Key lime pie – tarta limonkowa

Key lime pie to amerykańska tarta z limonek, która kusi zapachem i wyglądem. Kruche ciasto z pełnoziarnistych ciasteczek, z orzeźwiającym wnętrzem, pachnące cytrusami… Czego chcieć więcej? Zwieńczeniem deseru jest bita śmietana, która zdobi rant wypieku. Taki kremowy, aksamitny deser to doskonała propozycja na spotkanie z przyjaciółmi czy słodki dodatek do poobiedniej kawy, a także na świąteczny stół wielkanocny. Polecamy przepis na tartę limonkową.

dodany przez: Joanna Komorowska

tarta z owocami

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Key lime pie – tarta limonkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: kremówkę wsadzamy do lodówki, musi być mocno schłodzona. Piekarnik nagrzewamy go do 170°C. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Oddzielamy białka od żółtek.

  • 2.

    Spód: herbatniki przekładamy do miski, dolewamy masło i rozkruszamy, aż powstanie dość zwarta masa. 

  • 3.

    Pieczenie spodu: foremkę na tartę wykładamy masą ciasteczkową: dno i boki. Spód limonkowy pieczemy przez 10 minut.

  • 4.

    Żółtka: ubijamy na jasny, puszysty krem. 

  • 5.

    Limonki: myjemy je i sparzamy. Z 4 limonek wyciskamy sok, a z 1 ścieramy skórkę.

  • 6.

    Krem limonkowy: do ubitych żółtek stopniowo wlewamy sok z limonek i mleko słodkie skondensowane.  Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.

  • 7.

    Pieczenie: krem limonkowy przelewamy na spód z ciasteczek i pieczemy 17 minut. Studzimy w formie i wkładamy na noc do lodówki (do czasu przygotowania nie doliczyliśmy chłodzenia ciasta).

  • 8.

    Bita śmietana: kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Przekładamy do szprycy, worka cukierniczego czy woreczka z uciętą końcówką. Ozdabiamy rant ciasta, wyciskając niewielkie kleksy. 

  • 9.

    Ozdobienie: ostatnią limonkę kroimy w cieniutkie plasterki. Ozdabiamy nimi key lime pie. 
     

Porady

  • Z białek, które nam pozostały, możemy upiec minibezy ozdobić nimi tartę limonkową. Możemy zastąpić nimi bitą śmietanę lub zaszaleć i użyć tych dwóch składników. 
  • Ciastka możemy przełożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta. Najlepiej robić to przez ręcznik, żeby opakowanie nie popękało. Tak rozdrobnione ciastka łączymy z płynnym masłem.
  • Spód ciasta możemy zrobić też z kruchego ciasta na tartę. Zajmie to trochę więcej czasu, ale warto wypróbować tę modyfikację przynajmniej raz.
  • Do przygotowania key lime pie najlepiej sprawdzi się foremka z odpinanym rantem. Ułatwi to pokrojenie ciasta.
  • Żeby bardziej podkreślić równowagę miedzy słodkim a kwaśnym smakiem, możemy dodać odrobinę soli. 
  • Key lime pie możemy ozdobić np. orzechami lub płatkami migdałowymi. Latem sprawdzi się też gałka lodów śmietankowych. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy