Piernikowe choinki i pierniki

Tegoroczne nasze pierniki i choinki z przepisu z cincin na czeskie pierniczki

Deserypierniczki

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)

Składniki:

  • -ciasto:
  • 800g mąki,
  • 280g cukru pudru,
  • 120g tłuszczu,
  • 110g miodu
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • - lukier;
  • 1 białko
  • 120 - 140g przesianego cukru pudru
  • sok z cytryny (kilka kropel

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły
  • miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć
  • w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ja nie czekałam tyle, jedna porcje robilam po 2 h,
  • druga po 24h) .
  • Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować
  • lukrem. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
  • Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak
  • zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
  • Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.
  • Ozdabiałam razem z córka, wyszo ponad 160 pierników i kilka choinek ktorymi zajął sie
  • ambicjonalnie mąż (ja jako nie inzynier miałam problemy z proporcjonalnoscia elementów
  • na choinki).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy