Wino czekoladowe połączone z gorzką czekoladą, zagęszczonym mlekiem i odrobiną aromatycznego likieru amaretto, to przepis na odrobinę płynnego szczęścia. Czy może być coś lepszego niż wyśmienity trunek, który rozgrzeje nas w chłodne wieczory? Do tego możemy go przygotować niemal w mgnieniu oka. Zapraszamy po przepis na wyjątkowe wino z czekoladą, któremu trudno się oprzeć.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: do rondla wlewamy wino, mleko, likier, wsypujemy pokruszoną czekoladę.
Podgrzewanie: składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż do uzyskania jednolitego, kremowego napoju. Nie dopuszczamy do zagotowania.
Serwowanie: wino czekoladowe przelewamy do kubków lub kieliszków i od razu podajemy.
Porady
- W zależności od upodobań smakowych możemy użyć wino półsłodkie lub słodkie.
- Jeżeli chcemy przygotować napój dla całej rodziny, w tym dzieci, możemy użyć wino bezalkoholowe.
- Zamiast czekolady gorzkiej możemy użyć mleczną. Dzięki temu trunek będzie delikatniejszy w smaku i słodszy.
- Zamiast likieru amaretto możemy użyć syrop klonowy lub cukier brązowy. Oba składniki dodajemy do smaku.
- Wierzch napoju można ozdobić domową bitą śmietaną, albo piankami marshmallow, a całość oprószyć cynamonem lub kakao. Górę napoju możemy także posypać wiórkami czekolady.
- Do rondla ze składnikami możemy dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, kardamon czy goździki. Przed serwowaniem wina czekoladowego przyprawy wyjmujemy.
Komentarze