Sajgonki to jedno z najpopularniejszych azjatyckich dań, które zyskało mnóstwo wielbicieli także w Polsce. Można spotkać je w wielu azjatyckich barach czy restauracjach, ale także przygotować samodzielnie w domu. Zobaczcie, jak zrobić to pyszne danie!
iStock
(średnia 4.38 z 221 głosów)
Filet z kurczaka należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na cienkie paski. Gotowy należy przełożyć do miski, wymieszać z 10 ml sosu sojowego i odstawić na pół godziny do lodówki.
Następnie patelnię należy rozgrzać wraz z olejem, dodać posiekany czosnek, wymieszać i od razu dodać mięso kurczaka. Mięso obsmażamy z obu stron. Następnie należy dołożyć cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Gdy marchewka lekko zmięknie można dodać paprykę pokrojoną w paski.
Umyte liście kapusty pekińskiej należy pozbawić twardych części, a pozostałe pokroić w paski i dodać na 5 minut przed końcem smażenia mięsa. Usmażone trzeba zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i wymieszać.
Płaty papieru ryżowego trzeba namoczyć przez moment w letniej wodzie i od razu wyjąć. Następnie trzeba odłożyć na drewnianą deskę, aby płaty ryżowe zmiękły i lekko przeschły.
Następnie na każdym płacie papieru trzeba umieścić łyżkę farszu i delikatnie zwijać jak tradycyjne kotlety. Tak trzeba przygotować wszystkie sajgonki, a następnie je usmażyć w 40 ml oleju. Sajgonki mają nabrać złotego koloru. Gotowe danie należy odsączyć na papierowym ręczniku.
Porady
Rodzaje nadzienia do sajgonek
Sajgonki mogą nieco przypominać małe naleśniki, bo także zwinięte są w rulon. Różni się oczywiście użyte do nich ciasto oraz sam farsz. Najczęściej nadzienie sajgonek jest mięsno-warzywne, ale mogą mieć w środku również krewetki, makaron ryżowy, a także same warzywa i grzyby (sprawdź też przepis na wegetariańskie sajgonki). Jest to typowe danie kuchni chińskiej, a także krajów Południowo - Wschodniej Azji. Sajgonki podaje się w towarzystwie różnych sosów, w których można je maczać. Najpopularniejszym dodatkiem do sajgonek jest sos sojowy.
Mogą być przygotowane na wiele sposobów - na zimno oraz na ciepło po smażeniu. Sajgonki najczęściej serwowane są w ramach przystawki przed głównym posiłkiem lub przekąski. Farsz przyrządzony jest zazwyczaj z mięsa wołowego, ale można zastąpić je także kurczakiem.
Sajgonki mogą być zawinięte w specjalne pszenne ciasto lub papier ryżowy. Robiąc sajgonki w cieście należy je usmażyć, natomiast po zawinięciu w papier ryżowy mogą być serwowane na zimno. Papier ryżowy należy moczyć w wodzie, choć niektórzy maczają go w piwie. Ma to na celu zmiękczenie papieru, które ułatwi także samo zawijanie sajgonek.
Istnieje wiele rodzajów papieru ryżowego. Oprócz tego przeznaczonego do zawijania sajgonek na zimno można znaleźć również taki, w którym przyrządzisz smażone sajgonki. Papier ryżowy do sajgonek na zimno jest nieco bardziej elastyczny. Jeśli chodzi o samo ich zawijanie, nieco przypomina ono polskie krokiety. Jednak sajgonki, w przeciwieństwie do nich nie powinny być zamknięte z obu stron, a tylko z jednej.
Sajgonki są w Polsce niemal tak popularne jak sushi. Najczęściej decydujemy się na ich zamówienie, ale warto spróbować przyrządzić je samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a niezbędne składniki bez problemu można znaleźć w polskich marketach.
Komentarze