Fasola z wątróbką i podgrzybkami

Wyjątkowo jesienna propozycja - na solidny obiad. Danie nie najlżejszych, ale trudno mu odmówić smaku i wartości odżywczych. Idealne dla fanów wątróbki!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe

Składniki

  • 15 dag malutkiej perłowej fasoli
  • 30 dag kurzej wątróbki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • mała cebula, posiekana
  • 20 dag podgrzybków lub borowików, pokrojonych w paski
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 50 ml białego wina
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Namaczamy fasolę na całą noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, lekko studzimy.
  2. Wątróbki czyścimy z żył. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę masła, wkładamy cebulę, po minucie – wątróbkę. Podsmażamy razem ok. 3 min, na złoty kolor, wyjmujemy.
  3. Na tę samą patelnię dajemy grzyby i czosnek, obsmażamy ok. 2 min. Dokładamy ugotowaną fasolkę, resztę masła, wątróbki, zalewamy octem i białym winem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  4. Przykrywamy i dusimy maksymalnie 3 min. Przed podaniem mieszamy z natką pietruszki, jemy z chlebem.
  5. Autorką przepisu jest Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom

Wskazówki

- Ciepła fasola potrafi  kapitalnie przechodzić smakiem dodatków. Jednym z moich ulubionych pomysłów na mule jest przygotowanie ich właśnie z dodatkiem ugotowanej fasolki i podduszonego fenkuła: przesmażamy na oliwie cebulę, drobne kostki fenkuła i czerwonej papryki, dodajemy ugotowaną drobną fasolkę i zasypujemy porcją muli. Podlewamy białym winem, przykrywamy, zakręcamy garnkiem, dusimy 5 min, na koniec dodajemy natkę i sok z 1 cytryny.

- Do sałatek fasolowych warto dodawać więcej winegretu, ponieważ jej ziarenka „wciągają” sos. Ja zawsze mieszam ciepłą fasolę z winegretem, pozwalam jej wystygnąć i dopiero później mieszam z np. tuńczykiem, cebulą, korniszonami.

Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym

Grzyby fasola wątróbka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze