Proste wegańskie pierniki

Wegańskie pierniki to pyszna alternatywa dla roślinożerców. Delikatne i kruche, świetnie smakują od razu po upieczeniu!

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 2.67 z 9 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    5 łyżek zimnej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wegańskie pierniczki to prosta sprawa! Korzenne, kruche i słodkie świetnie sprawdzą się jako deser do rozgrzewającej herbaty lub niewielki upominek pod choinkę. Pięknie udekorowane i przewiązane wstążką mogą także służyć za choinkową dekorację. Lukrowane, oblane czekoladą lub oprószone słodką posypką – prezentują się i smakują wyśmienicie.

    Te ciasteczka od tradycyjnych różnią się tym, że po upieczeniu nie są twarde. Klasyczne pierniki z miodem powinny natomiast odstać ok. 3 tygodnie, aby zmiękły. Te wegańskie możemy jeść gdy tylko ostygną. Możemy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku nawet przez kilka miesięcy!

    Jeśli chcemy przygotować polewę czekoladową do pierników, wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną mleka roślinnego w kąpieli wodnej. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę i gotujemy ją na wolnym ogniu. Do miski wrzucamy połamaną w kostki czekoladę i odrobinę mleka. Umieszczamy miskę w garnku i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Najwygodniej jest dekorować pierniczki silikonowym pędzelkiem. Pięknie prezentują się posypane drobno posiekanymi orzechami.

    Wykonanie

    Wszystkie składniki łączymy. Zagniatamy gładkie ciasto I rozwałkowujemy je partiami na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawamy pierniczki foremkami. Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy