Piernik miodowo-kawowy

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 50 minut Porcja: 435 kcal Składniki na 8–10 porcji

Dodany przez:

Piernik miodowo-kakaowy

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
435 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki miodu gryczanego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mocnego naparu kawowego
  • sól
  • 5 dag masła
  • mak do posypania
  • torebka przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • rodzynki namoczone w rumie
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 5–6 łyżek soku wiśniowego

Przygotowanie

  1. Miód podgrzać z naparem kawowym i przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia, dodać masło, ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy miodowej. Wsypać mąkę przesianą z sodą i szczyptą soli, wymieszać.
  2. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w temp.180°C. Ostudzić, wyjąć z formy.
  3. Lukier: sok wiśniowy podgrzać. Dodać cukier i utrzeć na gładką, dosyć gęstą masę. Piernik polać lukrem, posypać rodzynkami i makiem. Odstawić, by lukier stężał.
Boże Narodzenie deser pierniki piernik miodowo-kakaowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy