się niewielkim kapeluszem (od 2 do 6 cm), o poduchowatym i spłaszczonym na końcu kształcie i żółtawym kolorze,

● podgrzybek złotopory - charakteryzuje się zaokrąglonym, spłaszczonym na końcu kapeluszem, który osiąga średnicę 3-10 cm i przybiera żółto-brązową barwę, niekiedy z oliwkowym odcieniem. Kolejną cechą charakterystyczną jest czerwony lub brązowy trzon,

● podgrzybek zajączek - kapelusz osiąga średnicę 3-10 cm. Cechą charakterystyczną jest półkolisty lub spłaszczony kształt i oliwkowo-brązowy kolor,

● podgrzybek żeberkowany - kapelusz jest łukowaty lub spłaszczony, osiąga średnicę 3-10 cm i przybiera żółto-oliwkowy lub oliwkowo-brązowy kolor.

Warto zaznaczyć, że w polskich lasach występuje także podgrzybek szatan, czyli grzyb trujący. Zazwyczaj, jest szerszy niż wyższy, a jego kapelusz charakteryzuje się szaro-białą barwą.

Jak zamarynować podgrzybki?

Podgrzybki, zwłaszcza młode, doskonale nadają się do marynowania (najsmaczniejsze są te o małych i twardych kapeluszach). Zalewa jest łatwa do przygotowania i składa się ze składników, których zwykle nie brakuje w żadnej kuchni - z wody, cukru, soli i octu. Przed zamarynowaniem, podgrzybki należy dokładnie oczyścić z resztek ściółki, umyć i obgotować (nie dłużej niż 15 min). Tak przygotowane grzybki układamy w słoikach (nie więcej niż do 3/4 ich wysokości), dodajemy przyprawy (liść laurowy i ziele angielskie), zalewamy przygotowaną wcześniej, gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 min. Tak przygotowane podgrzybki wyglądają niezwykle apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.  

Podgrzybki: przepisy

Podgrzybki marynowane to smaczna przekąska, ale nadaje się też do podania ze wszelkimi daniami mięsnymi - z tatarem lub jako dodatek do praktycznie dowolnego mięsnego obiadu.

Świeże i suszone podgrzybki są równie smaczne, co marynowane. Co zrobić z podgrzybków? Możliwości jest wiele. Podgrzybek świetnie komponuje się z ziemniakami, makaronem i grubą kaszą, więc może stanowić podstawę sosu grzybowego, z którym podane będą placki ziemniaczane lub gotowane ziemniaki, pieczona karkówka lub dziczyzna albo makaron z klopsikami  Na liście potraw z podgrzybków nie może zabraknąć krokietów, pierogów, zupy grzybowejlub kremu grzybowego. Podgrzybki mogą być wykorzystane jako dodatek do wielu zup, m.in. do barszczu lub do zalewajki. Kilka suszonych grzybów doda do smaku jesienną, leśną nutkę. 

 

Artykuły powiązane

Zupa grzybowa
20.10.2020

Podgrzybek - król jesieni w najlepszych przepisach

Podgrzybek gości na naszych stołach przez niemal cały rok. Po letnich deszczach ruszamy do lasu, żeby wypełnić kosze pysznymi grzybami. A potem marynujemy, smażymy, zapiekamy. Sprawdźcie, co można zrobić z podgrzybka!

moje-gotowanie-pazdziernik-wideo
17.10.2020

Grzyby w kuchni, jabłka do ciast i... membrillo. Rozmawiamy o październikowym numerze "Moje Gotowanie"

Grzyby w kuchni - zarówno świeże, suszone, jak i mrożone - to moc pomysłów na dania obiadowe, przekąski i przetwory. Z kolei jabłka jesienią naturalnie kojarzą się z ciastami. Zresztą jabłecznik, tort jabłkowy czy muffiny jabłkowe to słodkości na każdy czas. Październikowy numer oprócz sezonowych klasyków odkrywa też mniej znane przysmaki jak membrillo. Zapraszamy na rozmowę redaktor prowadzącej mojegotowanie.pl Magdy Pomorskiej z redaktor prowadzącą magazyn "Moje Gotowanie" Katarzyną Błońską.

Grzyby jadalne - najpopularniejsze odmiany
13.10.2020

Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany

Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.

Jak mrozić grzyby?
13.07.2020

Jak mrozić grzyby? - mrożenie grzybów krok po kroku

Mrożenie grzybów to dobry sposób na zagospodarowanie dużej ilości leśnych skarbów. Kiedy sezon grzybowy jest dobry, a nasze kosze pełne prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów warto na bieżąco je przetwarzać. Część zjedzmy od razu, robiąc np. zupę grzybową, część zamarynujmy, ususzmy a pozostałe grzyby możemy zamrozić. Oto sprawdzone rady, jak mrozić grzyby.

zawierucha-grzybowa
18.12.2019

MasterChef Grzesiek Zawierucha i trik na wigilijną zupę grzybową

Jakie wigilijne potrawy pojawią się na świątecznym stole MasterChefa? Oprócz pierogów i kapusty z przepisu babci, Grzesiek Zawierucha na pewno ugotuje wigilijną zupę grzybową. Autor książki "Zawierucha w kuchni" specjalnie dla nas poleca trik, który sprawi, że wigilijna zupa będzie aromatyczna i pyszna!

jak gotować grzyby
14.12.2019

Jak długo gotować grzyby? - podpowiadamy!

Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby - do zup, sosów czy gulaszy. Aby nasze dania były smaczne trzeba jednak wiedzieć, jak długo gotować grzyby. Chodzi w końcu o to, żeby nie straciły smaku i aromatu. Jeśli zastosujecie się do naszych zasad, w całym domu będzie pięknie pachnieć, a grzyby zasmakują wszystkim.

Polowanie na grzyby, Zofia Leszczyńska - Niziołek
22.09.2019

Jestem spontanicznym grzybofilem – rozmowa z Zofią Leszczyńską – Niziołek

Sezon grzybowy w pełni i jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne książki dotyczące grzybobrania. O „Polowaniu na grzyby”, poradniku pełnym osobistych opowieści, porozmawialiśmy z Zofią Leszczyńską – Niziołek. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiedziała nam o agroturystyce, spontanicznym grzybobraniu i złotej zasadzie dotyczącej grzybów.

Grzybobranie
08.09.2019

Grzybobranie mamy we krwi – rozmowa o polskiej tradycji grzybobrania z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak

Z końcem sierpnia zaczynamy myśleć o jesieni i o grzybobraniu. Mimo że grzyby można zbierać cały rok, to właśnie krótsze jesienne dni przypominają nam, że trzeba szykować zapasy na zimę. O mitach dotyczących zbierania grzybów, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie i wyjątkowych właściwościach grzybów dla życia lasu porozmawialiśmy z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak. W cyklu „Przy wspólnym stole” autorzy poradnika „Grzybownik” opowiedzieli nam o sposobach na udane grzybobranie.

Książki o Grzybach
09.08.2019

Książki o grzybach - nie takie zwykłe atlasy dla grzybiarzy

Atlas grzybów to pozycja książkowa, którą znajdziemy w wielu polskich biblioteczkach. Ale na rynku wydawniczym są też książki i audiobooki, które podchodzą do tematu grzybów i grzybobrania nieco inaczej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" przedstawiamy najciekawsze zdaniem redakcji propozycje.

Sos Grzybowy-1
27.10.2017

Sos grzybowy

Dobry do pieczeni.