Przepisy na placki ziemniaczane

89 przepisów

Przepisy na placki ziemniaczane są naprawdę różne. W każdym przepisie podstawą są jednak ziemniaki, które muszą zostać starte na tarce. Kuchnia polska zna placki ziemniaczane od bardzo dawna, a każda gospodyni domowa ma własny sposób na ich przyrządzenie. Dobry przepis na placki ziemniaczane wyraźnie mówi, że do przygotowania pysznego dania tego rodzaju potrzebna jest także mąka oraz jajko. Aby placki były naprawdę ziemniaczane, mąki dodaje się jednak bardzo niewiele. Do masy koniecznie trzeba dodać również cebulę. Nie należy bać się jej obecności również wtedy, kiedy placki mają być serwowane na słodko. Wystarczy wtedy dodać jej nieco mniej. Zawsze też warto drobniutko ją pokroić. Każdy region Polski ma swoją wersję placków ziemniaczanych. I tak na przykład na Podlasiu gospodynie dodają do nich majeranek. Klasycznie placki ziemniaczane serwowane są z kwaśną śmietaną. Doskonale komponują się z cukrem. Można podawać je z gulaszem mięsnym lub grzybowym. Niektórzy serwują placki ziemniaczane z owocową konfiturą.

Przepisy w kolekcji Przepisy na placki ziemniaczane

Czas przygotowania: 45 min.
Placki po węgiersku... inaczej
.

karolet

Placki po węgiersku... inaczej

Inne z kolekcji: Placki

Placki ziemniaczane – na słodko czy na słono?
Placki ziemniaczane mogą być serwowane na różne sposoby. Zjemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji słodkiej, która ma całkiem sporo zwolenników, placki ziemniaczane podaje się posypane cukrem. Możemy przygotować cukier aromatyzowany lub z dodatkiem np. wanilii. Do tego kleks śmietany i gotowe. Placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się także z sosem owocowym lub ze świeżymi owocami. Najważniejsze, żeby placki były odpowiednio chrupiące – wtedy możemy posmarować niemal wszystkim, nawet kremem czekoladowym. Placki ziemniaczane często jedzone są również na słono. Delikatnie posypujemy je solą i podajemy np. z twarogiem lub sosem grzybowym. Popularnym daniem jest placek ziemniaczany po węgiersku – to po prostu większy placek podany z mięsnym gulaszem.

Artykuły powiązane

katarzyna błażejewska-stuuhr
31.10.2019

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – kwestionariusz kulinarny

W kulinarnym świecie znana jest ze zdroworozsądkowego podejścia do jedzenia. Chce, żebyśmy jedli zdrowo, ale jednocześnie smacznie i przekonuje, że wcale nie jest to trudne. W cyklu Człowiek od kuchni Katarzyna Błażejewska-Stuhr opowiada nam o swoich inspiracjach i ulubionym comfort food.

Damian Kordas
08.08.2019

Damian Kordas – kwestionariusz kulinarny

Gotuje z uśmiechem i prawdziwą pasją. Damian Kordas, autor książek kulinarnych i zwycięzca czwartej edycji programu „MasterChef Polska”, sztuki kulinarnej uczył się pod okiem babci, a dziś sam podpowiada, jak smacznie łączyć dobrze znane i nowe produkty. W cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada nam, jak poznaje smaki w trakcie podróży, gdzie spróbował pierwszy raz móżdżku i bez jakiego gadżetu w kuchni nie wyobraża sobie gotowania.

Beata Śniechowska
28.03.2019

Beata Śniechowska - kwestionariusz kulinarny

Wygrała MasterChefa, ale daleka jest od tego, żeby osiąść na laurach. Zafascynowana kuchnią polską, wciąż tropi nowe smaki i pokazuje, że sztuką jest przygotować proste dania w zupełnie nowy sposób. W cyklu Człowiek od kuchni przepytujemy Beatę Śniechowską, szefową kuchni restauracji Menu Motto we Wrocławiu.

Placki
26.07.2018

Placki dookoła świata

Polskie placki ziemniaczane, indyjskie roti, a może węgierski langosz? Oto placki z różnych stron świata, które warto znać.

Domowy obiad jak u mamy
24.05.2018

Domowe dania jak u mamy - przepisy nie tylko na Dzień Matki

Nie ma jak u mamy. Wybraliśmy dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem i dają poczucie bezpieczeństwa. Będą wspaniałe na obiad nie tylko na Dzień Matki .

placki
27.02.2018

Placki ziemniaczane z boczkiem

Placki ziemniaczane do pochrupania na obiad albo kolację.

Placki ziemnniaczane z gotowanych kartofli
13.10.2017

Placki ziemniaczane na 8 pysznych sposobów

Nie należą do najbardziej wykwintnych dań, ale zapewniamy, że da się je podać tak, żeby pasowały na każdą okazję - eleganckie placki ziemniaczane z gruszką, a może sycące z jajkiem sadzonym - na wielki głód? Radzimy zawsze "przemycać" przy nich dużą porcję warzyw - poprawią smak, samopoczucie i złagodzą wyrzuty sumienia.

Placki ziemniaczane na oleju rzepakowym
23.11.2011

Postaw na zdrowie - sycące placki na oleju rzepakowym

Jesień zagościła u nas na dobre i z coraz mniejszą ochotą opuszczamy domowe pielesze. Wciąż jednak możemy miło spędzać czas wolny, przygotowując smaczne i rozgrzewające potrawy z warzyw sezonowych. Sprawdzonym daniem są pyszne placki ziemniaczane, które można podać na wiele oryginalnych sposobów, zaczynając od najprostszej wersji – na słodko z cukrem, a kończąc na wymyślnych połączeniach z warzywami czy też mięsem.