Przepisy na placki ziemniaczane

90 przepisów

Przepisy na placki ziemniaczane są naprawdę różne. W każdym przepisie podstawą są jednak ziemniaki, które muszą zostać starte na tarce. Kuchnia polska zna placki ziemniaczane od bardzo dawna, a każda gospodyni domowa ma własny sposób na ich przyrządzenie. Dobry przepis na placki ziemniaczane wyraźnie mówi, że do przygotowania pysznego dania tego rodzaju potrzebna jest także mąka oraz jajko. Aby placki były naprawdę ziemniaczane, mąki dodaje się jednak bardzo niewiele. Do masy koniecznie trzeba dodać również cebulę. Nie należy bać się jej obecności również wtedy, kiedy placki mają być serwowane na słodko. Wystarczy wtedy dodać jej nieco mniej. Zawsze też warto drobniutko ją pokroić. Każdy region Polski ma swoją wersję placków ziemniaczanych. I tak na przykład na Podlasiu gospodynie dodają do nich majeranek. Klasycznie placki ziemniaczane serwowane są z kwaśną śmietaną. Doskonale komponują się z cukrem. Można podawać je z gulaszem mięsnym lub grzybowym. Niektórzy serwują placki ziemniaczane z owocową konfiturą.

Przepisy w kolekcji Przepisy na placki ziemniaczane

Czas przygotowania: 45 min.
Placki po węgiersku... inaczej
.

karolet

Placki po węgiersku... inaczej

Placki ziemniaczane – na słodko czy na słono?
Placki ziemniaczane mogą być serwowane na różne sposoby. Zjemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji słodkiej, która ma całkiem sporo zwolenników, placki ziemniaczane podaje się posypane cukrem. Możemy przygotować cukier aromatyzowany lub z dodatkiem np. wanilii. Do tego kleks śmietany i gotowe. Placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się także z sosem owocowym lub ze świeżymi owocami. Najważniejsze, żeby placki były odpowiednio chrupiące – wtedy możemy posmarować niemal wszystkim, nawet kremem czekoladowym. Placki ziemniaczane często jedzone są również na słono. Delikatnie posypujemy je solą i podajemy np. z twarogiem lub sosem grzybowym. Popularnym daniem jest placek ziemniaczany po węgiersku – to po prostu większy placek podany z mięsnym gulaszem.

Artykuły powiązane

placki-ziemniaczane
13.11.2020

Placki ziemniaczane – praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne

Jak zrobić placki ziemniaczane? Dyskusja na ten temat nierzadko wywołuje burzę – z jednej strony mamy tych, którzy jedzą placki ziemniaczane na słodko z cukrem czy kwaśną śmietaną, z drugiej strony zaś są osoby, dla których placki ziemniaczane z sosem węgierskim czy gulaszem to jedyny słuszny sposób podania. Są jednak zasadnicze pytania, na które odpowiedzi pozostają jednoznaczne, niezależnie od preferowanych dodatków.

ziemniaki 13
04.11.2020

Najlepsze patenty na ziemniaki – sprytne triki Joanny Jakubiuk

Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Pod bardzo różnymi postaciami – placki, kopytka, frytki, puree. Wiele z tych dań uznajemy za klasyki kuchni polskiej. Czas je trochę odświeżyć i urozmaicić. O pomoc poprosiliśmy więc specjalistkę, Joannę Jakubiuk, autorkę książki „Ziemniak”. Z jednej strony doradza nam kuchenne eksperymenty, z drugiej podaje sprawdzone sposoby, aby tradycyjne dania smakowały jeszcze lepiej.

ziemniaki 12
08.10.2020

Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk

Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.

Kuchnia wielkopolska
02.10.2020

Pyry z gzikiem, plyndze, parzybroda i inne tradycyjne dania z Wielkopolski

Kuchnia wielkopolska w pierwszym skojarzeniu to przede wszystkim pyry, czyli ziemniaki w różnych odsłonach. Na tym jednak dania z Wielkopolski się nie kończą. Sprawdźcie, jak jadana jest parzybroda, czarna polewka czy szneki. Wszystko to okiem Poznaniaka - w5smakaChef Piotra Gąsiorowskiego.

Domowy obiad jak u mamy
25.05.2020

Domowe dania jak u mamy - przepisy nie tylko na Dzień Matki

Nie ma jak u mamy. Wybraliśmy dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem i dają poczucie bezpieczeństwa. Będą wspaniałe na obiad nie tylko na Dzień Matki .

Damian Kordas
01.05.2020

Damian Kordas – kwestionariusz kulinarny

Gotuje z uśmiechem i prawdziwą pasją. Damian Kordas, autor książek kulinarnych i zwycięzca czwartej edycji programu „MasterChef Polska”, sztuki kulinarnej uczył się pod okiem babci, a dziś sam podpowiada, jak smacznie łączyć dobrze znane i nowe produkty. W cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada nam, jak poznaje smaki w trakcie podróży, gdzie spróbował pierwszy raz móżdżku i bez jakiego gadżetu w kuchni nie wyobraża sobie gotowania.

katarzyna błażejewska-stuuhr
31.10.2019

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – kwestionariusz kulinarny

W kulinarnym świecie znana jest ze zdroworozsądkowego podejścia do jedzenia. Chce, żebyśmy jedli zdrowo, ale jednocześnie smacznie i przekonuje, że wcale nie jest to trudne. W cyklu Człowiek od kuchni Katarzyna Błażejewska-Stuhr opowiada nam o swoich inspiracjach i ulubionym comfort food.

Beata Śniechowska
28.03.2019

Beata Śniechowska - kwestionariusz kulinarny

Wygrała MasterChefa, ale daleka jest od tego, żeby osiąść na laurach. Zafascynowana kuchnią polską, wciąż tropi nowe smaki i pokazuje, że sztuką jest przygotować proste dania w zupełnie nowy sposób. W cyklu Człowiek od kuchni przepytujemy Beatę Śniechowską, szefową kuchni restauracji Menu Motto we Wrocławiu.

Placki
26.07.2018

Placki dookoła świata

Polskie placki ziemniaczane, indyjskie roti, a może węgierski langosz? Oto placki z różnych stron świata, które warto znać.

placki
27.02.2018

Placki ziemniaczane z boczkiem

Placki ziemniaczane do pochrupania na obiad albo kolację.