Sałatka z marynowanymi grzybkami

Ocena:

4.45 (184)

  • 40 min.
  • dla 10 osób
Świetny dodatek np. do mięsa z grilla, ale robię ją też na Wigilię bo rodzinie bardzo smakuje.

Składniki:

  • 5 sporych ziemniaków
  • 2-3 duże, ale twarde ogórki kiszone [najlepiej własnej roboty]
  • 1 jabłko
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula czerwona
  • kilka łyżek majonezu
  • 3 słoiczki [ 0,33l ] grzybków marynowanych [podgrzybki + kurki + maślaki]
  • 2-3 ząbki czosnku
  • do smaku: pieprz mielony, sól
  • pęczek szczypiorku cienkiego
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kubeczek jogurtu naturalnego 150g

Sałatka z marynowanymi grzybkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry albo grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub kostkę, zblanszować. Grzyby odcedzić z zalewy, większe można pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłko i ogórki też pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać posiekaną zieleninę, lekko wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i polać sałatkę. Wstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki
  • żeby się zmacerowała. Podawać przybraną zielonymi listkami natki, szczypioru i całymi grzybkami. Latem wykorzystuję młode ziemniaki, które po ugotowaniu przekrawam tylko na pół albo na ćwiartki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne