Sajgonki

Ocena:

4.38 (223)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sajgonki to jedno z najbardziej znanych azjatyckich dań. Mięsne nadzienie owinięte w papier ryżowy i usmażone na głębokim tłuszczu zyskało dużą popularność także w Polsce. Farsz najczęściej składa się z wieprzowiny lub wołowiny, warzyw, makaronu ryżowego, grzybków mun i świeżych ziół. Ta receptura może onieśmielać niedoświadczonych kucharzy, ale w rzeczywistości wcale nie jest trudna. Sprawdźcie, jak przygotować sajgonki z mięsem i warzywami w domu.

Składniki:

  • mięso mielone  300 g

  • papier ryżowy  150 g

  • makaron ryżowy  50 g

  • cebula  120 g

  • marchewka  60 g

  • grzyby mun  15 g

  • korzeń imbiru  10 g

  • czosnek  15 g

  • sos sojowy  40 ml

  • sos rybny  20 ml

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • szczypiorek  0.25 pęczka

  • mięta  0.25 pęczka

  • olej  250 ml

  • cukier  40 g

  • limonka  1 szt.

  • papryka chili  10 g

Sajgonki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: czosnek przeciskamy przez praskę. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchew skrobiemy i kroimy w cienkie paski. Cebulę siekamy. Czerwoną paprykę chili myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy, a następnie siekamy. 

  • Krok 2:

    Zioła: natkę pietruszki i listki mięty delikatnie obrywamy z łodyg i myjemy. Odsączamy je na ściereczce lub za pomocą wirówki do ziół i sałat. Szatkujemy.  

  • Krok 3:

    Grzyby mun: wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Odsączamy i je kroimy w drobne kawałki. 

  • Krok 4:

    Makaron ryżowy: gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Po wyciągnięciu z wrzątku przelewamy go zimną wodą, odsączamy i siekamy. 

  • Krok 5:

    Farsz do sajgonek: na dużej patelni lub woku rozgrzewamy około 20 ml oleju. Szklimy cebulkę. Lekko podsmażamy 2/3 przygotowanego czosnku i imbir, żeby uwolniły aromaty. Dodajemy marchewkę i podgrzewamy ją przez chwilę z resztą składników warzywnych, żeby zmiękła. Dokładamy mięso mielone. Mieszamy je widelcem, żeby rozdrobnić wszystkie większe kawałki. Kiedy mięso zmieni kolor i odparuje z niego woda, dolewamy 20 ml sosu sojowego i sos rybny. Na koniec łączymy mięso i warzywa z grzybami mun, makaronem ryżowym, natką pietruszki, miętą i szczypiorkiem.

  • Krok 6:

    Zawijanie: miseczkę o dużej średnicy wypełniamy ciepłą wodą. Moczymy w niej arkusz papieru ryżowego, aż zmięknie, a następnie przekładamy go na drewnianą deskę. Umieszczamy na nim łyżkę przestudzonego farszu. Zawijamy podobnie jak krokiety – najpierw robimy zakładki po bokach, a następnie rolujemy. Powtarzamy te czynności, aż skończą nam się składniki.  

  • Krok 7:

    Smażenie: w garnku z grubym dnem lub woku rozgrzewamy olej. Smażymy spring rolls partiami na złoty kolor. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu.              

  • Krok 8:

    Sos: umieszczamy w miseczce drobny cukier, 20 ml sosu sojowego, czosnek i papryczkę chili. Dolewamy około 2 łyżek gorącej wody. Mieszamy, aż całkowicie rozpuści się cukier. Wyciskamy sok z limonki. Dodajemy go do sosu.  

  • Krok 9:

    Podanie: sajgonki serwujemy na ciepło. Możemy udekorować talerz liśćmi sałat i świeżymi ziołami. Obok w miseczce stawiamy słodko-kwaśny dip z chili.  

Porady

  • Żeby ruloniki z nadzieniem nie kleiły się ze sobą przed smażeniem, umieszczajmy je na natłuszczonej powierzchni. Nie układajmy ich zbyt dużo na raz w rozgrzanym tłuszczu. Nie powinny się ze sobą stykać.  
  • Do gotowego, przestudzonego nadzienia możemy dodać jedno lub dwa jajka, żeby był bardziej zwarty.  
  • Z jakiego mięsa robi się sajgonki? Polecamy wołowinę (na przykład udziec i łatę) lub wieprzowinę (łopatkę i biodrówkę). Można kupić gotowy produkt pakowany lub poprosić sprzedawcę o zmielenie wybranej części mięsa. Jeśli wolimy delikatniejszy, chudszy farsz, możemy wypróbować także przepis na sajgonki z kurczakiem lub indykiem. 
  • Farsz, a potem zawinięte naleśniczki najlepiej przyrządzać w woku. Pozwala on na smażenie w wysokiej temperaturze przy równomiernej dystrybucji ciepła.    
  • Do słodko-kwaśnego, lekko pikantnego sosu można dodać miód lub syrop z agawy zamiast białego cukru. Będzie miał wtedy gęstszą, zawiesistą konsystencję.  
  • Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność posiłku, możemy przygotować domowe sajgonki z piekarnika. Należy zapiekać je przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec warto włączyć na kilka minut termoobieg, żeby zdrowe azjatyckie krokiety mogły się trochę przyrumienić.  
  • Czy sajgonki można jeść na zimno? Tak, ale pod warunkiem, że ich nie smażymy, tylko serwujemy na surowo, zawinięte w miękki papier ryżowy. Kiedy krokieciki przyrządzone w woku stygną, tracą swoją chrupkość. Możemy je odgrzać w piekarniku lub na patelni.  
  • Spring rolls to azjatyckie zawijasy, które przyrządza się na różne sposoby w różnych krajach. Spotkamy zarówno krokiety smażone, jak i wersję na surowo. W Tajlandii przygotowuje się specjalne ciasto na sajgonki z mąki pszennej. Można je przyrządzić samemu lub kupić w sklepach z produktami kuchni świata. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać sajgonki? 

