Mleko skondensowane - przepisy i zastosowanie

44 przepisów

Mleko skondensowane to produkt z mleka krowiego, który powstaje przez częściowe usunięcie wody z mleka znormalizowanego. To mleko zagęszczone, o charakterystycznym smaku i wyglądzie. To pyszny składnik wielu dań - zwłaszcza deserów, ale nie tylko! Czy skondensowane mleko można przygotować samodzielnie w domu, czy trzeba je kupić?  Odpowiadamy, jak powstaje mleko skondensowane i czym można je zastąpić?

Mleko skondensowane - przepisy i zastosowanie

Jak zrobić mleko zagęszczone?

Co to jest mleko skondensowane? Jest to produkt mleczarski, powstający na skutek procesu odparowania wody z mleka pełnego, co dzieje się pod zmniejszonym ciśnieniem i w temperaturze około 55-60 stopni Celsjusza. Takie mleko zyskuje na gęstości. Jest oczyszczane, oziębiane, następnie normalizuje się w nim zawartość tłuszczu, a kolejny etap to ogrzewanie, by pozbyć się z niego wszelkich drobnoustrojów. Dopiero wówczas przystępuje się do procesu zagęszczania. Choć wydaje się to skomplikowane, można samodzielnie przygotować domowe mleko skondensowane. Cały proces nie jest wcale szczególnie trudny. Do przygotowania mleka zagęszczonego można użyć płynnego mleka, albo też mleka w proszku. Do wyboru szykujących ten produkt spożywczy pozostaje także ostateczny smak mleka - czy będzie to mleko niesłodzone, czy też mleko skondensowane słodzone.

Co zrobić z mleka skondensowanego?

Mleko skondensowane jest bardzo użyteczne. Można przy jego pomocy przygotować wiele pysznych dań - i to nie tylko słodkich deserów, chociaż najbardziej nadaje się właśnie do tego i jest też najczęściej w tym celu wykorzystywane. Może być po prostu dodawane do kawy, albo służyć do sporządzania koktajli.Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli zostanie do niej dodane mleko skondensowane. Dzięki niemu można również naszykować na przykład czarne lody.

Co ciekawe, mleko skondensowane może być wykorzystywane do szykowania dań mięsnych. Pyszne są na przykład klopsy w mleku skondensowanym. Produkt ten nadaje się również jako dodatek do grzybów - przy jego pomocy powstają pyszne sosy. Dużą popularnością cieszą się na przykład boczniaki w cieście, z sosem z mleka skondensowanego.

Przepisy z mlekiem skondensowanym

Skondensowane mleko to produkt, który jest dość często wykorzystywany w kuchni. Domowe krówki, ptasie mleczko, masa dodawana do ciast (na przykład do 3Bita), ciastka z mlekiem skondensowanym... Jest wiele pomysłów na potrawy i desery z użyciem tego produktu. Intensywny, słodki smak słodzonego mleka skondensowanego można zbalansować na przykład soczystymi, kwaskowatymi owocami.

Można nawet pokusić się o zaspokajające głód wypieki, które przypadną do gustu tak dzieciom, jak i dorosłym. Wspaniałym pomysłem są między innymi bułki mleczne, przygotowywane na skondensowanym mleku. Może ono zostać wykorzystane jako dodatek do zwykłego mleka, w trakcie szykowania samego ciasta, albo też stanowić wypełnienie takich bułeczek - to nadzienie, które sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze!

Czym zastąpić mleko skondensowane?

Mleko skondensowane posiada charakterystyczny smak, który wiele osób po prostu uwielbia. W dodatku nie jest trudne w samodzielnym przygotowaniu, w związku z czym można je zawsze wykonać w swoim domu, gdy potrzebujemy go jako składnika jakiegoś dania. Czy jest jednak sposób by jakoś je zastąpić, jeśli okoliczności nas do tego zmuszą?

W przypadku koktajli i jako dodatek do kawy, mleko skondensowane można zastąpić zwykłym mlekiem.Warto wówczas wybrać to wysokotłuszczowe. Jeśli jednak chodzi o zastąpienie takiego mleka w przypisach deserowych, nie jest to raczej możliwe. Gdy nie mamy szansy na zakupienie takiego produktu, mleko skondensowane trzeba przygotować samodzielnie. Musi to być bowiem mleko zagęszczone. Na szczęście wystarczy trochę zwykłego mleka, masła i cukru, żeby przygotować je samemu we własnej kuchni. Nie zajmuje to wiele czasu, a mamy wpływ zarówno na kolor, jak i konsystencję produktu - im dłuższy czas gotowania, tym mocniejszy kolor i tym gęstsze będzie mleko. Po ostygnięciu jeszcze dodatkowo gęstnieje. Jest to także rozwiązanie o wiele tańsze - za cenę składników zyskujemy o wiele więcej domowego mleka skondensowanego.

Artykuły powiązane

Płatki jadalnego złota na czekoladowych muffinkach
14.11.2020

Deser w wersji premium – jadalne złoto

Jadalne złoto służy jako dekoracja potraw w wersji premium. Samo w sobie nie jest oszałamiająco drogie, ponieważ do dekoracji niewiele go potrzeba. Jak smakują jadalne płatki złota oraz proszek z jadalnego złota? Ile kosztuje złoto spożywcze, skoro potrawy z jego dodatkiem osiągają oszałamiające ceny – nawet dziesiątek tysięcy dolarów?

Beza pavlova
30.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Majonez
16.05.2020

Domowe przepisy na popularne dania. Oto nasz wybór

Cenimy sobie zdrowe posiłki i chcemy, by były bez konserwantów, sztucznych barwników i innych stabilizatorów smaku. Większość z nas chce produktów świeżych, odżywczych i przy tym świetnie smakujących. Zebraliśmy najpopularniejsze i najlepsze przepisy na domowe dania. Każdy z nich podzieliliśmy na kategorie, które ułatwią wybór przepisu na domowe jedzenie lub własnoręcznie wykonany składnik.

ewa-wachowicz- mazurki-wielkanoc
09.04.2020

Potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Mazurki wiodą prym

Ewa Wachowicz kojarzy się widzom z kuchnią nawiązującą do tradycji. Z kuchnią domową, która nawiązuje do nowoczesności. Dania przez nią serwowane są aromatyczne, a ich wygląd sprawia, że na sam widok rośnie apetyt. Wiele osób zastanawia się, jakie są potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Odpowiedzi postanowiliśmy poszukać u źródła.

Masa kajmakowa
25.03.2020

Domowa masa kajmakowa - prosta sprawa! [DWA SPOSOBY]

Nie jest pracochłonna, ale wymaga nieco czasu – masa kajmakowa domowej roboty to nie tylko obłędny smak, ale i satysfakcja. I jeszcze ten zapach roznoszący się po domu! Mazurek kajmakowy, andruty z kajmakiem, a może wierzch sernika… Będzie pysznie.