Pasztet z karpia

Pasztet z karpia to delikatne danie, które nie wymaga wiele pracy. To zdecydowanie interesujący pomysł na odświeżenie przepisu na świąteczną rybę. 

dania z ryb

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.57 z 162 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Karpia kroimy na kawałki. Dno glinianego naczynia posypujemy solą i piórami cebuli, kładziemy karpia, znowu zasypujemy solą i cebulą. Przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Rano kawałki ryby opłukujemy. W ten sposób zneutralizujemy jej charakterystyczny zapach.
  • 2.Do garnka dajemy obrane warzywa, cebulę ponabijaną goździkami,
    podgrzybki razem z wodą z namaczania oraz liście i ziele. Dolewamy wody, aby wszystkie składniki były przykryte, gotujemy ok. 20 min. Wkładamy kawałki karpia,
    gotujemy ok. 10 min. Ostrożnie wyjmujemy i studzimy, po czym obieramy ze skóry i ości.
  • 3.Rybie mięso mielemy razem z marchewkami i selerem z wywaru, jajkiem na twardo i kajzerką, następnie mieszamy z jajkiem surowym, pokrojonymi w małą kostkę podgrzybkami z wywaru oraz masłem. Przyprawiamy do smaku solą, pierzem i tymiankiem. Dokładnie wyrabiamy.
  • 4.Prostokątną formę (10 x 23 cm) smarujemy masłem, oprószamy tartą bułką, nakładamy masę i dokładnie ją uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, pod spód dajemy formę z wodą. Pieczemy ok. 45 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy