Pierniczki alpejskie

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Pierniczki alpejskie to obowiązkowy deser na świątecznym stole i nie tylko. Te miękkie i wilgotne korzenne ciasteczka oblane czekoladą sprawdzą się również na wiele innych okazji. Takie domowe słodkości zachowują świeżość nawet przez kilka tygodni, dlatego warto od razu przygotować większą porcję na zapas i sięgać po nie do każdej kawy lub herbaty. Zobaczcie, jak zrobić pierniczki alpejskie, które zachwycą każdego łasucha.

Składniki:

  • mąka  500 g

  • kakao  30 g

  • białka  2 szt.

  • żółtko  4 szt.

  • cukier  200 g

  • miód  150 ml

  • masło  150 g

  • śmietana 18%  100 ml

  • soda oczyszczona  8 g

  • goździki  5 szt.

  • imbir  3 g

  • cynamon  8 g

  • pieprz  2 g

  • czekolada  100 g

  • mleko  20 ml

Pierniczki alpejskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mokre składniki: 160 g cukru, miód, kakao mieszamy w rondelku. Dosypujemy imbir, pieprz, cynamon i zmielone goździki i wszystko podgrzewamy przez 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy 120 g masła i odstawiamy garnuszek z ognia by się rozpuściło. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Ciasto: białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich żółtka i delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Do jajecznej masy wlewamy przestudzone mokre składniki oraz śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następne wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto.  Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na całą noc (leżakowanie ciasta nie jest wliczone w czas przygotowania).

  • Krok 3:

    Pierniczki alpejskie: rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. W tym czasie wałkujemy schłodzone ciasto na grubość około 4 mm i wykrajamy z niego ciasteczka przy pomocy foremek.

  • Krok 4:

    Pieczenie: gotowe pierniczki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na około 12 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciastka do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Polewa czekoladowa: w garnuszku kruszymy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej 30 g masła oraz 40 g cukru. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy 20 ml mleka i dokładnie mieszamy polewę.

  • Krok 6:

    Dekorowanie: gotowe pierniczki alpejskie dekorujemy przestudzoną polewą i cukrową posypką.

Porady

  • Gotowe pierniczki alpejskie możemy oblać nie tylko mleczną, ale i deserową lub białą czekoladą. Te ciasteczka świetnie wyglądają i smakują również pokryte lukrem.
  • Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić ciasteczka, możecie wypełnić je ulubionym dżemem lub konfiturami. Pierniczki alpejskie z nadzieniem smakują jeszcze lepiej i są bardziej wilgotne. Jak nadziać pierniczki alpejskie? Najlepiej użyć do tego specjalnej szprycy cukierniczej, jednak jeśli nie macie takiego sprzętu, z powodzeniem możecie wykorzystać czystą strzykawkę. 
  • Miękkie pierniczki alpejskie doskonale smakują z chrupiącym dodatkiem, dlatego dobrym pomysłem będzie obsypanie polewy kruszonymi orzechami lub kolorową cukrową posypką. 
  • Ile mogą leżeć pierniczki alpejskie? Jeśli będą odpowiednio przechowywane, zachowają świeżość i miękkość nawet przez miesiąc. Najlepiej przechowywać je w pojemniku z pokrywką. Może to być zarówno plastikowe opakowanie, jak i metalowa puszka. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne