Pierniczki – miękkie i smaczne

Fajna zabawa dla dzieci, lubiacych wycinac ksztalty z ciasta i tworzyc wzorki na ciasteczkach.

Dodany przez:

Pierniczki – miękkie i smaczne

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (250 ml szklanka),
  • jajko,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 lyzki miodu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (uzylam appetity)
  • łyżeczka sody,
  • 25g świeżych drożdży,
  • lyzeczka cukru wanilinowego,
  • można dodac kilka kropel aromatu rumowego (niekoniecznie),
  • 25g miękkiego masła,
  • lukier do ozdabiania pierniczków.

Przygotowanie

  1. Make przesiac z cukrami i soda. Miód podgrzac i rozpuścić w nim przyprawe do pierników, sode. Nie ma potrzeby robienia rozczynu z drozdzy. Drozdze rozkruszamy, razem z miodem, jajem i maslem dodajemy do maki i wyrabiamy dokladnie (można dodac aromat rumowy). Gdyby mimo, dokładnego wyrobienia ciasta, było ono za suche, dodac do niego odrobine miodu. Ciasto nie musi leżakować, czy rosnac. Można je od razu rozwałkować na stolnicy. Walkujemy na grubosc ok. ½ cm (można troszke wiecej, ale nie mniej, bo im grubsze, tym sa smaczniejsze) i wycinamy kształty, za pomoca foremek. Pierniczki układamy na formie, wylozonej papierem do pieczenia, wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 13 minut w 190 stopniach, do zrumienienia. Wyjmujemy i pozwalamy przestygnąć, po czym lukrujemy. Z podanej ilości składników, wyszlo mi 50 pierniczków. Pierniczki sa dosc kruche, miękkie i troszke wyrastaja podczas pieczenia. Lukier można przygotowac domowym sposobem, mieszając cukier puder z podrzana, niewielka ilością mleka i kilkoma kroplami z cytryny ( np. ½ szklanki cukru pudru i ok. 1 lyzka cieplego mleka + sok z cytryny). Barwimy lukier, dodając niewielka ilość: kurkumy, kakao, soku z burakow lub ze szpinaku. Gdy lukier wychodzi nam za gesty, dodajemy niewielka ilość plynu, a gdy jest zbyt rzadki, dodajemy cukier puder. Można kupic gotowy kolorowy lukier, za pomoca którego, latwo i przyjemnie jest udekorowac pierniczki razem z dziecmi. Przechowywac w zamkniętym pojemniku. Gdy chcemy powiesic ciasteczka na choince, przed włożeniem do piekarnika, wydrazamy niewielkie dziurki w górnej czesci pierniczka, przez która przejdzie nitka, czy inny material, na którym zawisna ciastka.
miód deser pierniczki lukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze