Ciasto toffi (bez pieczenia)

Ocena:

4.44 (182)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto toffi na herbatnikowym spodzie to pomysł na szybki i pyszny deser bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach i spotkaniach w gronie rodzinnym lub po prostu jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Jest łatwe w przygotowaniu i wymaga niewielu składników, z których najważniejszy jest krem na bazie mleczka skondensowanego. Ciasto z toffi posypane prażonymi płatkami migdałów nabiera wykwintnego charakteru. 

Składniki:

  • mleko  1 l

  • mąka pszenna  250 g

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • budyń śmietankowy  80 g

  • jajka  1 szt.

  • cukier  175 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • masło  250 g

  • żelatyna  60 g

  • śmietana 30%  500 ml

  • mleko skondensowane  250 g

  • cukier puder  50 g

  • płatki migdałowe  100 g

  • herbatniki  650 g

Ciasto toffi (bez pieczenia) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie budyniu: 375 ml zimnego mleka mieszamy z mąka (pszenną i ziemniaczaną), budyniem i jajkiem. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania z cukrem zwykłym i waniliowym. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozmieszane w zimnym mleku składniki. Zmniejszamy moc palnika i dokładnie mieszamy do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Krem budyniowy: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładką masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy przestudzony budyń. 

  • Krok 3:

    Masa krówkowa: w osobnej misce miksujemy 50 g masła. Dodajemy po łyżce cukier puder i mleko skondensowane. 

  • Krok 4:

    Żelatyna: rozpuszczamy ją w 80 ml ciepłej wody (ok. 50–70°C), a następnie studzimy.

  • Krok 5:

    Bita śmietana: ubijamy ją na sztywno. Pod koniec dodajemy powoli zimną, rozpuszczoną żelatynę. 

  • Krok 6:

    Prażenie migdałów: płatki migdałów wrzucamy na gorącą suchą patelnię i prażymy je przez 2–3 minuty, cały czas mieszając.

  • Krok 7:

    Układanie warstw: na dnie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy masę budyniową. Następnie znowu układamy płasko herbatniki. Na to kładziemy masę toffi i ostatnią warstwę herbatników. Na koniec rozkładamy równo bitą śmietanę. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

  • Krok 8:

    Chłodzenie: ciasto toffi trzeba wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).

Porady

  • Spód ciasta toffi możecie przygotować również na bazie ciasteczek kruchych.
  • Jeśli macie więcej czasu, możecie upiec biszkopt lub ciasto kruche.
  • Na spód do ciasta toffi świetnie sprawdzi się również ciasto miodowe. 
  • Z kolei, aby jeszcze bardziej zaoszczędzić czas, można użyć gotowej masy kajmakowej w puszce (ok. 250 g). 
  • Jeśli nie przepadacie za prażonymi migdałami, wierzch ciasta możecie posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.  
  • Proporcje składników w przepisie podane są na blachę o wymiarze 20×25 cm. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto toffi z masą krówkową

Podstawą ciasta toffi jest masa krówkowa, nazywana również masą kajmakową. Przepis na nią pochodzi z Turcji. Na polskich stołach kajmak pojawił się w czasach panowania króla Stanisława Augusta, czyli w XVIII wieku. Jednak wtedy był dostępny tylko dla ludzi zamożnych. Dopiero po II wojnie światowej, kiedy ceny cukru spadły, stał się dostępny dla wszystkich.

Obecnie kajmak stanowi ważny składnik wielu ciast i deserów, np. wielkanocnego mazurka, domowych wafli i serników.

Jak inaczej przygotować masę krówkową do ciasta toffi?

Masę krówkową można przygotować na kilka różnych sposobów: 

  • na bazie mleka, cukru i masła – mleko z cukrem podgrzewamy do czasu, aż będzie miało gęstą konsystencję i jasnobrązowy kolor. Wtedy dodajemy roztopione masło i zdejmujemy z kuchenki. Całość dokładnie mieszamy.
  • na bazie popularnych cukierków krówek – w kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki i czekoladę, a następnie dodajemy do nich mleko. Całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy, aby dobrze połączyć składniki. 
  • z mleka skondensowanego – najpierw miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę przez ok. 10 min. Następnie dodajemy do niego mleko skondensowane i ubijamy przez kolejne 5 min, aż powstanie gęsty, słodki krem,
  • z mleka w proszku – wystarczy zmieszać ze sobą mleko w proszku, zwykłe mleko, cukier i masło. Całość gotujemy, nieustannie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto toffi i nie tylko – desery bez pieczenia

W podobny sposób jak ciasto toffi możecie przygotować także inne desery przekładane herbatnikami lub krakersami. Poniżej kilka przykładów:

  • Ciasto kinder country – na herbatniki położona jest masa z białej czekolady z ryżem preparowanym, a na to warstwa czekolady mlecznej. Wierzch można posypać preparowanym ryżem lub płatkami śniadaniowymi.
  • Ciasto krówka – to podobny przepis,  jak na ciasto toffi, ale z wykorzystaniem gotowej masy krówkowej z puszki. Wierzch posypany jest startą na wiórki czekoladą.
  • Napoleonka bez pieczenia – to prosty przepis na ciasto z herbatnikami i masą budyniową. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
  • Rafaello bez pieczenia – czyli ciasto na krakersach z kremem budyniowym i wiórkami kokosowymi.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne