Ciasto toffi na herbatnikowym spodzie to pomysł na szybki i pyszny deser bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach i spotkaniach w gronie rodzinnym lub po prostu jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Jest łatwe w przygotowaniu i wymaga niewielu składników, z których najważniejszy jest krem na bazie mleczka skondensowanego. Ciasto z toffi posypane prażonymi płatkami migdałów nabiera wykwintnego charakteru.
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 182 głosów)
Przygotowanie budyniu: 375 ml zimnego mleka mieszamy z mąka (pszenną i ziemniaczaną), budyniem i jajkiem. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania z cukrem zwykłym i waniliowym. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozmieszane w zimnym mleku składniki. Zmniejszamy moc palnika i dokładnie mieszamy do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem budyniowy: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładką masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy przestudzony budyń.
Masa krówkowa: w osobnej misce miksujemy 50 g masła. Dodajemy po łyżce cukier puder i mleko skondensowane.
Żelatyna: rozpuszczamy ją w 80 ml ciepłej wody (ok. 50–70°C), a następnie studzimy.
Bita śmietana: ubijamy ją na sztywno. Pod koniec dodajemy powoli zimną, rozpuszczoną żelatynę.
Prażenie migdałów: płatki migdałów wrzucamy na gorącą suchą patelnię i prażymy je przez 2–3 minuty, cały czas mieszając.
Układanie warstw: na dnie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy masę budyniową. Następnie znowu układamy płasko herbatniki. Na to kładziemy masę toffi i ostatnią warstwę herbatników. Na koniec rozkładamy równo bitą śmietanę. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Chłodzenie: ciasto toffi trzeba wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).
Porady
- Spód ciasta toffi możecie przygotować również na bazie ciasteczek kruchych.
- Jeśli macie więcej czasu, możecie upiec biszkopt lub ciasto kruche.
- Na spód do ciasta toffi świetnie sprawdzi się również ciasto miodowe.
- Z kolei, aby jeszcze bardziej zaoszczędzić czas, można użyć gotowej masy kajmakowej w puszce (ok. 250 g).
- Jeśli nie przepadacie za prażonymi migdałami, wierzch ciasta możecie posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.
- Proporcje składników w przepisie podane są na blachę o wymiarze 20×25 cm.
Podstawą ciasta toffi jest masa krówkowa, nazywana również masą kajmakową. Przepis na nią pochodzi z Turcji. Na polskich stołach kajmak pojawił się w czasach panowania króla Stanisława Augusta, czyli w XVIII wieku. Jednak wtedy był dostępny tylko dla ludzi zamożnych. Dopiero po II wojnie światowej, kiedy ceny cukru spadły, stał się dostępny dla wszystkich.
Obecnie kajmak stanowi ważny składnik wielu ciast i deserów, np. wielkanocnego mazurka, domowych wafli i serników.
Masę krówkową można przygotować na kilka różnych sposobów:
W podobny sposób jak ciasto toffi możecie przygotować także inne desery przekładane herbatnikami lub krakersami. Poniżej kilka przykładów:
Komentarze