Ciasteczka korzenne - serduszka

Przed świętami Bożego Narodzenia warto przygotować kilka puszek ciasteczek. Zaczynamy oczywiście od aromatycznych, korzennych serduszek - dzieci je pokochają.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
60 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 łyżki mleka
  • 5 dag cukru muscovado
  • 12,5 dag miodu
  • 6 dag masła
  • 5 dag cukru kandyzowanego kruszonego
  • 12,5 dag orzechów makadamia, posiekanych
  • łyżka anyżu, rozdrobnionego
  • łyżka startej skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki cynamonu, w proszku
  • szczypta ziela angielskiego, zmielonego
  • szczypta amoniaku do wypieków (kwaśnego węglanu amonu – produkt gotowy, sprzedawany w torebeczkach jak proszek do pieczenia)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 dag mąki
  • 10 dag kuwertury lub gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru, orzechy laskowe lub migdały do posypania

Przygotowanie

  1. Mleko mieszamy z cukrem muscovado w małym rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy. Masło roztapiamy z cukrem kandyzowanym, odstawiamy do wystudzenia.
  2. Do orzechów makadamia dodajemy anyż, skórkę pomarańczową, cynamon, ziele angielskie, amoniak, sodę, mąkę oraz mieszaninę miodu, wyrabiamy. Dodajemy orzechy z przyprawami, zagniatamy. Ciasto formujemy w kształt płaskiej cegły, owijamy folią i przechowujemy w lodówce ok. 4 godz.
  3. Ciasto rozwałkowujemy w małych porcjach, pomiędzy arkuszami plastikowej folii, na grubość 6 mm. Za pomocą foremki w kształcie serca (5 cm), wycinamy ciasteczka. Układamy je w 2-cm odstępach na blachach przykrytych papierem do pieczenia. Pieczemy kolejno 10–12 min, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  4. Kuwerturę lub czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy korzenne serca, umieszczamy je na papierze do pieczenia. Dopóki kuwertura jest jeszcze miękka, posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi lub prażonymi migdałami. Przechowujemy w suchym miejscu, w blaszanych pudełkach, pomiędzy papierem do pieczenia. Wytrzymają nawet do 6 tygodni. Ciastka są po upieczeniu chrupiące. Jeśli wolimy bardziej miękkie, pozostawmy je luzem na 12 godz. przed pakowaniem – im wyższa wilgotność w pomieszczeniu, tym szybciej zmiękną.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018
Boże Narodzenie ciasteczka pierniczki ciastka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy