Makaron ryżowy z kurczakiem

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron ryżowy z kurczakiem jest bardzo smacznym i aromatycznym daniem. Potrawa jest lekka, a dzięki krótko gotującym się warzywom – przyjemnie chrupiąca. Jest również proste i szybkie w przygotowaniu. Danie jest idealne na obiad czy bardziej treściwą kolację. Możemy też zapakować ją do pudełka i zabrać do pracy czy szkoły i zjeść po podgrzaniu lub na zimno. Polecamy sprawdzony przepis na makaron ryżowy z kurczakiem.

Składniki:

  • makaron ryżowy  100 g

  • filet z kurczaka  250 g

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • mąka ziemniaczana  15 g

  • imbir  5 g

  • czosnek  1 ząbek

  • szczypiorek  2 gałązki

  • ocet ryżowy  30 ml

  • brązowy cukier  15 g

  • marchewka  150 g

  • por  70 g

  • bambus  50 g

  • papryka  

  • olej  15 ml

  • sos sojowy  30 ml

  • boczniaki  50 g

Makaron ryżowy z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: gotujemy go wg zaleceń producenta. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

  • Krok 2:

    Kurczak: mięso kroimy w niewielką kostkę lub cienkie paseczki. Dodajemy sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby całe mięso było otoczone przyprawami.

  • Krok 3:

    Przygotowanie dodatków: imbir i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Szczypior oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na ukos. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Por kroimy w plasterki. Boczniaki myjemy i delikatnie osuszamy, tniemy w paski.

  • Krok 4:

    Sos: ocet ryżowy przelewamy do szklanki, dodajemy 2 łyżki wody, cukier oraz sos sojowy. Mieszamy do rozpuszczenia cukru.

  • Krok 5:

    Smażenie: w woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir, czosnek oraz szczypior i smażymy jedną minutę. Dokładamy kurczaka i pokrojone w paski boczniaki. Mieszamy i smażymy 3 minuty, kilka razy mieszając. Dodajemy marchewkę i paprykę, por i smażymy 5 minut, mieszając. Dokładamy odcedzony bambus.

  • Krok 6:

    Wykończenie dania: na patelnię wlewamy sos, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Makaron ryżowy z kurczakiem nakładamy na głębokie talerze.

Porady

  • Do makaronu ryżowego z kurczakiem możemy dodać inne warzywa, np. pokrojoną w kostkę cukinię, różyczki brokuła czy groszek cukrowy. Warzywa te dodajemy razem z marchewką.
  • Potrawę możemy posypać sezamem, orzeszkami ziemnymi czy nerkowcami. Można je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Danie już na talerzach można posypać bazylią lub kolendrą.
  • Zamiast kurczaka możemy dodać krewetki lub delikatną polędwicę wołową lub wieprzową. W wersji wegańskiej mięso warto zastąpić wędzonym tofu.
  • Ekspresowy makaron ryżowy z kurczakiem przygotujemy, używając warzywną mieszankę do dań chińskich.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne