Wegańskie pierniczki

Wegańskie pierniczki to idealna propozycja zarówno dla osób na diecie roślinnej, jak i wszystkich tych, którzy preferują kruche i delikatne ciasteczka. Nie wymagają leżakowania, więc można się nimi zajadać ze smakiem od razu po upieczeniu. Przystrojone lukrem lub polewą czekoladową będą ozdobą każdego świątecznego stołu, a do tego smakują wprost wyśmienicie. Podpowiadamy, jak krok po kroku wykonać te wyjątkowe wypieki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka pierniczki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.15 z 239 głosów)

Wegańskie pierniczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na pierniczki: Wszystkie składniki łączymy. Zagniatamy gładkie ciasto. I rozwałkowujemy je partiami na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawamy pierniczki foremkami. 

  • 2.

    Pieczenie ciasteczek: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez je przez około 12 minut.

Porady

  • Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku pierników, polecamy dodać do masy szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
  • Wybierając przyprawę do piernika, warto sięgnąć po mieszankę bez dodatku cukru. Można również w prosty sposób przygotować ją samodzielnie. Polecamy dodać do niej następujące składniki: cynamon, imbir, kardamon, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.
  • Dla wzbogacenia smaku, polecamy dodać do pierników 60 ml mleka roślinnego – na przykład owsianego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego. Można sięgnąć po gotowe mleka ze sklepu, jednak wybór samodzielnie przygotowanego napoju na pewno będzie zdrowszy. 
  • Olej rzepakowy można zastąpić olejem kokosowym – szczególnie polecanym osobom zmagającym się z cukrzycą.
  • Jeżeli staracie się ograniczyć ilość cukru w diecie, z powodzeniem możecie upiec pierniczki z dodatkiem jego zamienników. Dobrze sprawdzi się tutaj stewia lub erytrotol. Możecie również sięgnąć po ksylitol lub malitol, jednak ze względu na ich możliwy niepożądany wpływ na układ trawienny, nie należy spożywać ich w dużych ilościach. 
  • Wegańskie pierniczki nie wymagają leżakowania, jeżeli jednak planujecie upiec je z wyprzedzeniem, można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku lub puszce. Prawidłowo zabezpieczone zachowują świeżość przez kilka miesięcy.
     

Notka redakcyjna

Wegańskie pierniczki

Mocno korzenne, kruche ciasteczka świetnie sprawdzą się zarówno jako pyszna, świąteczna przekąska, jak i słodki dodatek do rozgrzewającej herbaty. Pięknie ozdobione mogą również posłużyć za własnoręcznie wykonany prezent dla najbliższych. To smaczna, w pełni roślinna alternatywa dla klasycznych, dojrzewających pierniczków na bazie miodu. Przygotowuje się je na bazie oleju rzepakowego, są pozbawione produktów odzwierzęcych, a dodatkowo nie zawierają białego cukru, dzięki czemu są zdrowsze od tradycyjnych świątecznych ciasteczek. 

Wegańskie ciasteczka świąteczne – czym je ozdobić?

Misternie zdobione lukrem, oblane polewą a może posypane wiórkami orzechowymi? Niezależnie od tego na jaki rodzaj wykończenia się zdecydujecie, wyeksponowane na wigilijnym stole pierniczki z pewnością dodadzą mu świątecznego klimatu. Przewiązane wstążką mogą także służyć za estetyczną choinkową dekorację. Do dekorowania pierników świetnie sprawdzi się klasyczny, wegański lukier, którego podstawą jest sok z cytryny i cukru. Możecie również oblać je domową polewą, zrobioną z gorzkiej wegańskiej czekolady i mleka roślinnego. W tym celu należy zagotować w garnku wodę i pozostawić ją na wolnym ogniu. Do miski wrzucić połamaną w kostki czekoladę oraz odrobinę mleka roślinnego. Następnie należy umieścić miskę w garnku i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Najwygodniej jest dekorować pierniczki silikonowym pędzelkiem. By uzyskać gęstszą konsystencję polewy, można zastosować wegańską śmietankę lub jogurt roślinny. Świąteczne ciasteczka pięknie prezentują się posypane drobno posiekanymi orzechami.

Pierniczki bezglutenowe wegańskie

Pierniczki można też w prosty sposób przygotować w wersji bezglutenowej. 
Mąkę pszenną wystarczy zastąpić owsianą, gryczaną, ryżową lub migdałową. Dla uzyskania najlepszej konsystencji, polecamy użyć mieszankę składającą się z: 160 g mąki ryżowej, 70 g kukurydzianej, 60 g ziemniaczanej oraz 35 g migdałowej. Polecamy również sięgnąć po mąki ze starych odmian pszenicy, takich jak np. mąka z samopszy. Zawierają one niższe ilości lepiej przyswajalnego glutenu.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy