Domowe czarne lody

Domowe lody to specjał nie tylko na lato! A jeśli to czarne lody, które w 2018 roku podbiły Instagram, to wiemy jedno - będą pyszne! Domowe lody z czarnego sezamu zrobisz z 3 składników.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 szklanki skondensowanego słodkiego mleka w puszce
  • 3/4 porcji sezamowej pasty na słodko (link poniżej)

Przygotowanie

  1. Kremówkę i mleko skondensowane trzymamy w lodówce przez kilka godzin, aby porządnie się schłodziły.
  2. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach.
  3. W osobnym mniejszym naczyniu miksujemy sezamową pastę z kilkoma łyżkami ubitej śmietany.
  4. Połowę powstałej masy miksujemy z ubitą śmietaną, a resztę tylko delikatnie nakładamy i mieszamy łyżką, aby uzyskać nierównomiernie szare smugi. Masę wylewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2018

Wskazówki

Zobacz przepis: pasta sezamowa na słodko

domowe lody czarny sezam czarne lody
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy