REKLAMA

Domowe czarne lody

Domowe czarne lody to specjał nie tylko na lato! A jeśli to czarne lody, które w 2018 roku podbiły Instagram, to wiemy jedno - będą pyszne! Przepis na czarne lody jest szybki w przygotowaniu. Domowe lody z czarnego sezamu można zrobić jedynie z trzech składników.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lody domowe

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-czarny-sezam-min 1. Czarne lody - przepis: kremówkę i mleko skondensowane trzymamy w lodówce przez kilka godzin, aby porządnie się schłodziły. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach. W osobnym mniejszym naczyniu miksujemy sezamową pastę z kilkoma łyżkami ubitej śmietany.
  • iStock-mleko-skondensowane-min 2. Połowę powstałej masy na czarne lody miksujemy z ubitą śmietaną a resztę tylko delikatnie nakładamy i mieszamy łyżką, aby uzyskać nierównomiernie szare smugi. Masę wylewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Czarne lody są gotowe do podania.

Porady

Domowe czarne lody - przepis zawiera:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 szklanki skondensowanego słodkiego mleka w puszce
  • 3/4 porcji sezamowej pasty na słodko
  • Zobacz przepis: pasta sezamowa na słodko

Notka redakcyjna

Czarne lody – jak zrobić czarne lody?

Czarne lody to przysmak, który zachwyci smakoszy ciekawych nowych, kulinarnych wrażeń. Czarne lody powstają przez dodatnie czarnego barwnika do tradycyjnych składników na lody. W najprostszej wersji jest to słodkie skondensowane mleko i śmietana kremówka. Spowolnić proces mrożenia można poprzez dodanie odrobiny alkoholu do masy na czarne lody. Barwnik na czarne lody może powstać w naturalny sposób. Najczęściej wykorzystuje się węgiel kokosowy do lodów, tak jak powyżej pastę z czarnego sezamu albo czarne kakao. Niepolecany jest atrament z kałamarnicy. Mleko skondensowane wystarczy ubić na wraz ze śmietanką kremówką, alkoholem i wybranym składnikiem pochodzenia naturalnego. Całość należy umieścić w opakowaniu np.: po lodach kupionych w sklepie spożywczym lub cukierni. Czarne lody mrożą się przez około 6 godzin. Od czasu do czasu można je zamieszać.

Czarne lody – jaki to smak?

Czarne lody mogą mieć różny smak. W dużej mierze uzależniony od tego, jakiego użyje się składnika do zabarwienia masy. Węgiel kokosowy nada czarnym lodom dymny kokosowy smak, natomiast czarne kakao nada intensywnego czekoladowego smaku. Jeżeli użyjecie czarnego sezamu to otrzymacie smak zbliżony do wyrazistej chałwy. Warto wiedzieć, że atrament z mątwy sprawiłby, że czarne lody miałyby rybny smak. To raczej niepożądane w słodkich lodach, ale warto zaryzykować nawet z takim połączeniem smaków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy