Sałatka makaronowa z indykiem, fasolką szparagową i kolendrą

Ma bardzo intensywny smak - za sprawą wielu wyrazistych, charakterystycznych dla kuchni azjatyckich składników. Sałatka makaronowa z indykiem, fasolką szparagową i kolendrą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka makaronowa

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 185 głosów)

Sałatka makaronowa z indykiem, fasolką szparagową i kolendrą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Makaron ryżowy: zalewamy na 3 min lekko osolonym wrzątkiem. Osączamy i studzimy.

  • 2.

    Sos: łyżkę oleju podgrzewamy. Wrzucamy połowę posiekanego czosnku i imbiru, a po 1 min dodajemy miód, sos rybny, sos hoisin i ocet ryżowy. Zagrzewamy. Wlewamy do makaronu. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • 3.

    Mięso: kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Dodajemy jajko, resztę czosnku i imbiru, mieszankę przypraw, paprykę, sól i pieprz. Z masy wyrabiamy malutkie kuleczki. Obtaczamy je w sezamie i smażymy przez ok. 10 min na rozgrzanym oleju, na niedużym ogniu, regularnie obracając, aby równo się zrumieniły ze wszystkich stron. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Studzimy.

  • 4.

    Sałatka: do gotowego makaronu dorzucamy połowę posiekanych orzechów, kiełki, fasolkę i mięsne kulki. Delikatnie mieszamy. Obsypujemy pozostałymi orzechami i posiekaną kolendrą.

Porady

- Poszukajcie fasolki mrożonej cienkiej i nie ciętej. Wówczas nie dostaje się do niej woda i łatwiej ugotować ją sałatkowo, czyli z odrobiną twardości. Może być żółta lub zielona. Śmiało możecie zastąpić fasolkę różyczkami chrupiącego brokułu lub kalafiora. Po sparzeniu osolonym wrzątkiem odcedzamy warzywa na sicie i zasypujemy lodem. Wszystkie tak hartowane gotowane sałatkowe warzywa zachowują jędrność i kolor. Zamrażanie w zimnej wodzie z lodem kucharze stosują do warzyw surowych, aby nadać im chrupkości, np. plastrom ogórka czy rzodkiewki. - Cienkie nitki makaronu ryżowego nie wymagają gotowania, jedynie upilnowania czasu namaczania. Przetrzymane zbyt długo, rozpuszczą się. To dość popularny makaron w sałatkach przygotowywanych z orientalną nutą. Ma zaletę przyjmowania, wchłaniania smaku sosu, zachowuje sprężystość.

Przepis autorstwa Agaty Wojdy; szefowej kuchni restauracji Opasły Tom.

Zobacz też: makaron z pomidorkami koktajlowymi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy