4.46 (192)
Ciasto z kapustą najlepiej podawać do barszczu. Przepis Agaty Wojdy.
mąka 520 g
cukier 10 g
sól 3 g
jajka 2 szt.
śmietana 18% 150 ml
masło 5 g
podgrzybki 200 g
kapusta kiszona 1.3 kg
liść laurowy 3 szt.
cebula 2 szt.
olej 10 ml
miód 15 g
cząber 3 g
pieprz 5 g
olej lniany 30 ml
drożdże 100 g
Farsz: grzyby suszone płuczemy bardzo dokładnie, moczymy przez 1 godz. W zimnej, przegotowanej wodzie, potem gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Wyławiamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy.
Kapusta: odciskamy ją i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, listki laurowe, wodę z grzybów. Dusimy, mieszając regularnie, aż kapusta będzie miękka.
Cebula: siekamy ją bardzo drobno, smażymy na głębszym oleju na złoto i chrupiąco. Dorzucamy do kapusty, mieszamy, doprawiamy miodem, cząbrem, solą i pieprzem. Wyjmujemy listki laurowe. Rozgrzewamy na patelni olej lniany, wkładamy kapustę i smażymy do chwili, aż zacznie leciutko przywierać do dna. Studzimy.
Ciasto: do lekko ogrzanej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, sól, 2 jajka, pokrojone w kostkę masło i wkruszamy drożdże. Wyrabiając ciasto, dodajemy śmietanę. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.
Pieczenie: przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką długiej prostokątnej formy (złączeniem do dołu). Wierzch smarujemy lekko ubitym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 165°C ok. 45 min. Ciasto drożdżowe z kapustą podajemy na gorąco, do barszczu.
Porady
Najważniejsza w tym cieście jest kapusta. Bezwzględnie ma to być kapusta kiszona, a nie ukwaszona! Czyli pochodzić z beczki, gdzie naturalnie i długo kisiła się z solą, a nie potraktowano ją np. octem, żeby przyspieszyć proces. Pokrojone w paseczki śliwki wędzone podduszone z kapustą będą mile widzianym akcentem smakowym w farszu. Uwaga przy zlewaniu wody z podgrzybków – w nawet najstaranniej oczyszczonych grzybach zawsze schowa się trochę piasku, który opadnie w czasie moczenia. Zostawiając trochę płynu na dnie nie ryzykujemy, że kapusta będzie nam chrzęścić w zębach.
Zobacz też: Zawijańce drożdżowe z truskawkami
Autorka przepisu: Agata Wojda
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł