Joanna Komorowska

Wino czekoladowe

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Wino czekoladowe połączone z gorzką czekoladą, zagęszczonym mlekiem i odrobiną aromatycznego likieru amaretto, to przepis na odrobinę płynnego szczęścia. Czy może być coś lepszego niż wyśmienity trunek, który rozgrzeje nas w chłodne wieczory? Do tego możemy go przygotować niemal w mgnieniu oka. Zapraszamy po przepis na wyjątkowe wino z czekoladą, któremu trudno się oprzeć.

Składniki:

  • czerwone wino  250 ml

  • mleko skondensowane  250 ml

  • gorzka czekolada  100 g

  • amaretto  30 ml

Wino czekoladowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: do rondla wlewamy wino, mleko, likier, wsypujemy pokruszoną czekoladę.

  • Krok 2:

    Podgrzewanie: składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż do uzyskania jednolitego, kremowego napoju. Nie dopuszczamy do zagotowania.

  • Krok 3:

    Serwowanie: wino czekoladowe przelewamy do kubków lub kieliszków i od razu podajemy.

Porady

  • W zależności od upodobań smakowych możemy użyć wino półsłodkie lub słodkie.
  • Jeżeli chcemy przygotować napój dla całej rodziny, w tym dzieci, możemy użyć wino bezalkoholowe.
  • Zamiast czekolady gorzkiej możemy użyć mleczną. Dzięki temu trunek będzie delikatniejszy w smaku i słodszy.
  • Zamiast likieru amaretto możemy użyć syrop klonowy lub cukier brązowy. Oba składniki dodajemy do smaku.
  • Wierzch napoju można ozdobić domową bitą śmietaną, albo piankami marshmallow, a całość oprószyć cynamonem lub kakao. Górę napoju możemy także posypać wiórkami czekolady.
  • Do rondla ze składnikami możemy dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, kardamon czy goździki. Przed serwowaniem wina czekoladowego przyprawy wyjmujemy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne