Przepisy na placki ziemniaczane

placki ziemniaczane Przepisy na placki ziemniaczane są naprawdę różne. W każdym przepisie podstawą są jednak ziemniaki, które muszą zostać starte na tarce. Kuchnia polska zna placki ziemniaczane od bardzo dawna, a każda gospodyni domowa ma własny sposób na ich przyrządzenie. Dobry przepis na placki ziemniaczane wyraźnie mówi, że do przygotowania pysznego dania tego rodzaju potrzebna jest także mąka oraz jajko. Aby placki były naprawdę ziemniaczane, mąki dodaje się jednak bardzo niewiele. Do masy koniecznie trzeba dodać również cebulę. Nie należy bać się jej obecności również wtedy, kiedy placki mają być serwowane na słodko. Wystarczy wtedy dodać jej nieco mniej. Zawsze też warto drobniutko ją pokroić. Każdy region Polski ma swoją wersję placków ziemniaczanych. I tak na przykład na Podlasiu gospodynie dodają do nich majeranek. Klasycznie placki ziemniaczane serwowane są z kwaśną śmietaną. Doskonale komponują się z cukrem. Można podawać je z gulaszem mięsnym lub grzybowym. Niektórzy serwują placki ziemniaczane z owocową konfiturą.
Placki ziemniaczane – na słodko czy na słono?
Placki ziemniaczane mogą być serwowane na różne sposoby. Zjemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji słodkiej, która ma całkiem sporo zwolenników, placki ziemniaczane podaje się posypane cukrem. Możemy przygotować cukier aromatyzowany lub z dodatkiem np. wanilii. Do tego kleks śmietany i gotowe. Placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się także z sosem owocowym lub ze świeżymi owocami. Najważniejsze, żeby placki były odpowiednio chrupiące – wtedy możemy posmarować niemal wszystkim, nawet kremem czekoladowym. Placki ziemniaczane często jedzone są również na słono. Delikatnie posypujemy je solą i podajemy np. z twarogiem lub sosem grzybowym. Popularnym daniem jest placek ziemniaczany po węgiersku – to po prostu większy placek podany z mięsnym gulaszem.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować