Lody chałwowe przygotowane w domu z pewnością zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Są puszyste, kremowe i aksamitne. Idealnie sprawdzą się jako samodzielny deser lub dodatek do rozmaitych wypieków. Ich przygotowanie nie należy do skomplikowanych, choć jest czasochłonne. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji ich spróbować, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na lody chałwowe.
Adobe Stock
(średnia 4.47 z 192 głosów)
Chałwa: kruszymy ją na kawałki i mieszamy z mlekiem skondensowanym niesłodzonym, żeby powstał jednolity krem.
Śmietanka: ubijamy ją na sztywno na wysokich obrotach miksera. Łączymy ją z kremem chałwowym za pomocą szpatułki.
Mrożenie: gotową masę wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut. Po schłodzeniu przelewamy ją do maszyny do lodów i mieszamy przez około 30 minut. Postępujemy zgodnie z instrukcją urządzenia. Tak przygotowany deser przekładamy do pojemnika i mrozimy go przez 3–4 godziny.
Podanie: przekładamy lody chałwowe do pucharków za pomocą ogrzanej łyżki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Możemy posypać je ziarenkami sezamu i udekorować listkiem mięty.
Porady
- Składniki potrzebne do przygotowania deseru powinny być dobrze schłodzone. Mleko skondensowane możemy zastąpić serkiem mascarpone. Domowe lody będą wtedy wyjątkowo gęste i kremowe.
- Osobom na diecie roślinnej polecamy lody chałwowe z tahini. Wegański przepis wymaga zmiksowania pasty sezamowej z mrożonymi bananami. Można także pokusić się o dodatek cynamonu, kakao lub kardamonu.
- Zastanawiacie się, jak zrobić lody bez maszynki? Żaden problem. Schłodzoną masę należy od razu przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 4 godziny. Co około 40–50 minut trzeba ją wyjąć i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera. Takie działanie ma na celu rozbicie kryształków lodu, dzięki czemu otrzymujemy deser o gładkiej, kremowej konsystencji.
- Zimny chałwowy przysmak najlepiej serwować w pucharkach lub miseczkach, ale przydadzą się też wafelki do lodów, jeśli chcemy zabłysnąć w towarzystwie i sprawić radość dzieciom.
- Podstawowy przepis na lody chałwowe warto urozmaicić, dodając do masy ekstrakt waniliowy. Jeśli robimy je dla dorosłych gości, możemy wzbogacić je koniakiem lub rumem. Fani słodkości mogą przyrządzić deser z dodatkiem białej czekolady.
Domowe lody chałwowe świetnie smakują nawet bez żadnych dodatków. Jeśli jednak planujemy podać je w bardziej wykwintnej wersji, możemy oblać je prostą polewą kakaową lub udekorować kremem czekoladowym. Doskonale sprawdzi się także solony karmel i sos waniliowy. Wierzch lodów możemy ozdobić wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi. Latem deser polecamy serwować w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców – borówek, truskawek, porzeczek lub malin.
Lody z chałwy świetnie komponują się z różnymi wypiekami. Można ułożyć je na wierzchu takich słodkości jak:
Chałwa to przysmak uwielbiany przez miłośników słodkości na całym świecie. Jest niezbędna do przygotowania naszych lodów, ale nie musimy kupować jej w sklepie, możemy zrobić ją sami. Proces jest niezwykle prosty. Wystarczy wymieszać ziarna sezamu z miodem lub syropem z agawy, cukrem i wodą, a następnie zmiksować je na gładką masę. Przekładamy ją do formy i odstawiamy, żeby stężała, najlepiej w lodówce.
Smak domowej chałwy można urozmaicić za pomocą esencji waniliowej. Fanom czekoladowego aromatu polecamy dorzucenie do masy łyżki jakościowego kakao naturalnego. Przysmak można również przygotować w wersji z orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi, suszonymi figami lub cynamonem.
Chałwa jest bardzo słodką przekąską, która doskonale smakuje w postaci gęstego, kremowego, zmrożonego deseru. Domowe lody można jednak przyrządzić na wiele różnych sposobów, wykorzystując sezonowe składniki. Oto niektóre inspiracje:
Komentarze