REKLAMA

Ciasto toffi z herbatnikami

Ciasto toffi z herbatnikami to pomysł na szybki i pyszny deser bez pieczenia, który zachwyci wszystkich swym przyjemnie słodkim smakiem. Idealnie sprawdzi się on na przyjęciach, spotkaniach w gronie rodzinnym czy po prostu jako słodka przekąska do kawy, czy herbaty. Ciasto toffi przygotowuje się niezwykle łatwo, a jego najważniejszym składnikiem jest masa, która powstaje m.in. na bazie mleczka skondensowanego, masła i budyniu. Wierzch ciasta toffi rekomendujemy udekorować prażonymi płatkami migdałów, które nadadzą całości wykwintnego charakteru. Poniżej podajemy prosty przepis na ciasto toffi na herbatnikach. 

dodany przez: ilka222 ilka222

ciasto krówka Desery kajmak toffi

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 180 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na ciasto toffi zaczynamy od wymieszania mleka (375 ml) z mąką, budyniem i jajkiem. Dalej pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym i po zagotowaniu wlewamy do niego roztrzepane jajko z mąką i budyniem. Całość gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu (aż budyń się rozpuści), a następnie przestudzamy i miksujemy, dodając przy tym stopniowo masło. 

  • 2.

    W kolejnym kroku żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wody i ubijamy śmietankę, a następnie dodajemy do niej powoli rozpuszczoną żelatynę i cały czas miksujemy. Między czasie mleko skondensowane miksujemy z cukrem pudrem i odrobiną masła, a na patelni prażymy płatki migdałowe. Na koniec dno blachy wykładamy herbatnikami, na nie nakładamy masę budyniową, następnie herbatniki, dalej masę toffi, herbatniki, a na końcu bitą śmietanę, którą posypujemy płatkami migdałów. Ciasto toffi wkładamy do lodówki na kilka godzin po to, by dobrze stężało. 

Porady

  • Spód ciasta toffi możemy przygotować również na bazie ciasteczek kruchych. Jeśli nie zależy nam szczególnie na tym, by przyrządzić szybkie ciasto bez pieczenia, to możemy upiec biszkopt lub ciasto kruche. Do ciasta toffi na spód świetnie sprawdzi się również ciasto miodowe. 
  • Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, to do ciasta toffi możemy użyć gotowej masy kajmakowej w puszce (ok. 250 g). 
  • Jeśli nie przepadamy za prażonymi migdałami, to wierzch ciasta toffi możemy wyłożyć posiekanymi drobno orzechami włoskimi.  
     

Notka redakcyjna

 

Jak zrobić masę krówkową? 


Podstawą ciasta tofii jest pyszna i słodka masa krówkowa, która niekiedy nazywana jest również masą kajmakową. Wywodzi się ona z Turcji, ale mimo to w Polsce zadomowiła się już na dobre i stanowi ważny składnik wielu ciast, w tym m.in. wielkanocnego mazurka. Masę krówkową można wykorzystać do różnych deserów – dużą popularnością cieszy się wafel z masą kajmakową czy też wspomniane już ciasto toffi. Masę tą można przygotować na kilka różnych sposobów, oto najpopularniejsze z nich: 


Masę krówkową przygotowujemy na bazie mleka (500 ml), cukru (250 g) i masła (250 g). Mleko z cukrem podgrzewamy w garnku – wówczas, gdy będzie ono miało gęstą konsystencję i jasnobrązowy kolor, dodajemy masło (już roztopione!) i zdejmujemy z gazu. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestudzenia. 


Innym sposobem na masę kajmakową jest przygotowane jej na bazie popularnych cukierków krówek. W kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki (250 g), czekoladę (200 g), a następnie dodajemy do nich mleko i całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy masło i całość energicznie mieszamy i również pozostawiamy do przestudzenia. 


Trzecim i zdecydowanie najłatwiejszym sposobem na przygotowanie masy krówkowej jest wykonanie jej z mleka skondensowanego. Najpierw miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę, a następnie dodajemy do niego mleko skondensowane i ubijamy jeszcze przez chwilę. 


Masę kajmakową możemy przygotować również z mleka w proszku – wystarczy zmieszać ze sobą mleko w proszku (500 g), mleko zwykłe (125 ml), a także cukier (100 g) i masło (200 g). Całość gotujemy, nieustannie mieszając i wówczas, gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, to zdejmujemy ją z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy