Ma bardzo intensywny smak - za sprawą wielu wyrazistych, charakterystycznych dla kuchni azjatyckich składników. Sałatka makaronowa z indykiem, fasolką szparagową i kolendrą.
(średnia 4.47 z 185 głosów)
Porady
- Poszukajcie fasolki mrożonej cienkiej i nie ciętej. Wówczas nie dostaje się do niej woda i łatwiej ugotować ją sałatkowo, czyli z odrobiną twardości. Może być żółta lub zielona. Śmiało możecie zastąpić fasolkę różyczkami chrupiącego brokułu lub kalafiora. Po sparzeniu osolonym wrzątkiem odcedzamy warzywa na sicie i zasypujemy lodem. Wszystkie tak hartowane gotowane sałatkowe warzywa zachowują jędrność i kolor. Zamrażanie w zimnej wodzie z lodem kucharze stosują do warzyw surowych, aby nadać im chrupkości, np. plastrom ogórka czy rzodkiewki. - Cienkie nitki makaronu ryżowego nie wymagają gotowania, jedynie upilnowania czasu namaczania. Przetrzymane zbyt długo, rozpuszczą się. To dość popularny makaron w sałatkach przygotowywanych z orientalną nutą. Ma zaletę przyjmowania, wchłaniania smaku sosu, zachowuje sprężystość.
Zobacz też: makaron z pomidorkami koktajlowymi
Komentarze