Ciasto z kapustą najlepiej podawać do barszczu. Przepis Agaty Wojdy.
(średnia 4.46 z 192 głosów)
Farsz: grzyby suszone płuczemy bardzo dokładnie, moczymy przez 1 godz. W zimnej, przegotowanej wodzie, potem gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Wyławiamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy.
Kapusta: odciskamy ją i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, listki laurowe, wodę z grzybów. Dusimy, mieszając regularnie, aż kapusta będzie miękka.
Cebula: siekamy ją bardzo drobno, smażymy na głębszym oleju na złoto i chrupiąco. Dorzucamy do kapusty, mieszamy, doprawiamy miodem, cząbrem, solą i pieprzem. Wyjmujemy listki laurowe. Rozgrzewamy na patelni olej lniany, wkładamy kapustę i smażymy do chwili, aż zacznie leciutko przywierać do dna. Studzimy.
Ciasto: do lekko ogrzanej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, sól, 2 jajka, pokrojone w kostkę masło i wkruszamy drożdże. Wyrabiając ciasto, dodajemy śmietanę. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.
Pieczenie: przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką długiej prostokątnej formy (złączeniem do dołu). Wierzch smarujemy lekko ubitym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 165°C ok. 45 min. Ciasto drożdżowe z kapustą podajemy na gorąco, do barszczu.
Porady
Najważniejsza w tym cieście jest kapusta. Bezwzględnie ma to być kapusta kiszona, a nie ukwaszona! Czyli pochodzić z beczki, gdzie naturalnie i długo kisiła się z solą, a nie potraktowano ją np. octem, żeby przyspieszyć proces. Pokrojone w paseczki śliwki wędzone podduszone z kapustą będą mile widzianym akcentem smakowym w farszu. Uwaga przy zlewaniu wody z podgrzybków – w nawet najstaranniej oczyszczonych grzybach zawsze schowa się trochę piasku, który opadnie w czasie moczenia. Zostawiając trochę płynu na dnie nie ryzykujemy, że kapusta będzie nam chrzęścić w zębach.
Zobacz też: Zawijańce drożdżowe z truskawkami
Autorka przepisu: Agata Wojda
Komentarze