Sajgonki z mięsem mielonym warto serwować z lekką sałatką. Prym pod tym względem wiedzie surówka z białej kapusty. Najlepiej, jeśli składa się wyłącznie ze świeżego poszatkowanego warzywa głowiastego i marchewki. Dodatek przypomni nam smak z azjatyckich restauracji, gdy połączymy go z prostym dressingiem na bazie octu ryżowego, brązowego cukru i czosnku. Ciekawy akompaniament dla sajgonek tworzy tajska sałatka morning glory. To smażony szpinak wodny w wyrazistej marynacie z sosu ostrygowego, sojowego i rybnego. Pikantności dodaje mu papryczka chili i czosnek. Jeśli chcemy kontynuować eksperymenty z azjatyckimi dodatkami, możemy wypróbować również prostą sałatkę z glonów wakame i nasion sezamu. 

Sos do sajgonek 

Bardzo ważnym dodatkiem, bez którego trudno wyobrazić sobie azjatycką ucztę, jest sos do sajgonek. To przede wszystkim on dopełnia delikatne, chrupiące ruloniki. Zaproponowaliśmy prosty dip, który jest kompozycją doskonałą – jest słodki, słony, kwaśny i pikantny. Kiedy go spróbujemy, zrozumiemy, co oznacza smak umami. Można z nim podawać zarówno sajgonki warzywne, jak i mięsne. Inne popularne sosy do spring rolls to: 

  • sos fistaszkowy – gęsty, sycący, z dodatkiem sosu sojowego i ostrej papryczki. Doskonale komponuje się z chrupiącymi naleśniczkami z mięsem, warzywami lub tofu. Sos orzechowy do sajgonek możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, ale pamiętajmy, że w niskiej temperaturze gęstnieje i trzeba go rozgrzać przed podaniem. Sprawdzi się także jako dodatek do indonezyjskiej sałatki gado gado
  • hoisin – słodko-pikantny sos na bazie sosu sojowego i śliwek. Często używany jako dodatek do potraw z pieczonego mięsa, drobiu i warzyw. Ma ciemno-brązową barwę i jest dosyć gęsty, dlatego świetnie sprawdza się w formie dipu.  
  • nuoc cham – klasyczny wietnamski sos do sajgonek na bazie sosu rybnego. Zaproponowany przez nas słodko-kwaśny i pikantny dip to właśnie wariacja na jego temat. Sok z limonki może zastąpić ocet ryżowy. Dla wzmocnienia aromatu można do niego dodać posiekaną kolendrę. 

Sajgonki wegetariańskie 

Jak zrobić domowe sajgonki, którymi mogą cieszyć się wegetarianie i weganie? Tak naprawdę wystarczy, że pominiemy mięsny składnik. Grzyby mun, marchewka, cebula, zioła i inne świeże dodatki, na przykład czerwona papryka, doskonale wypełniają ruloniki z papieru ryżowego. Sajgonki z warzywami można wzbogacić za pomocą różnych roślinnych składników, takich jak: 

  • boczniaki – to niezwykle smaczne grzyby, popularne w kuchni azjatyckiej. Ich mięsista struktura doskonale zastępuje mięso.  
  • tofu – obecnie można kupić już zamarynowaną kostkę sojowego sera, którą wystarczy pokroić i podsmażyć. Kawałki tofu warto obtoczyć wcześniej w mące ziemniaczanej, żeby zyskały cienką, chrupiącą skórkę. Możemy też wykorzystać inne popularne zamienniki mięsa, takie jak tempeh lub seitan.  
  • kapusta pekińska, biała lub czerwona – sprawia, że farsz przyjemnie chrupie. Składnik ten często wypełnia sajgonki bez smażenia (summer rolls), owinięte miękkim, przezroczystym papierem ryżowym. 
  • kiełki fasoli – można je jeść na surowo lub zblanszować. To skarbnica składników odżywczych, a przede wszystkim cennego dla osób na diecie roślinnej białka.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne