Ciasto drożdżowe z kapustą

Ciasto z kapustą najlepiej podawać do barszczu. Przepis Agaty Wojdy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 192 głosów)

Ciasto drożdżowe z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Farsz: grzyby suszone płuczemy bardzo dokładnie, moczymy przez 1 godz. W zimnej, przegotowanej wodzie, potem gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Wyławiamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy.

  • 2.

    Kapusta: odciskamy ją i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, listki laurowe, wodę z grzybów. Dusimy, mieszając regularnie, aż kapusta będzie miękka.

  • 3.

    Cebula: siekamy ją bardzo drobno, smażymy na głębszym oleju na złoto i chrupiąco. Dorzucamy do kapusty, mieszamy, doprawiamy miodem, cząbrem, solą i pieprzem. Wyjmujemy listki laurowe. Rozgrzewamy na patelni olej lniany, wkładamy kapustę i smażymy do chwili, aż zacznie leciutko przywierać do dna. Studzimy.

  • 4.

    Ciasto: do lekko ogrzanej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, sól, 2 jajka, pokrojone w kostkę masło i wkruszamy drożdże. Wyrabiając ciasto, dodajemy śmietanę. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.

  • 5.

    Pieczenie: przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką długiej prostokątnej formy (złączeniem do dołu). Wierzch smarujemy lekko ubitym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 165°C ok. 45 min. Ciasto drożdżowe z kapustą podajemy na gorąco, do barszczu.

Porady

Najważniejsza w tym cieście jest kapusta. Bezwzględnie ma to być kapusta kiszona, a nie ukwaszona! Czyli pochodzić z beczki, gdzie naturalnie i długo kisiła się z solą, a nie potraktowano ją np. octem, żeby przyspieszyć proces. Pokrojone w paseczki śliwki wędzone podduszone z kapustą będą mile widzianym akcentem smakowym w farszu. Uwaga przy zlewaniu wody z podgrzybków – w nawet najstaranniej oczyszczonych grzybach zawsze schowa się trochę piasku, który opadnie w czasie moczenia. Zostawiając trochę płynu na dnie nie ryzykujemy, że kapusta będzie nam chrzęścić w zębach.

Zobacz też: Zawijańce drożdżowe z truskawkami

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy