Pierniczki w kształcie serca

Korzenne, smakowite pierniczki w kształcie serca to bardzo świąteczne słodkości, na które skuszą się mali i duzi domownicy. Najwięcej frajdy będzie z dekorowania pierniczków w gronie rodziny!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
90 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 500 g miodu
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • po 30 g kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i 130 g masła roztapiamy, mieszając w rondelku, studzimy, dodajemy sól, skórki cytrusowe, cynamon i goździki.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka i masę miodową, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy.
  3. Foremką w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Na natłuszczoną blachę nakładamy serduszka i pieczemy 15 min w temp. 220ºC. Wyjmujemy, studzimy.
  4. Czekoladę roztapiamy z masłem i dekorujemy ciasteczka.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Wskazówki

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

pierniczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy