Millionaire shortbread, caramel shortbread lub ciasto milionera to słodkie kwadraciki, które mają wszystko, czego możemy chcieć od deseru – kruchy, maślany spód, masę karmelową i polewę z czekolady. Ta kompozycja smakowa do złudzenia przypomina popularny baton Twix albo nasz tradycyjny mazurek kajmakowy. Jakkolwiek byśmy go jednak nie nazwali, ciasto milionerów zachwyci wszystkie nasze zmysły.
iStock
(średnia 5 z 1 głosów)
Ciasto kruche: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy mąkę i cukier. 175 g masła kroimy w kostkę i rozcieramy czubkami palców z sypkimi składnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie ciasto zagniatamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Przekładamy ją do foremki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy, tak żeby utworzyć równomierny spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół.
Pieczenie: formę z kruchym ciastem wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy je widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się pęcherzy powietrza pod jego powierzchnią. Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, kiedy się ładnie zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pierwsza warstwa naszego millionaire shortbread jest gotowa.
Masa karmelowa: na patelni łączymy mleko skondensowane słodzone, nierafinowany cukier trzcinowy, sól i pozostałe masło (150 g). Podgrzewamy lekko, żeby rozpuścić muscovado. Używamy łopatki lub drewnianej łyżki, żeby drobinki cukru nie przykleiły się do dna patelni. Zwiększamy moc palnika i doprowadzamy masę do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę i dalej podgrzewamy, cały czas mieszając, aż zacznie tworzyć się kajmak, czyli masa wyraźnie zgęstnieje. Potrwa to około 15 minut. Powstały w ten sposób karmel przelewamy na wystudzony spód z kruchego ciasta. Odstawiamy do wystygnięcia.
Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polewamy nią dobrze wystudzoną masę karmelową.
Podanie: kiedy polewa czekoladowa całkowicie zastygnie, możemy pokroić gotowe ciasto milionera w kwadratowe kawałki. Najlepiej zrobić to za pomocą zamoczonego wcześniej w gorącej wodzie noża, żeby porcje nie miały poszarpanych krawędzi.
Porady
- Ciasto kruche możemy zrobić w malakserze. Przyrząd szybko poszatkuje masło z suchymi składnikami. Potem wystarczy jedynie kilkoma ruchami zagnieść ciasto.
- Jeśli nasze ciasto na spód do caramel slice jest zbyt suche i nie możemy go zagnieść, możemy dodać do niego odrobinę zimnej wody.
- Zamiast przygotowywać masę karmelową ze skondensowanego mleka, możemy kupić gotowy kajmak w puszce. Dzięki temu możemy modyfikować nieco smak naszej warstwy karmelowej. W sklepach spożywczych znajdziemy na przykład kajmak o smaku waniliowym, czekoladowym lub orzechowym.
- Czekoladę mleczną, której używamy do polania millionaire shortbread, możemy zastąpić czekoladą gorzką.
- Cukiernicy z zamiłowania na pewno wiedzą, że czekoladę, którą rozpuszczamy do polania wypieków różnego rodzaju, warto zatemperować. Jest to proces, który polega na jej podgrzaniu, a następnie schłodzeniu do określonej temperatury. W przypadku czekolady mlecznej będzie to 29°C. Dzięki temu polewa ładniej się prezentuje – jest błyszcząca i ma jednolity kolor. Temperowanie czekolady nie jest jednak krokiem niezbędnym podczas tworzenia deseru, jakim jest kruche ciasto milionera.
- Do udekorowania możemy użyć rozpuszczonej białej czekolady. Za pomocą rękawa cukierniczego lub plastikowej butelki z aplikatorem malujemy białe linie na wierzchu płynnej jeszcze polewy czekoladowej. Następnie przeciągamy przez nie płynnym ruchem wykałaczkę, żeby powstał wzór przypominający piórka.
- Jeśli poszukujemy przepisu na ciasta bez pieczenia, millionaire shortbread możemy w prosty sposób zamienić na deser, który nie wymaga użycia piekarnika. Wystarczy, że kruchy spód zastąpimy maślanymi herbatnikami.
- Ciasto milionera, chociaż pochodzi z zagranicy, możemy z powodzeniem przygotować na Wielkanoc. W końcu niewiele różni się od tradycyjnego mazurka kajmakowego czy też mazurka z czekoladą.
Komentarze