Ciasteczka korzenne - serduszka

Kruche ciasteczka korzenne przygotowujemy zwykle na Boże Narodzenie. Herbatniki korzenne są w zasadzie bardzo podobne do pierniczków, jednak nasz przepis na ciasteczka korzenne różni się dodatkiem orzechów makadamia i amoniaku spożywczego, dzięki któremu ciastka są wyjątkowo chrupiące i lekkie. Dodatkowo ciastka korzenne są bardzo wytrzymałe - ich świeżością będziecie mogli się cieszyć jeszcze długo po świętach!

dodany przez: mojegotowanie

ciastka pierniczki

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 176 głosów)


Kroki przygotowania:

  • podgrzewanie-garnek 1. Mleko mieszamy z cukrem muscovado w małym rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy. Masło roztapiamy z cukrem (możemy użyć cukru kandyzowanego), odstawiamy do wystudzenia.
  • ciasteczka-korzenne-przepis 2. Do orzechów makadamia dodajemy anyż, skórkę pomarańczową, cynamon, ziele angielskie, amoniak, sodę, mąkę oraz mieszaninę miodu, wyrabiamy. Dodajemy orzechy z przyprawami, zagniatamy. Ciasto na ciasteczka korzenne formujemy w kształt płaskiej cegły, owijamy folią i przechowujemy w lodówce ok. 4 godz.
  • ciasteczka-korzenne-pieczenie 3. Ciasto na ciasteczka korzenne rozwałkowujemy w małych porcjach, pomiędzy arkuszami plastikowej folii, na grubość 6 mm. Za pomocą foremki w kształcie serca (5 cm), wycinamy ciasteczka. Układamy je w 2-cm odstępach na blachach przykrytych papierem do pieczenia. Pieczemy kolejno 10–12 min, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  • ciasteczka-korzenne-dekoracja 4. Kuwerturę lub czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy ciasteczka korzenne, umieszczamy je na papierze do pieczenia. Dopóki kuwertura jest jeszcze miękka, posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi lub prażonymi migdałami. Przechowujemy w suchym miejscu, w blaszanych pudełkach, pomiędzy papierem do pieczenia. Wytrzymają nawet do 6 tygodni. Ciasteczka korzenne są po upieczeniu chrupiące. Jeśli wolimy bardziej miękkie, pozostawmy je luzem na 12 godz. przed pakowaniem – im wyższa wilgotność w pomieszczeniu, tym szybciej zmiękną.

Porady

  • W przepisie użyto łyżki rozdrobnionego anyżu.
  • W przepisie na ciasteczka korzenne użyto również cukru kandyzowanego. Możesz go zastąpić zwykłym cukrem, ale (jeśli nie masz pod ręką gotowego produktu) możesz też przygotować go samodzielnie. Będziesz potrzebować:
    - 400 g cukru
    - łyżki soku z cytryny (ewentualnie kwasu cytrynowego)
    - gorącej wody

    Składniki mieszamy w garnku o grubym dnie i podgrzewamy na małym ogniu. Ważne jest, by temperatura podgrzewania syropu nie przekroczyła 150°C - jeśli przegrzejemy syrop, zamiast cukru kandyzowanego otrzymamy karmel. W miarę odparowywania wody syrop ciemnieje - to znak, że rośnie też jego temperatura. Gdy cukier będzie już odpowiadał naszym preferencjom (to znaczy: będzie miał odpowiedni kolor i zapach), podnosimy temperaturę do 150°C i rozlewamy na papierze do pieczenia.

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciastka korzenne?​​​​

Kruche ciasteczka korzenne są bardzo proste w wykonaniu, a dodatkowo ich dekorowanie może sprawić wiele zabawy, zwłaszcza najmłodszym. Ciasteczka korzenne może polać - tak, jak w powyższym przepisie - kuwerturą czekoladową, ale równie dobry będzie domowy lukier lub polewa czekoladowa z czekolady. Polane ciastka korzenne można przyozdobić na wiele sposobów. Lukrowe pisaki o różnych kolorach, srebrne koraliki, kolorowe posypki czy zmielone orzechy - dzieci przy dekoracji korzennych pierników będą miały nie lada zabawę!

Zobacz także: Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Znamy 7 niezastąpionych składników

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy