REKLAMA

Krem snickers

Krem snickers to dla wielu z nas kultowy smak dzieciństwa. Dzisiaj również istnieje oczywiście możliwość zakupu takiej słodkości w słoiczku, ale równie dobrze można ją przygotować samodzielnie, we własnej kuchni. W tym celu będziemy potrzebowali zaledwie kilku składników oraz malaksera. Efekty zaś z pewnością wynagrodzą nam odrobinę włożonego w krem wysiłku.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb snickers Desery kanapki Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 141 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Orzeszki ziemne 1.

    Rozdrabnianie orzechów: Orzeszki ziemne, orzechy laskowe należy uprażyć na patelni lub w piekarniku ustawionym na 100°C przez 6 minut. 
    Lekko zarumienione orzechy laskowe o charakterystycznym drzewnym zapachu przekładamy na ścierkę i pocieramy tak, aby pozbyć się brązowych osłonek. Oba rodzaje orzechów trzeba zmiksować na płynny krem za pomocą robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery „s”.

  • czekolada-roztopiona 2.

    Rozpuszczanie czekolady: Następnie czekoladę trzeba rozpuścić na parze wodnej i dodać do niej orzechy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę soli.

  • kajmak 3.

    Przygotowanie masy kajmakowej: Masę kajmakową należy włożyć do garnka i lekko podgrzać. Na koniec do słoika trzeba układać warstwowo kremy: masło orzechowe, masę czekoladową i masę kajmakową. Krem snickers jest gotowy do podania.

Porady

Do czego pasuje krem snickers?

Słodkie kremy do smarowania są w Polsce powszechnie znane i lubiane. Na ich popularność wpływa niewątpliwie fakt, że można je wykorzystywać w wielu sytuacjach: zarówno do wzbogacania smaku świeżego pieczywa, jak i np. przy przygotowywaniu tostów albo pieczeniu ciast. Tego rodzaju "smarowidła" opłaca się zatem zawsze mieć pod ręką. 
Krem snickers będzie idealnym uzupełnieniem każdego śniadania czy deseru, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Do sporządzenia kremu snickers potrzebujemy słodzonego mleka skondensowanego, prażonych orzeszków ziemnych, masła, gorzkiej czekolady oraz szczypty soli. 

Notka redakcyjna

Krem snickers do tortu

Wiele osób może sobie zadawać pytanie, czy krem snickers będzie się nadawał również do ciast i tortów. Z całą pewnością tak - bez trudu znajdziemy przecież przepisy na smakowite wypieki sporządzane na bazie orzechów

Musimy jedynie pamiętać o tym, że domowy krem snickers posiada przeważnie konsystencję nieco bardziej zbitą niż jego odpowiednik ze słoiczka. Wiąże się to z mniejszą zawartością tłuszczu, która sprawia, że nasza wersja deseru jest po prostu zdrowsza - ale przy okazji gorzej się rozsmarowuje. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy