Krewetki z makaronem ryżowym

Krewetki z makaronem ryżowym to szybkie i łatwe danie w azjatyckim stylu. Wystarczy tylko kilka składników, aby zachwycić nim domowników czy gości. To połączenie smaków jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę, który zachwyca od pierwszego kęsa. Zobaczcie, jak zrobić obiad niczym z najlepszej orientalnej restauracji!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 149 głosów)

Krewetki z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • krewetki 1.

    Przygotowanie krewetek: Krewetki obieramy ze skorupek i oczyszczamy. Dymkę, czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy (odrobinę dymki i chilli zostawiamy do dekoracji). Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy krewetki oraz posiekane dodatki. Wszystko smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Na koniec dodajemy sos sojowy, sok wyciśnięty z połowy limonki i odrobinę brązowego cukru i smażymy jeszcze przez chwilę.

  • makaron-ryzowy 2.

    Przygotowanie makaronu: Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy posypane sezamem oraz resztą posiekanej dymki i papryczki chilli. Pozostałą połówkę limonki kroimy na pół i serwujemy po jednej do każdej porcji.

Porady

  • Krewetki z makaronem ryżowym warto podać ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Świetnym dodatkiem są też chrupiące kiełki.
  • Aby krewetki były soczyste, należy je obrabiać termicznie dosłownie przez 2-3 minuty. W przeciwnym razie staną się suche i gumowe.
  • Świetnym dodatkiem, który wzbogaci krewetki z makaronem, są orzeszki ziemne. Aby były bardziej aromatyczne, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni.

Notka redakcyjna

Jak ugotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy możemy kupić w wielu kształtach i rozmiarach. W sklepach znajdziemy cieniutkie niteczki, zwane vermicelli, a także grube, płaskie wstążki, przypominające włoskie tagliatelle, dostępne w różnych szerokościach (1 mm, 3mm, 5mm i 10mm) W zależności od tego, jaki makaron kupimy, sposób gotowania będzie się różnił. Cienkie niteczki wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty. Grubsze wstążki potrzebują więcej czasu na napęcznienie i zwykle zajmuje to od 5 do 8 minut, natomiast te najszersze aż 10 minut. Makaron ryżowy, oprócz gotowania, można też smażyć.

Jak przyrządzić krewetki - przepis na orientalną nutę

Krewetki to popularny składnik wielu azjatyckich dań. Znajdziemy je zarówno w zimnych przekąskach i sałatkach, jak również w zupach oraz daniach na ciepło. Możemy więc przygotowywać je zarówno na patelni, woku, grillu, w piekarniku, jak i w garnku. Niezależnie którą metodę wybieramy, kluczową kwestią jest odpowiednia marynata, czyli zioła przyprawy. Orientalne krewetki warto odprawić czosnkiem, chilli, sosem sojowym, imbirem i sokiem z limonki. Pasują do nich również ziarna sezamu, cebulka dymka, trawa cytrynowa i świeża kolendra. Krewetki pysznie smakują też doprawione różnymi azjatyckimi sosami, takimi jak teriyaki, hoisin, ostrygowym, rybnym, jak również pastą curry lub tamaryndową. 

Makaron ryżowy - z czym jeszcze można go przygotować?

Przepis na krewetki z makaronem ryżowym to tylko jedna z wielu przepysznych opcji na azjatyckie danie. Najpopularniejszym daniem, które zdobyło już wielu fanów na całym świecie, jest tajski pad thaiMakaron ryżowy to taż świetny składnik orientalnych zup (na przykład zupy pho), a w wersji na zimno jest sycącym dodatkiem do sałatek oraz sajgonek.

Z makaronu ryżowego zrobimy też mnóstwo dań z woka typu stir fry. Bazą do każdego z tych dań są zwykle warzywa. Możemy użyć niemal wszystkich warzyw, jednak najlepiej pasować tu będą brokuły, marchew, fasolka, a także pak choi lub kapusta pekińska. Warto dodać również wszelkiego rodzaju grzyby oraz kiełki. 

Taki podstawowy przepis na makaron ryżowy z warzywami możemy urozmaicać przeróżnymi owocami morza, mięsami czy ich wegetariańskimi zamiennikami. Pysznie smakuje zarówno z wołowiną, kurczakiem, jak i kaczką. Z kolei w wersji wegetariańskiej można go smażyć z jajkiem, a wegańskiej z tofu czy seitanem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy