Pierniki świąteczne

Pierniki świąteczne to jeden z wypieków, bez których nie możemy obejść się w Boże Narodzenie. Cudownie aromatyczne, przepełnione mocno korzennym smakiem – jednym słowem obłędne. Ozdobnie zapakowane mogą posłużyć za własnoręcznie wykonany prezent dla najbliższych. Proponujemy prosty przepis na pierniczki świąteczne, które z powodzeniem można zrobić z dziećmi.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery ciastka pierniczki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.03 z 366 głosów)

Pierniki świąteczne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na pierniczki: W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Ugniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą drewnianej łyżki, do momentu, gdy jego konsystencja będzie przypominała miękką plastelinę. Gotową masę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy ją do lodówki na minimum 6 godzin. 
     

  • 2.

    Wykrawanie ciasteczek: Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm. Za pomocą wykrawaczy wycinamy z pierniczki.

  • 3.

    Pieczenie: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy ciasteczka, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odstępy. Pieczemy je przez około 10 minut. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

Porady

  • Z przepisu powstanie około 80 pierniczków, to dość duża porcja, dlatego z powodzeniem, można przygotować ciasteczka z połowy składników. Wtedy należy użyć małe jajko.
  • Choć czas przygotowania łatwych pierników świątecznych jest krótki, warto zarezerwować sobie na ich wykonanie więcej czasu lub rozdzielić ich przygotowywanie na dwa dni. Bezpośrednio po wyrobieniu ciasto ma gęstą, klejącą konsystencje, przez co ciężko się z niego wycina kształty. Dlatego nie należy pomijać odstawienia jej do lodówki. Po kilku godzinach w niskiej temperaturze nabierze ona odpowiedniej, plastycznej konsystencji, a wykrawanie ciastek nie sprawi najmniejszego problemu. 
  • Ciasto na pierniczki najwygodniej jest zagniatać ręcznie lub za pomocą dużej, drewnianej łyżki.
  • Do rozwałkowywania ciasta przyda się silikonowa stolnica, która zapobiega przyklejaniu się i rozrywaniu pierniczków. Jeżeli jej nie posiadacie, pamiętajcie o oprószeniu blatu mąką.
  • Podczas pieczenia pierniczki rosną. Dlatego, polecamy rozłożyć je na blasze w sporych odstępach, tak żeby nie skleiły się ze sobą.
  • Jeżeli wolicie bardziej chrupkie pierniczki rozwałkujcie ciasto cieniej – na grubość około 5–6 mm.
  • Wybierając przyprawę do piernika, warto zdecydować się na taką, która w składzie nie zawiera cukru. Takie mieszanki mają bogatszy aromat i bardziej intensywny smak. Przyprawę można również przygotować samodzielnie z tego przepisu. 
  • Ilość cukru w przepisie możecie dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jak słodkie ciastka lubicie oraz czym planujcie je udekorować. Cukier puder z powodzeniem można również zastąpić drobnym cukrem do wypieków. Jeśli ograniczacie ilość cukru w diecie, z powodzeniem możecie zastąpić go ksylitolem, stewią lub erytrolem.
  • Jeśli chcecie zawiesić pierniczki na choince, polecamy przed ich upieczeniem wyciąć w nich małe dziurki. Najprościej jest zrobić to za pomocą słomki do napojów. 
  • Do masy można dodać łyżeczkę gorzkiego kakao. Dzięki niej pierniczki nabiorą wyrazistego, brązowego koloru.
  • Do wykrawania najlepiej sprawdzą się specjalne foremki do pierników. Możecie też użyć w tym celu szklanki z cienkiego szkła lub samodzielnie wyciąć je małym nożem. 
  • Świąteczne pierniki nadają się do spożycia bezpośrednio po ich upieczeniu. Jeśli jednak chcecie przygotować je wcześniej, polecamy przechowywać je w szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku. Wtedy  zachowają świeżość przez długie tygodnie. 

Notka redakcyjna

Pierniki świąteczne – warianty

Piernik staropolski, wegański, przekładany – to tylko niektóre z wielu wersji tego tradycyjnego wypieku. Wszystkie jednak są pyszne, aromatyczne i mocno korzenne. Przygotowuje się je zarówno w formie ciasta pieczonego w blaszce, jak i ciasteczek w różnorakich, świątecznych kształtach. Pierniczki, w zależności od przepisu można upiec w wersji kruchej, imbirowej, nadziewanej lub orzechowej

Jak ozdobić pierniki świąteczne? 

Domowe pierniki to nie tylko smaczna przekąska – możecie też wykorzystać je do ozdobienia domu, zawieszenia na choince albo obdarowania bliskich. Do ich ozdabiania świetnie sprawdzi się specjalnie przygotowany lukier do pierników, na bazie soku z cytryny i cukru. Jest prosty w przygotowaniu, a jego kwaskowaty posmak idealnie balansuje słodycz ciastek. Jeżeli jednak zależy wam na wykonaniu precyzyjnych wzorów, sięgnijcie po lukier królewski, który jest zdecydowanie gęstszy i lepiej zachowuje swój kształt. Najłatwiej nakłada się go za pomocą rękawa cukierniczego z cienką końcówką lub woreczków strunowych z obciętym rogiem. Ciasteczka możecie również ozdobić za pomocą innych dodatków: polewy czekoladowej, posypek cukrowych, miniaturowych pianek, wiórków kokosowych i wielu innych – wybór zależy tylko od waszej fantazji.

Jak zrobić świąteczny domek z piernika?

Domek z piernika przygotujecie w kilku prostych krokach. Zacznijcie od wykonania szablonu z twardego kartonu. Rozwałkujcie ciasto na piernik, a następnie za pomocą oprószonego mąką szablonu wytnijcie z niego potrzebne elementy. Pieczcie je w temperaturze 180°C, aż do lekkiego zarumienienia boków ciasta. Po wystudzeniu piernika możecie zabrać się za jego ozdabianie. W tym celu najlepiej sprawdzi się klasyczny lukier. Po wyschnięciu dekoracji, możecie zacząć sklejać ze sobą ściany domku. Najprościej jest to zrobić za pomocą bardzo gęstego lukru królewskiego lub karmelu. Karmel szybciej i mocniej łączy ze sobą ścianki z piernika, jednak jego użycie wymaga odrobiny wprawy. Jeśli źle ułożycie elementy, nie będzie się dało ich odkleić. Sklejony domek odłóżcie na bok na przynajmniej kilka godzin, żeby łączenia ścian mogły stwardnieć. Gotowe! 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy