Naleśniki z grzybami leśnymi łączą w sobie delikatne ciasto i przyjemnie intensywne w smaku podgrzybki, dodatkowo przełamane nutą orzeźwiającej natki pietruszki. Sprawdzą się na obiad, ciepłą kolację, nawet na tę we dwoje - ich siła tkwi w prostocie składników. Można do nich podać czerwony barszczyk lub bulion w małych miseczkach. Naleśniki z grzybami leśnymi możemy również wykonać w formie krokietów, będzie je można bez problemu podać na drugi dzień.
Getty/iStock
(średnia 4.55 z 179 głosów)
Ciasto naleśnikowe: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, sól i kurkumę – miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy naleśniki. Zajmie to około 30 minut. Odkładamy je na talerz i zabieramy się za robienie farszu.
Grzyby: płuczemy je na durszlaku pod bieżącą, zimną wodą, kroimy na małe kawałeczki. Wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Solimy. Dusimy do miękkości. Odcedzamy na sitku. Następnie rozgrzewamy na patelni kawałek masła i wrzucamy tam grzyby. Chwilę podsmażamy, a potem dodajemy do nich: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, bazylię. Na końcu posypujemy to startym serem, mieszamy z całością.
Formowanie: na usmażone naleśniki nakładamy farsz grzybowy i zwijamy je w rulon.
Podanie: naleśniki z grzybami leśnymi możemy obsypać natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem. Dobrze smakują również z kleksem śmietany.
Podobne przepisy: naleśnikiPorady
- Naleśniki z grzybami leśnymi i serem to nie jedyna opcja grzybowego farszu. Można przyrządzać je także z pieczarkami zmieszanymi np. z mięsem z rosołu.
- Ciasto na naleśniki z grzybami nie powinno być zbyt grube, dlatego dbajmy o to, by nie nalewać zbyt dużej ilości na patelnię.
- By farsz był bardziej maślany, dodajmy do niego 3 łyżki śmietany. Dopiero potem dosypmy ser i wymieszajmy składniki.
- Jeżeli chcemy ograniczyć ilość oliwy na patelni, dodajmy jej trochę do ciasta. Wtedy nawet przy minimalnej ilości tłuszczu, nie będą przywierać do jej dna.
- Przyprawami, które mogą wzbogacić farsz grzybowy do naleśników są: cząber, natka z pietruszki, rozmaryn, tymianek.
- By naleśniki były chrupiące, możemy zrobić je w formie krokietów z grzybami, obtaczając je w bułce i smażąc. Możemy też zamiast obsypywania ich bułką tartą, zanurzyć je najpierw w mleku zmieszanym z jajkiem, a potem dopiero w bułce lub panko.
- Jeśli wolicie tradycyjne wersje dań, to polecamy klasyczny przepis na ciasto naleśnikowe.
Komentarze