Farsz z grzybów suszonych

Smaczny farsz do wigilijnych pierogów lub krokiecików, bądź też wigilijnych uszek.

dodany przez: Aseret aseret

pierogi

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 198 głosów)

Składniki:

  • grzyby suszone (podgrzybki i prawdziwki) - 10 dag
  • cebula - 8-10 dag
  • kajzerka czerstwa - 1szt
  • bułka tarta - z 1 szt suchej bułki
  • sól
  • pieprz - świeżo mielony
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Farsz z grzybów suszonych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby dokładnie płuczemy w ość dużej ilości letniej wody.
  • Jeśli zachodzi potrzeba - grzyby płuczemy kilkakrotnie,by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń.
  • Czyste grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na małym ogniu i pilnujemy,by gdy zaczną wrzeć, woda się wzburzy i na powierzchni zbierze się brunatna piana, którą zbieramy łyżką cedzakową, by nie zalało nam kuchenki.
  • Dalej gotujemy grzyby do miękkości, co trwa mniej więcej 60 minut.
  • Gdy grzyby są miękkie, odcedzamy je dokładnie, a w przestudzonym wywarze grzybowym namaczamy pokrojoną na ćwiartki kajzerkę.
  • Podczas gotowania grzybów obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i lekko (na jasnozłoty kolor) rumienimy na oleju.
  • Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy grzyby i namoczoną kajzerkę i jeśli masa jest rzadka dosypujemy (do maszynki) w miarę potrzeby tartą bułkę.
  • Zmieloną masę przekładamy na patelnię z przesmażoną cebulą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy masę dokładnie.
  • Jeśli masa jeszcze jest rzadka, stawiamy patelnię na maleńkim gazie i odparowujemy płyn z farszu, ciągle go mieszając aby nam się nie przypalił lub nie przywarł do dna patelni.
  • Gotowy farsz przekładamy do szklanej lub emaliowanej miski
  • Taki farsz przyda nam się do wykwintnych naleśników, krokietów, pasztecików, a także do uszek wigilijnych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy