Zapiekanka z grzybami

Zapiekanka z grzybami, to świetny pomysł na pyszny i pożywny obiad lub kolację na ciepło. Dzięki dodatkowi aromatycznego farszu na bazie podgrzybków, borowików, wędzonego boczku, śmietany i jakościowego sera żółtego smakuje naprawdę genialnie!  Jej przygotowanie nie należy do skomplikowanych, a efekty z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Jeśli chcecie urozmaicić swój codzienny jadłospis, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę z grzybami i serem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 177 głosów)

Zapiekanka z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto do zapiekanki z grzybami leśnymi: w misie łączymy ze sobą mąkę, masło, jedno jajko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Owijamy je szczelnie folią spożywczą i przekładamy do lodówki. 

  • 2.

    Grzyby: dokładnie je oczyszczamy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy je pod bieżącą wodą. Kroimy je w cienkie plasterki. 

  • 3.

    Przygotowanie składników na nadzienie: żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek sieczemy na drobno. Boczek kroimy w niewielką kostkę. 

  • 4.

    Masa jajeczna: pozostałe jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem. Łączymy je ze śmietaną, startym serem i szczypiorkiem. Całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz szczypta soli i pieprzu. 

  • 5.

    Spód zapiekanki: z lodówki wyciągamy przygotowane wcześniej ciasto. Układamy je między dwiema warstwami papieru pergaminowego i rozwałkowujemy. Wylepiamy nim natłuszczoną formę (dno i brzegi), a następnie nakłuwamy je widelcem.

  • 6.

    Wykładanie nadzienia:  Na cieście układamy grzyby (kilka plasterków odkładamy do dekoracji) oraz boczek. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Wierzch dekorujemy przy pomocy odłożonych wcześniej plasterków grzybów.

  • 7.

    Pieczenie zapiekanki z grzybami: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przekładamy do niego przygotowaną wcześniej zapiekankę. Pieczemy ją przez około 40–45 minut. Jeszcze ciepłą kroimy na porcje i podajemy.

Porady

  • Chcecie urozmaicić smak zapiekanki z grzybami? Możecie dodać do nadzienia pokrojoną na drobno cebulkę. Całość można doprawić mieszanką rozmarynu i tymianku, granulowanym czosnkiem, natką pietruszki, majerankiem lub papryką słodką, wędzoną.  
  • Wystudzoną zapiekankę z grzybami leśnymi można przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni. Polecamy odgrzewać ją w piekarniku. 
  • Poza sezonem na świeże grzyby leśne, do przygotowania zapiekanki grzybowej możecie wykorzystać mrożone borowiki i prawdziwki. 
  • Zastanawiacie się, jaki rodzaj sera dodać do zapiekanki z leśnymi grzybami? Dobrze sprawdzi się zarówno angielski cheddar, jaki i holenderska gouda. Możecie także użyć edamu, ementalera, radamera czy sera tylżyckiego. Ciekawe posmaku nada też zapiekance dodatek włoskiego parmezanu. 
  • Szukacie inspiracji na smaczne dania główne? Sprawdźcie nasze pozostałe przepisy na pożywne zapiekanki

Notka redakcyjna

Zapiekanka z grzybami – inne wersje przygotowania 

Zapiekanka to bardzo uniwersalne danie – możecie je serwować zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Równie dobrze sprawdzi się jako posiłek do pracy. W zależności od swoich upodobań, możecie ją przyrządzić na wiele, różnorodnych sposobów. Szczególnie polecamy spróbować pożywnej zapiekanki z grzybami i ziemniakami. Podobnie jak w podanym powyżej przepisie, przed włożeniem do piekarnika zalewa się ją masą śmietanowo-jajeczną. Jej smak świetnie podkreśli świeży rozmaryn oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Szukacie pomysłu na smaczny posiłek, który będzie gotowy w 30 minut? W takim razie zapiekanka makaronowa z grzybami to coś, co z pewnością przypadnie wam do gustu. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować makaron na półtwardo, a następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego, połączyć z grzybami i zalać sosem ziołowo–śmietanowym. Całość posypuje się obficie serem żółtym i zapieka przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. 

Pomysły na smaczne dania z grzybami leśnymi w roli głównej 

Lipiec to miesiąc w którym lasy zaczynają obfitować w świeże podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki i kanie. Sezon na grzyby leśne trwa zwykle aż do listopada. Pomysłów na ich wykorzystanie jest cała masa. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do jajecznicy lub wytrawnego omletu. Po uduszeniu w sosie śmietanowym można serwować je jako dodatek do wielu dań mięsnych. Jeśli jednak macie ochotę na danie obiadowe z grzybami w roli głównej, koniecznie spróbujcie smażonych, panierowanych borowików z sosem serowym – smakują wprost fantastycznie. 

Leśne grzyby świetnie urozmaicą także smak klasycznego bigosu. Można je też dodawać łazanek czy krokietów. Świetnie sprawdzą się także jako farsz do pierogów czy nadzienie do klusek. Na ich bazie można też zrobić smaczną i aromatyczną zupę krem. Jeśli zaś chcecie zachować ich smak na dłużej, możecie pokusić się o ich zamarynowanie, zawekowanie w sosie własnym czy zamrożenie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy