Likier z kukułek

Likier z kukułek to słodki, gesty trunek o smaku popularnych cukierków. Doskonale pasuje do szarlotek, serników i innych domowych wypieków. Świetnie sprawdzi się podczas odświętnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Dodatkowo, jego przygotowanie jest niesamowicie proste i zajmuje jedynie kilka chwil. Koniecznie sprawdźcie, jak go zrobić. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 199 głosów)


Likier z kukułek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Cukierki przekładamy do szczelnie zamykanego, foliowego woreczka. Rozbijamy je na drobne kawałeczki przy pomocy tłuczka kuchennego. Do dokładnie umytej i wyparzonej butelki z szeroką szyjką wrzucamy rozdrobione kukułki. Następnie zalewamy je wódką. 

  • 2.

    Likier z kukułek: Gotowy likier przekładamy w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na kilka dni (3–4). Każdego dnia potrząsamy zawartością butelki. Gdy alkohol rozpuści już cukierki, zalewamy nalewkę z kukułek mleczkiem skondensowanym niesłodzonym. Ponownie wstrząsamy butelką, aż do połączenia składników. Podajemy.

Porady

  • Likier z kukułek polecamy przechowywać w lodówce. Wówczas zachowa świeżość przez około 2–3 miesiące. 
  • Jeśli planujecie podarować likier kukułkowy jako prezent, możecie w prosty sposób ozdobić jego butelkę przy pomocy kawałka koronkowego lub bawełnianego materiału i jutowego sznurka. Wystarczy ułożyć tkaninę na wieczku butelki, a następnie ciasno ją obwiązać. 
  • Domowy likier kukułka za każdym razem może mieć nieco inny kolor – wszystko zależy od rodzaju dodanych do niego cukierków i użytych proporcji. 
  • Pełni smaku nalewka z cukierków kukułek nabiera po kilku dniach od przygotowania.
  • Jeśli wolicie słodsze trunki, możecie przygotować likier z kukułek z mlekiem skondensowanym słodzonym. W takiej wersji polecamy serwować go po mocnym schłodzeniu.
  • Fanom mocniejszych alkoholi polecamy przygotowanie równie smacznej nalewki z kukułek na spirytusie. 
  • Jeśli chcecie urozmaicić smak nalewki kukułka, możecie dodać do niej startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę gorzką lub przyprawy, takie jak cynamon czy goździki.

Notka redakcyjna

Likier z kukułek – alternatywne wersje przygotowania

Nalewka na kukułkach to smaczny i łatwy do przygotowania likier. Z jego przyrządzeniem poradzą sobie nawet najbardziej niedoświadczeni twórcy domowych trunków. W podstawowej wersji wystarczy połączyć cukierki z wysokoprocentowym alkoholem i mlekiem skondensowanym. To jednak nie jedyny sposób jego przygotowania.

Likier z kukułek na wódce można również zrobić bez dodatku mleka. To świetna alternatywa, dla osób, które z różnych powodów nie mogą zasmakować w tradycyjnej wersji nalewki. Można pić go w wersji solo (jedynie z dodatkiem kostek lodu) lub dolać do filiżanki czarnej kawy.

Wolicie likiery o mniej wyczuwalnej nucie alkoholu? Żaden problem! Wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis, by przygotować delikatny i słodki likier z kukułek. W takiej wersji do rozdrobionych cukierków i wódki dolewa się również 250 ml wody. Całość można dodatkowo doprawić odrobiną cynamonu.

Z czym serwować likier kukułkowy?

Przyjemnie gęsty i mocno kakaowy likier z kukułek świetnie komponuje się ze smakiem domowych wypieków. Szczególnie polecamy serwować go jako dodatek do szarlotek i owocowych tart. Równie dobrze sprawdzi się w połączeniu z maślanymi ciastkami na bazie ciasta francuskiego. Można go też podawać z lekkim i niesamowicie puszystym sernikiem japońskim.

Zimą nalewkę z kukułek na wódce można dolać do filiżanki kawy. Po doprawieniu szczyptą cynamonu i odrobiną goździków, całość nie tylko smakuje fantastycznie, ale i cudownie rozgrzewa. Z kolei latem, likier polecamy serwować po schłodzeniu z dodatkiem kostek lodu. Można nim także polać wierzch prostego deseru lodowego na bazie lodów waniliowych. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy