" Indyk w sosie z leśnych grzybów z kolorowym pieprzem "

Ocena:

4.51 (168)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Delikatny filet z indyka w aromatycznym sosie z leśnych grzybów.

Składniki:

  • - filet z indyka - 500 g
  • - grzyby - 300 g
  • ( u mnie podgrzybki , maślanki , pieczarki )
  • - cebula - 2 szt
  • - liśc laurowy - 2 szt
  • - ziele angielskie - 5 ziarenek
  • - sól - szczypta
  • - pieprz - szczypta
  • - papryka - szczypta
  • - kolorowy pieprz - 1 szczypta
  • - mąka - 2 łyżki
  • - śmietana kwaśna 18% - 5 łyżek
  • - olej - 2 łyżki

" indyk w sosie z leśnych grzybów z kolorowym pieprzem " - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś oczyszczamy.
  • Kroimy w plastry.
  • Delikatnie rozbijamy
  • ( przez folię ).
  • Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą papryki.
  • Oprószamy z obydwu stron mąką.
  • W gęsiarce rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę.
  • Chwilkę dusimy.
  • Wkładamy mięso i obsmażamy z dwóch stron.
  • Podlewamy niewielką ilością gorącej wody.
  • Dusimy ok. 10 minut.
  • W czasie gdy mięso się dusi czyścimy grzyby.
  • Kroimy na dowolne kawałki.
  • Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.
  • Gotujemy kilka minut.
  • Odcedzamy na sicie.
  • Dodajemy do gęsiarki z mięsem.
  • Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Dusimy jeszcze ok.10 minut pod przykryciem
  • ( często mieszamy , by nie przywarły ).
  • Gdy mięso i grzyby będą już miękkie dodajemy 1 łyżkę mąki wymieszaną ze śmietaną.
  • Doprawiamy do smaku!
  • Przed podaniem posypujemy kolorowym pieprzem.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne