Proste wegańskie pierniki

Wegańskie pierniki to pyszna alternatywa dla roślinożerców. Delikatne i kruche pierniki, świetnie smakują od razu po upieczeniu!

ciastkapierniczki

Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.21 z 218 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maka-pszenna-min1.Wszystkie składniki łączymy. Zagniatamy gładkie ciasto I rozwałkowujemy je partiami na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawamy pierniczki foremkami. Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach.

Porady

Zobacz przepis: Wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na Święta

Notka redakcyjna

Wegańskie pierniczki to prosta sprawa! Korzenne kruche i słodkie świetnie sprawdzą się jako deser do rozgrzewającej herbaty lub niewielki upominek pod choinkę. Pięknie udekorowane i przewiązane wstążką mogą także służyć za choinkową dekorację. Lukrowane oblane czekoladą lub oprószone słodką posypką – prezentują się i smakują wyśmienicie.

Te ciasteczka od tradycyjnych różnią się tym, że po upieczeniu nie są twarde. Klasyczne pierniki z miodem powinny natomiast odstać około trzech tygodni, aby zmiękły. Te wegańskie możemy jeść, gdy tylko ostygną. Możemy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku nawet przez kilka miesięcy!

Jeśli chcemy przygotować polewę czekoladową do pierników, wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną mleka roślinnego w kąpieli wodnej. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę i gotujemy ją na wolnym ogniu. Do miski wrzucamy połamaną w kostki czekoladę i odrobinę mleka. Umieszczamy miskę w garnku i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Najwygodniej jest dekorować pierniczki silikonowym pędzelkiem. Wegańskie pierniki pięknie prezentują się posypane drobno posiekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy