Ciasto katarzynka zachwyca różnorodną gamą smaków. Miękki biszkopt przełożony jest kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, słodkim kremem budyniowym i korzennymi piernikami. Wierzch pokrywa gorzka czekolada starta na efektowne wiórki. Ciasto z katarzynkami doskonale pasuje na święta i świetnie wygląda ozdobione małymi pierniczkami lub czekoladkami w kształcie serc.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 144 głosów)
Na początku: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 23×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
Piana na biszkopt: ubijamy białka na sztywno, a pod koniec stopniowo dodajemy drobny cukier.
Ciasto: zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei żółtka i olej. Wyłączamy mikser. Powoli wsypujemy mąkę. Mieszamy składniki szpatułką, ostrożnie łącząc składniki.
Pieczenie: ciasto przekładamy na przygotowaną blachę. Pieczemy je przez 35 min, po czym wyjmujemy biszkopt i odkładamy do przestudzenia. Gdy ostygnie, kroimy wzdłuż na dwa równe blaty.
Budyń: 350 ml mleka wstawiamy do zagotowania, a w pozostałych 50 ml dokładnie rozrabiamy budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy budyń. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem: masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszysty krem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder, a następnie schłodzony budyń.
Składanie ciasta: na tę samą blachę do ciasta kładziemy z powrotem dolny blat biszkoptu. Przykrywamy go powidłami śliwkowymi, a na nich układamy w całości pierniki katarzynki (jeden obok drugiego). Następnie nakładamy pierwszą warstwę kremu (⅔ całości), przykrywamy drugim blatem, a potem pozostałym kremem.
Dekoracja: czekoladę ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nimi ciasto z katarzynkami, przykrywając całą jego powierzchnię.
Chłodzenie: wypiek potrzebuje czasu, aby pierniki zmiękły. Całość przykrywamy folią i odstawiamy na min. 12 godzin do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).
Porady
- Powidła śliwkowe możecie zastąpić innymi owocowymi przetworami o słodko–kwaskowym smaku, np. dżemem porzeczkowym lub konfiturą z wiśni.
- Budyń można zrobić z gotowego proszku lub z żółtek i mąki pszennej. Na 400 ml mleka potrzebujemy 2 żółtek i 50 g mąki. Rozrabiamy je w 50 ml zimnego mleka, po czym dodajemy do pozostałego, jak tylko zacznie się gotować.
- Do piany na biszkopt można dodać szczyptę soli – sprawi, że szybciej się ubije.
- Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia. Biszkopt powinien ładnie wyrosnąć na samych jajkach.
- Wiórki czekoladowe na wierzchu ciasta z katarzynkami można zastąpić startymi pierniczkami toruńskimi.
Krem do ciasta z pierniczkami można zrobić także w inny sposób – z bitej śmietany i serka mascarpone. Do jego przygotowania będziemy potrzebować 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%), łyżkę cukru pudru (15 g) i 250 g serka mascarpone. Przepis na taki krem jest bardzo łatwy i zawsze wychodzi:
Galaretkę przygotowujemy na bazie dżemu porzeczkowego. Jak ją zrobić?
Ciasto katarzynka świetnie smakuje również na biszkopcie kakaowym. Aby taki zrobić, wystarczy do masy na ciasto dodać 4 łyżki kakao (ok. 60 g). Biszkopt, zarówno klasyczny, jak i kakaowy, można nasączyć ponczem przygotowanym z 200 ml wody, 15 ml soku z cytryny i 15 g cukru pudru.
Katarzynki to pierniki toruńskie o charakterystycznym kształcie sześciu zlepionych ze sobą kółek. Według legendy powstały w momencie, gdy jeden z toruńskich piekarzy–cukierników zachorował. Poprosił wtedy swoją córkę, o imieniu Katarzyna, o przygotowanie pierników za niego. Nie mogła jednak znaleźć foremek, więc przy pomocy zwykłego kubeczka wycięła sześć kółek. Położyła je w piecu za blisko siebie i zlepiły się w jeden piernik, który od jej imienia został nazwany katarzynką.
Katarzynki to także święto, przypadające na wieczór z 24 listopada. To dzień, w którym nie tylko wróżono odnośnie wyboru przyszłego męża, ale także wypiekano pierniki na święta Bożego Narodzenia.
Komentarze