Choinka z piernika 3D nie tylko pięknie wygląda na świątecznym stole, ale też doskonale smakuje. Warto więc zrobić więcej, żeby chociaż jedna została na dekorację. Wspólne rodzinne pieczenie trzeba rozpocząć na ok. 2 tygodnie przed świętami, aby ciasteczka zrobiły się miękkie. Do przygotowania choinki z piernika potrzebnych jest 6 foremek różnej wielkości w kształcie kwiatków lub gwiazdek.
Stockfood
(średnia 4.48 z 151 głosów)
Przygotowanie składników: w rondelku na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika. Mieszamy do połączenia składników, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki sypkie: do dużej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.
Zagniatanie ciasta: do mąki dodajemy przestudzone składniki z rondelka. Wbijamy jajko i mieszamy całość szpatułką lub dużą drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wycinanie pierników na choinkę: ciasto z lodówki przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy je na placek o grubości 3–4 cm. Foremkami wycinamy różnej wielkości gwiazdki lub kwiatki.
Pieczenie: ciasteczka układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 min.
Lukier: ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier puder. Miksujemy przez 5–10 min do uzyskania gęstego białego lukru.
Choinka z pierników: pierniki układamy jeden na drugim zaczynając od największego do najmniejszego, łącząc je za pomocą lukru. Ostatnią gwiazdkę (lub kwiatek) wbijamy w lukier prostopadle do innych pierników.
Porady
- Z powyższego przepisu zrobicie 3–4 małe choinki z piernika. Jeśli macie ochotę na więcej, upieczcie ciasteczka z podwójnej porcji.
- Po 10 minutach możecie śmiało wyjąć pierniczki z piekarnika, nawet jeśli są miękkie. Ciasteczka twardnieją dopiero po ostygnięciu.
- Jeśli lukier wyszedł wam zbyt rzadki, dodajcie więcej cukru pudru.
- Warto zrobić domową przyprawę do piernika mieszając ze sobą zmielone: cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, ziele angielskie i imbir.
- Do lukru z białek i cukru pudru, który nazywany jest też lukrem królewskim, możecie dodać ekstrakt z wanilii. Wystarczą 1–2 łyżeczki.
Tradycja wypiekania pierników na święta Bożego Narodzenia związana jest z legendą o pewnym cukierniku Bartłomieju. Kiedy na dwa dni przed Wigilią udał się on do piwniczki po ciasto, znalazł tam beczkę, która była pokryta grubą warstwą kurzu. W środku znajdowało się stare wyrobione ciasto, które zachwyciło go aromatem miodu i przypraw korzennych.
Bartłomiej upiekł z ciasta 611 pierników, zawiesił je na choince i poczęstował nimi dzieci. Stąd wziął się zwyczaj obdarowywania bliskich piernikami. A wraz z tą tradycją, zaczęto je dekorować na wiele różnych sposobów.
Choinka z pierników jest doskonała na prezent. Wystarczy ją owinąć celofanem, przewiązać ozdobną wstążką i jest gotowa do wręczenia bliskiej osobie.
W sklepach można kupić gotowe zestawy foremek do choinki z piernika wykonane z plastiku, blachy lub stali nierdzewnej. Nie potrzebujecie jednak specjalnego zestawu, w zupełności wystarczą zwykłe foremki w kształcie gwiazd lub kwiatków. Mogą być także koła w 5–6 różnych rozmiarach. Na szczycie choinki powinna jednak znaleźć się gwiazdka.
Postawcie na proste klasyczne wzory foremek, bez skomplikowanych szczegółów. Choć choinka z pierników w kształcie śnieżynek może kusić swoją subtelnością, w praktyce jest duża ryzyko, że małe elementy zleją się w jeden większy w czasie pieczenia. Mogą także ukruszyć się podczas przechowywania lub transportu.
Do dekoracji można wykorzystać posypkę cukrową w kształcie małych koralików lub pisaki z kolorowym lukrem. Poniżej kilka propozycji:
W podobny sposób możecie ozdobić pierniczki świąteczne, pierniczki orzechowe lub ciasteczka na choinkę.
Komentarze