REKLAMA

Lody chałwowe

Lody chałwowe przygotowane w domu z pewnością zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Są puszyste, kremowe i aksamitne. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do rozmaitych wypieków lub samodzielny deser. Dodatkowo, ich przygotowanie nie należy do skomplikowanych czy czasochłonnych. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lody

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 192 głosów)


Lody chałwowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie masy na lody: Mleko skondensowane niesłodzone łączymy ze śmietanką i przelewamy do miski. Całość miksujemy, aż do uzyskania puszystej, lekko sztywnej konsystencji. Chałwę kruszymy na drobno. Dodajemy ją do ubitej masy. Całość dokładnie mieszamy.

  • 2.

    Lody chałwowe: Gotową masę przekładamy do lodówki na około 40–60 minut. Po schłodzeniu przelewamy ją do maszyny do lodów i mieszamy przez około 30 minut. Tak przygotowane lodu przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na 3–4 godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • By uzyskać idealną konsystencję domowych lodów chałwowych, podczas mrożenia w zamrażalniku, warto kilkukrotnie przemieszać je przy pomocy widelca. 
  • Śmietana oraz mleko skondensowane niesłodzone, potrzebne do przygotowania lodów z chałwą, powinny być dobrze schłodzone.
  • Zastanawiacie się, jak zrobić lody chałwowe bez maszynki do lodów? Żaden problem! W takiej wersji gotową, schłodzoną masę należy od razu przelać do pojemnika i przełożyć do zamrażalki na 4–5 godzin. Co około 40–50 minut lody trzeba wyjąć i wymieszać.
  • Podstawowy przepis na lody chałwowe można urozmaicić, dodając do masy ekstrakt waniliowy lub aromat śmietankowy czy rumowy. Fani słodkości mogą dorzucić do masy około 50 g posiekanej na drobno czekolady (gorzkiej lub mlecznej). Można dodać do niej także świeże owoce, takie jak borówki, truskawki, maliny czy porzeczki. 
  • Osobom na diecie roślinnej polecamy przygotowanie równie smacznych wegańskich lodów chałwowych. W takiej wersji wystarczy zmiksować 35 g pasty sezamowej (tahini) z 250 gramami pokrojonych na plasterki mrożonych bananów. Opcjonalnie, można także pokusić się o dodatek cynamonu, kakao czy kardamonu. 

Notka redakcyjna

Z czym podawać lody chałwowe?

Lody chałwowe świetnie smakują nawet bez żadnych dodatków! Jeśli jednak planujecie podać je w bardziej wykwintnej wersji, możecie oblać je domową polewą czekoladową. Ich wierzch można też ozdobić przy pomocy słonego karmelu lub sosu waniliowego. Dobrze sprawdzą się w tym celu również wiórki czekoladowe lub pokruszone na drobno ciasteczka kakaowe. Latem lody polecamy serwować w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców – borówek, truskawek, porzeczek czy malin. 

Lody chałwowe domowe świetnie sprawdzą się także jako dodatek do słodkich wypieków. Można nałożyć je na wierzch aksamitnego, czekoladowego brownie lub domowej szarlotki na ciepło. Równie dobrze smakują w towarzystwie chrupiących gofrów i amerykańskich pancakeów. Można je również serwować z tradycyjnymi plackami z kruszonką czy domowymi chlebkami bananowymi. 

Jak zrobić domową chałwę?

Chałwa to przysmak uwielbiany przez miłośników słodkości na całym świecie! Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać ze sobą 200 g jakościowych ziaren sezamu, około 30 ml miodu lub syropu z agawy, 120 g cukru i 12 ml wody, a następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. 

Smak domowej chałwy można urozmaicić, dodając do niej odrobinę ekstraktu waniliowego. Fanom czekoladowych smaków polecamy z kolei dorzucenie do masy łyżki jakościowego kakao naturalnego. Przysmak można również przygotować w wersji z orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi, suszonymi figami lub cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy