Pasztet z karpia

Pasztet z karpia to idealne danie, które urozmaici każdy świąteczny stół. Jeśli masz dosyć monotonnych świątecznych przepisów, warto sięgnąć po pasztet rybny, który nie wymaga wiele pracy i wprowadzi świeżość przy Bożonarodzeniowej kolacji. Pasztet rybny świetnie smakuje podany na świeżym pieczywie ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowym lub pokrojony w plastry z dodatkiem chrzanu jako dodatek do obiadu.

dodany przez: mojegotowanie

dania z ryb Pasztet

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.57 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula-iStock (1) 1.

    Karpia kroimy na kawałki. Dno glinianego naczynia posypujemy szczyptą soli i obkładamy dwiema cebuli posiekanymi w piórka. Robimy to naprzemiennie. Najpierw kładziemy karpia, znowu zasypujemy solą i cebulą. Przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Rano kawałki ryby opłukujemy. W ten sposób zneutralizujemy jej charakterystyczny zapach.

  • lisc-laurowy-iStock 2.

    Do garnka dajemy obrane warzywa, cebulę ponabijaną goździkami,
    podgrzybki razem z wodą z namaczania oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy wody, aby wszystkie składniki były przykryte, gotujemy ok. 20 minut. Wkładamy kawałki karpia, gotujemy ok. 10 minut. Ostrożnie wyjmujemy i studzimy, po czym obieramy ze skóry i ości.

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 3.

    Rybie mięso mielemy razem z marchewkami i selerem z wywaru, wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo i czerstwą kajzerką, następnie mieszamy z jajkiem surowym, pokrojonymi w małą kostkę podgrzybkami z wywaru oraz 50 g masła. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wyrabiamy.

  • maslo-iStock 4.

    Prostokątną formę (10 x 23 cm) smarujemy pozostałym masłem, oprószamy tartą bułką, nakładamy masę i dokładnie ją uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, pod spód dajemy formę z wodą. Pieczemy ok. 45 minut. Pasztet z karpia jest gotowy do podania.

Porady

Aby przygotować pasztet z karpia rybę należy dokładnie oczyścić. Pomocne będą w tym pomysłowe akcesoria. Na przykład deska z klipsem, który ustabilizuje rybę przed ślizganiem albo nóź do skrobania łusek. Warto sięgać po akcesoria, które ułatwią pracę w kuchni.

Notka redakcyjna

Pasztet z karpia: przepis

Pasztet z karpia sprawdzi się nie tylko od święta. Pasztet rybny to uniwersalny przepis, który będzie pasował zarówno na uroczyste spotkania rodzinne, jak i szybki lunch. Jeśli przygotujemy większą porcję pasztetu rybnego, można przechowywać go w lodówce, a nawet mrozić. Pieczony pasztet z karpia będzie smakował świetnie zarówno na ciepło jak i zimno.

Pasztet rybny to doskonały sposób by przemycić cenne kwasy omega 3 zawarte w rybach do codziennej diety. Mimo że lista składników potrzebnych do przygotowania rybnego pasztetu wydaje długo, to bez obaw. Wszystkie produkty na pasztet z ryby gotowanej są łatwo dostępne, a listę składników można nieco modyfikować w zależności od upodobań smakowych. Wypróbuj także pasztet z dorsza lub pstrąga. 

Pasztet rybny z grzybami możemy przygotować z dodatkiem ulubionych grzybów, np. wyśmienity pasztet z karpia z podgrzybkami. Możemy zmodyfikować także listę wykorzystanych przypraw. Przygotowanie pasztetu do doskonała okazja by przejrzeć swoją lodówkę i dodać do niego produkty, które od dłuższego czasu zalegają na jej dnie. Do pasztetu z ryby z warzywami dodaj włoszczyznę z rosołu lub zalegający szpinak. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy