Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą to propozycja dla wegetarian. Danie zyskuje niepowtarzalny aromat przez wykorzystanie bakalii. Wędzona śliwka nadaje charakterystycznego dymnego smaku. Wypróbujcie pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą podczas rodzinnego obiadu.
Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą Fot. Małgorzata Kujda Stylizacja: Żaneta Hajnowska Wykonanie potraw: Monika Szeffler
(średnia 4.45 z 181 głosów)
Porady
Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą zawiera w przepisie:
- 100 g kapeluszy suszonych podgrzybków
- 10 śliwek wędzonych polskich bez pestki
- 4 słodkie białe cebule, drobno pokrojone
- 600 g dobrze wypłukanej suchej kaszy pęczak
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Jeśli mamy pewność, że płyn po gotowaniu grzybów jest pozbawiony piasku, możemy jego część wykorzystać do zalania pęczaku, zastępując część wody w przepisie. Można do tego użyć także warzywnego bulionu lub czystej zupy grzybowej. Do smażącej się cebuli można dorzucić czubatą szklankę grubo startej białej kapusty lub 50 dag drobno posiekanej kapusty kiszonej. Resztę składników zostawiamy bez zmian. Z takim pęczakiem następnego dnia warto zrobić gołąbki.
Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą to ciekawy dodatek do pieczonych mięs albo smażonych w panierce ryb.
Komentarze