Domek z piernika ;)

Świąteczny domek z piernika ;) Czasochłonny, ale jego przygotowanie to naprawdę przyjemny czas ;) Taki domek z piernika wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników.

piernikDeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Składniki:

  • CIASTO na domek z piernika:
  • -700 g mąki
  • - 220 g melasy
  • - 220 g cukru
  • - 220 g masła lub margaryny
  • - pół opakowania przyprawy do piernika
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • KARMEL DO SKLEJANIA DOMKU:
  • - 1 szklanka cukru
  • LUKIER:
  • - 1/2 kg cukru pudru
  • - 1 białko
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - 1,5 łyżki ciepłej wody
  • DO OZDOBY:
  • - kilka kolorowych landrynek
  • - laski cynamonu
  • - kilka cienkich patyczków
  • - gwiazdki anyżu
  • - kolorowe żelki, cukierki
  • - ozdobne posypki (np. w kształcie śnieżynek)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Tło zdjecia przerobione graficznie ;) Przepis znaleziony w Internecie, jednak przerobiony według włąsnego uznania (troszeczkę). Aranżacje, ozdoby włąsnego pomysłu :)
  • Domek z piernika: CIASTO:
  • Mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
  • Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy melasę i ucieramy przez ok. 2-3 minuty.
  • Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy suche składniki przygotwane wcześniej, ugniatamy ciasto ręką.
  • SZABLONY I PIECZENIE:
  • Z rozwałkowanego na ok. 1 cm ciasta formujemy prostokąty (można przygotować własny szablon lub znaleźć gotowy w Internecie): ściany boczne, przednie i dach. Formujemy również podłoże i komin. W ścianach bocznych wycinamy otwory na okna, w przedniej drzwi. Na prostokątach, które będą dachem możemy odbić kształt dachówki. Musimy przygotować również komin, tu niestety nie ma szablonu, sami uklejamy bryłkę z ciasta ;)
  • Całość układamy na dużej, płaskiej blasze wyłożonej folią do pieczenia. W miejscu gdzie wycieliśmy otwory na okna umieszczamy rozgniecione landrynki, które po upieczeniu rozpuszczą się i utworzą szybki. Pierniki pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
  • SKLEJANIE:
  • Po upieczeniu pierniki muszą ostygnąć. Po ostygnięciu ciasta układamy podłoże naszego domku na płaskiej powierzchnii (taca, deska).
  • Musimy przygotować karmel, który sklei poszczególne elementy naszego domku. W tym celu wsypujemy do garnka szklankę cukru i rozpuszczamy, aż powstanie karmel. Każdą ściankę domku smarujemy z brzegu gorącym karmelem, sklejamy ze sobą poszczególne elementy, zaklejamy ewentualne szparki (jest jeden z bardziej pracochłonnych etapów).
  • OZDABIANIE:
  • Wedle uznania: teraz można z kilku gwiazdek anyżu skleić choinkę, następnie przykleić ją do piernikowego podłoża przed domkiem. Możemy też zanużyć końcówki lasek cynamonu w karmelu i uformować z nich płotek ( poprzeczne belki zrobimy z cienkich gałązek i brązowej nitki).
  • Teraz trzeba przgotować śnieg z gęstego białogo lukru. Ubijamy białko, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Stopniowo dodajemy cukier puder i ciepłą wodę. Kiedy lukier jest gotowy ozdabiamy dach, komin, ściany, parapety, podłoze, płot, choinkę warstwami lukru, tak, by imitował śnieg. W lukier możemy powtykac kolorowe cukierki, żelki, posypki. Dodatkowo dach można obsypać cukrem pudrem co dodatkowo wzmocni efekt ośnieżenia ;)
  • Do domku można wstawić malutką choinkową żaróweczkę i zapalać od cazsu do czasu, zeby wprowadzić świąteczny nastrój (jednak nie na długo, żeby nie rozpłynął się karmel ;)) Domek z piernika gotowy!

Porady

Domek z piernika to świetny pomysł na dekorację. Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy