Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie to obowiązkowy deser na świątecznym stole i nie tylko. Te miękkie i wilgotne korzenne ciasteczka oblane czekoladą sprawdzą się również na wiele innych okazji. Takie domowe słodkości zachowują świeżość nawet przez kilka tygodni, dlatego warto od razu przygotować większą porcję na zapas i sięgać po nie do każdej kawy lub herbaty. Zobaczcie, jak zrobić pierniczki alpejskie, które zachwycą każdego łasucha.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierniczki

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Pierniczki alpejskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mokre składniki: 160 g cukru, miód, kakao mieszamy w rondelku. Dosypujemy imbir, pieprz, cynamon i zmielone goździki i wszystko podgrzewamy przez 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy 120 g masła i odstawiamy garnuszek z ognia by się rozpuściło. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • 2.

    Ciasto: białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich żółtka i delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Do jajecznej masy wlewamy przestudzone mokre składniki oraz śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następne wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto.  Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na całą noc (leżakowanie ciasta nie jest wliczone w czas przygotowania).

  • 3.

    Pierniczki alpejskie: rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. W tym czasie wałkujemy schłodzone ciasto na grubość około 4 mm i wykrajamy z niego ciasteczka przy pomocy foremek.

  • 4.

    Pieczenie: gotowe pierniczki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na około 12 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciastka do całkowitego ostygnięcia.

  • 5.

    Polewa czekoladowa: w garnuszku kruszymy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej 30 g masła oraz 40 g cukru. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy 20 ml mleka i dokładnie mieszamy polewę.

  • 6.

    Dekorowanie: gotowe pierniczki alpejskie dekorujemy przestudzoną polewą i cukrową posypką.

Porady

  • Gotowe pierniczki alpejskie możemy oblać nie tylko mleczną, ale i deserową lub białą czekoladą. Te ciasteczka świetnie wyglądają i smakują również pokryte lukrem.
  • Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić ciasteczka, możecie wypełnić je ulubionym dżemem lub konfiturami. Pierniczki alpejskie z nadzieniem smakują jeszcze lepiej i są bardziej wilgotne. Jak nadziać pierniczki alpejskie? Najlepiej użyć do tego specjalnej szprycy cukierniczej, jednak jeśli nie macie takiego sprzętu, z powodzeniem możecie wykorzystać czystą strzykawkę. 
  • Miękkie pierniczki alpejskie doskonale smakują z chrupiącym dodatkiem, dlatego dobrym pomysłem będzie obsypanie polewy kruszonymi orzechami lub kolorową cukrową posypką. 
  • Ile mogą leżeć pierniczki alpejskie? Jeśli będą odpowiednio przechowywane, zachowają świeżość i miękkość nawet przez miesiąc. Najlepiej przechowywać je w pojemniku z pokrywką. Może to być zarówno plastikowe opakowanie, jak i metalowa puszka. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy