Wyjątkowo jesienna propozycja - na solidny obiad. Danie nie najlżejszych, ale trudno mu odmówić smaku i wartości odżywczych. Idealne dla fanów wątróbki!
fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.51 z 150 głosów)
Fasola perłowa: namaczamy ją na całą noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, lekko studzimy.
Wątróbki: czyścimy z żył. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę masła, wkładamy cebulę, po minucie – wątróbkę. Podsmażamy razem ok. 3 min, na złoty kolor, wyjmujemy.
Grzyby: oczyszczamy i kroimy w paski. Obsmażamy ok. 2 min z czosnkiem.
Duszenie: do grzybów dokładamy ugotowaną fasolkę, resztę masła i wątróbki. Zalewamy octem i białym winem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przykrywamy i dusimy maksymalnie 3 min. Przed podaniem mieszamy z natką pietruszki. Jemy z chlebem.
dania mięsne, wątróbka, wątróbka z cebulką - zobacz inne inspiracjePorady
- Autorką przepisu jest Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom
- Ciepła fasola potrafi kapitalnie przechodzić smakiem dodatków. Jednym z moich ulubionych pomysłów na mule jest przygotowanie ich właśnie z dodatkiem ugotowanej fasolki i podduszonego fenkuła: przesmażamy na oliwie cebulę, drobne kostki fenkuła i czerwonej papryki, dodajemy ugotowaną drobną fasolkę i zasypujemy porcją muli. Podlewamy białym winem, przykrywamy, zakręcamy garnkiem, dusimy 5 min, na koniec dodajemy natkę i sok z 1 cytryny.
- Do sałatek fasolowych warto dodawać więcej winegretu, ponieważ jej ziarenka „wciągają” sos. Ja zawsze mieszam ciepłą fasolę z winegretem, pozwalam jej wystygnąć i dopiero później mieszam z np. tuńczykiem, cebulą, korniszonami.
Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym
Komentarze