Pieczeń wołowa w sosie grzybowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bulion i wódkę wlać do oliwy, dodać musztardę, sos sojowy, pieprz, wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, polać marynatą, wstawić na godzinę do lodówki.
Co jakiś czas mięso odwracać.
Wołowinę osączyć z marynaty (płyn zachować). Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Mięso ułożyć w bryftannie, polać marynatą, wstawić do piekarnika i piec 1 godz. 20 min.
Pieczeń polaną sosem podawać z ziemniakami i barszczem.
Przygotowanie sosu: grzyby opłukać, zalać 3 szklankami wody (tak, by przykryła grzyby) i odstawić na godzinę. Grzyby ugotować (około 15 minut), odcedzić, wycisnąć, pokroić w kawałki.
Wywar z grzybów przecedzić przez podwójnie złożoną gazę (żeby usunąć zanieczyszczenia), przestudzić. Śmietanę wymieszać z mąką i sokiem z cytryny, wlać do wywaru, mieszając zagotować.
Sos przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wrzucić pokrojone grzyby, podgrzać i od razu podawać.
Komentarze