Krajanka piernikowa

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Krajanka piernikowa to bardzo prosty przepis na świąteczne ciastka pachnące przyprawami korzennymi. Aromatyczne kwadraciki są miękkie w środku, a z zewnątrz pokryte śnieżnobiałą glazurą z lukru. Dobrze się przechowują – można je zrobić z wyprzedzeniem, żeby dłużej cieszyć się bożonarodzeniową atmosferą. Sprawdźcie, jak powstaje niezwykle słodka krajanka piernikowa. Przepis na pewno zostanie z Wami na lata. 

Składniki:

  • miód  270 g

  • masło  150 g

  • cukier  150 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka pszenna  600 g

  • kakao  20 g

  • cynamon  8 g

  • imbir  4 g

  • kardamon  2 g

  • przyprawa do piernika  8 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • soda oczyszczona  3 g

  • cukier puder  120 g

  • woda  45 ml

Krajanka piernikowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy jajko z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół). Formę o wymiarach 23x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Można też wykorzystać blachę z wyposażenia piekarnika. 

  • Krok 2:

    Masa piernikowa: umieszczamy w rondelku miód, masło i cukier. Podgrzewamy składniki, aż się rozpuszczą, po czym odstawiamy mieszankę do przestudzenia. Przesiewamy mąkę z przyprawami, kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Proponujemy wykorzystanie sproszkowanego cynamonu, imbiru i kardamonu, a także gotowej mieszanki korzennej. Świetnie sprawdzi się też domowa przyprawa do piernika. Miksujemy jeszcze lekko ciepły miód z jajkiem i suchymi składnikami na jednolitą masę. Będzie dosyć gęsta, plastyczna i kleista. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: przekładamy ciasto do przygotowanej foremki, starannie je rozprowadzając po całej powierzchni. Żeby ułatwić sobie zadanie, możemy oprószyć je z wierzchu mąką. Piernikowa krajanka powinna mieć około 1,5–2 cm wysokości. Pieczemy ją przez około 20 minut. Nie przeciągajmy tego procesu – placek powinien być miękki, a im dłużej spędzi w piekarniku, tym bardziej suchy i kruchy się stanie. 

  • Krok 4:

    Lukrowanie: studzimy piernik i kroimy go w kwadraty lub romby. W międzyczasie przygotowujemy lukier poprzez wymieszanie cukru pudru z gorącą wodą. W składnikach podane są podstawowe proporcje, ale możemy dowolnie korygować ilość i konsystencję. Układamy kwadraciki na kratce i polewamy je lukrem. Najlepiej, jeśli będą pokryte glazurą ze wszystkich stron – w ten sposób powstaną efektowne ciastka. Tradycyjna krajanka piernikowa może też zostać udekorowana tzw. lukrem pomadkowym (gotowanym), który powstaje poprzez ucieranie syropu cukrowego. Można wzbogacić go aromatem migdałowym lub rumowym.  

  • Krok 5:

    Przechowywanie: kiedy lukier całkowicie zastygnie na pierniczkach, przekładamy je do blaszanego pudełka na ciastka lub innego szczelnie zamykanego pojemnika. Długo zachowują świeżość – można się nimi cieszyć nawet przez kilka tygodni. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne