Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami to proste danie makaronowe w stylu orientalnym. Orzechy nerkowca, imbir i syrop klonowy w interesujący sposób podbijają smaki tego niecodziennego dania. Danie idealnie sprawdzi się na spotkania w gronie rodziny i znajomych.
Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
(średnia 4.48 z 200 głosów)
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i posiekane boczniaki, smażymy aż zbrązowieją i staną się suche; pod koniec smażenia solimy. Z podanych składników ucieramy sos, zalewamy nim kostki tofu, odstawiamy na co najmniej 1 godz. Wyjmujemy z zalewy (tę zachowujemy) i smażymy z każdej strony na oleju, na jasnobrązowy kolor.
W woku rozgrzewamy 4–5 łyżek oleju, wrzucamy nerkowce i smażymy, aż się zezłocą. Szybko wyjmujemy, na ten sam olej dajemy utarty imbir, smażymy do zezłocenia i dorzucamy posiekane chili. Przemieszujemy, dokładamy plastry brukselki. Mocno obsmażamy, aby gdzieniegdzie się zbrązowiły, oprószamy solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż lekko zmiękną.
Wrzucamy do woka makaron, orzechy, grzyby i tofu, smażymy aż wszystko się połączy. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pozostałym z marynowania tofu sosem. Posypujemy posiekaną dymką i posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
dania z makaronem - zobacz inne inspiracjePorady
W przepisie wykorzystano:
- 2 łyżeczki słodko- kwaśnego sosu chilli
- natkę kolendry można zamienić na natkę pietruszki
- makaron ryżowy, który można zastąpić makaronem soba albo fettuccine
- marynowane tofu
Komentarze