Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 435 kcal
Składniki na 8–10 porcji
Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki miodu gryczanego
3 jajka
3/4 szklanki mocnego naparu kawowego
sól
5 dag masła
mak do posypania
torebka przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej
rodzynki namoczone w rumie
tłuszcz i tarta bułka do formy
Lukier:
szklanka cukru pudru
5–6 łyżek soku wiśniowego
Piernik miodowo-kawowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Miód podgrzać z naparem kawowym i przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia, dodać masło, ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy miodowej. Wsypać mąkę przesianą z sodą i szczyptą soli, wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w temp.180°C. Ostudzić, wyjąć z formy.
Lukier: sok wiśniowy podgrzać. Dodać cukier i utrzeć na gładką, dosyć gęstą masę. Piernik polać lukrem, posypać rodzynkami i makiem. Odstawić, by lukier stężał.