Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta świąteczne to nie tylko mak, ale też miód. Miód przyda się na przepis na pierniczki toruńskie - aromatyczne, drobne ciasteczka. Pysznie smakują prosto z książki "Kuchnia Iwaszkiewiczów".

Dodany przez:

Składniki

  • 520 g mąki żytniej
  • 500 g miodu
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni; po dotknięciu powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca.
  2. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy imbir, lawendę, skórkę pomarańczową i przesmażamy. Kiedy miód się zrumieni, zestawiamy rondelek z ognia i bardzo powoli, kropla po kropli, dodajemy spirytus. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, miód się spieni i wykipi.
  3. Mieszankę dodajemy do mąki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie bardzo zbite, takie ma być.
  4. Stolnicę lekko oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra.
  5. Wycinamy ulubione kształty foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na mniej więcej 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Wskazówki

Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją. Najlepiej przechowywać je w chłodnym i niezbyt suchym miejscu. Najlepsze są po miesiącu od upieczenia.

pierniczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy