Wino czekoladowe

Wino czekoladowe połączone z gorzką czekoladą, zagęszczonym mlekiem i odrobiną aromatycznego likieru amaretto, to przepis na odrobinę płynnego szczęścia. Czy może być coś lepszego niż wyśmienity trunek, który rozgrzeje nas w chłodne wieczory? Do tego możemy go przygotować niemal w mgnieniu oka. Zapraszamy po przepis na wyjątkowe wino z czekoladą, któremu trudno się oprzeć.

dodany przez: Joanna Komorowska

alkohole

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Wino czekoladowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: do rondla wlewamy wino, mleko, likier, wsypujemy pokruszoną czekoladę.

  • 2.

    Podgrzewanie: składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż do uzyskania jednolitego, kremowego napoju. Nie dopuszczamy do zagotowania.

  • 3.

    Serwowanie: wino czekoladowe przelewamy do kubków lub kieliszków i od razu podajemy.

Porady

  • W zależności od upodobań smakowych możemy użyć wino półsłodkie lub słodkie.
  • Jeżeli chcemy przygotować napój dla całej rodziny, w tym dzieci, możemy użyć wino bezalkoholowe.
  • Zamiast czekolady gorzkiej możemy użyć mleczną. Dzięki temu trunek będzie delikatniejszy w smaku i słodszy.
  • Zamiast likieru amaretto możemy użyć syrop klonowy lub cukier brązowy. Oba składniki dodajemy do smaku.
  • Wierzch napoju można ozdobić domową bitą śmietaną, albo piankami marshmallow, a całość oprószyć cynamonem lub kakao. Górę napoju możemy także posypać wiórkami czekolady.
  • Do rondla ze składnikami możemy dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, kardamon czy goździki. Przed serwowaniem wina czekoladowego przyprawy wyjmujemy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy