Wegański ramen to roślinna odpowiedź na popularne, japońskie danie. W oryginale potrawa ta bazuje na mięsnym, esencjonalnym wywarze. Okazuje się jednak, że warzywny wariant także zachwyca smakiem. Wszystko za sprawą odpowiednio dobranych składników, ale też cierpliwości w gotowaniu. Nawet jeśli nie jesteście weganami czy wegetarianami, ramen wege powinien znaleźć się na liście zup do zaserwowania rodzinie. Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy.
Cassie Best
(średnia 5 z 2 głosów)
Przygotowanie składników: imbir oraz marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Tofu kroimy w większą kostkę. Pak choi myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwając ogonki. Dymkę drobno kroimy - do osobnych miseczek część białą i zieloną.
Baza do ramenu: czosnek obieramy i rozgniatamy grzbietem dużego noża, a następnie wkładamy do rondla z imbirem, miso, tahini, shitake, bulionem i sosem sojowym. Gotujemy na wolnym ogniu, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na mocnym gazie przez 5 minut, aż imbir zmięknie. Odcedzamy wywar do drugiego garnka, przekładając na czystą patelnię zawartość sitka.
Przygotowanie tofu: kawałki tofu wrzucamy do mąki kukurydzianej, obtaczając dokładnie z każdej strony. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, uważając przy obracaniu, żeby się nie rozpadło.
Przygotowanie makaronu: gotujemy go przez 1 minutę krócej niż w instrukcji na opakowaniu, aby był nieco al dente. Odcedzamy, zostawiając w garnku niewielką ilość wody do gotowania, aby nitki się nie skleiły.
Podgotowanie warzyw: do wywaru dodajemy pak choi i dymkę, wolno podgrzewamy przez 1-2 minuty, aż warzywa zmiękną.
Serwowanie dania: makaron nakładamy do 2 głębokich talerzy lub misek. Chochlą nakładamy porcję bulionu i warzyw. Dekorujemy między dwie głębokie miski, tofu, kiełkami fasoli, kawałkami marchewki i imbiru, zielonymi częściami dymki i skrapiamy olejem sezamowym. W tym momencie do wegańskiego ramenu dorzucamy też pozostałe składniki jako dodatki.
Podobne przepisy: zupy zupy - zobacz inne inspiracje Kuchnia japońska - zobacz inne inspiracjePorady
- jak szybko obrać imbir? Wykorzystajcie do tego łyżeczkę. Skrobiąc korzeń imbiru szybko usuniemy cienką warstwę skórki, nie tnąc całego produktu
- w tym przepisie na wege ramen polecamy dodać białą pastę miso - ciemna będzie bardziej intensywna i wpłynie na kolor dania
- tahini możemy zastąpić białą pastą sezamową (neri goma)
- wegański ramen podajemy z makaronem ryżowym (jak w przepisie) lub z makaronem typu ramen (jest bardziej płaski, nieco dłużej się gotuje)
- suszone nitki chili (silgochu) mogą być dodatkowym elementem dekoracji do podania. Nadadzą wyrazistszego smaku, ale nie są niezbędne do tej potrawy
- wege ramen polecamy podać z chrupiącym tofu z patelni, ale alternatywą będzie też inny rodzaj tofu, jak w przepisie na wegański ramen z wędzonym tofu
Komentarze