Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami

Ocena:

4.48 (200)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami to proste danie makaronowe w stylu orientalnym. Orzechy nerkowca, imbir i syrop klonowy w interesujący sposób podbijają smaki tego niecodziennego dania. Danie idealnie sprawdzi się na spotkania w gronie rodziny i znajomych. 

Składniki:

  • masło  1 łyżka stołowa

  • czosnek  1 ząbek

  • boczniaki  200 g

  • tofu  200 g

  • olej  6 łyżek stołowych

  • orzechy nerkowca  50 g

  • imbir  1 łyżka stołowa

  • papryka chili  1 szt.

  • brukselka  250 g

  • makaron ryżowy  250 g

  • sok z cytryny  1 szt.

  • dymka  1 szt.

  • kolendra  1 szt.

  • sos sojowy  2 łyżki stołowe

  • syrop klonowy  2 łyżki stołowe

  • ocet ryżowy  2 łyżeczki

  • chili  2 łyżeczki

Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i posiekane boczniaki, smażymy aż zbrązowieją i staną się suche; pod koniec smażenia solimy. Z podanych składników ucieramy sos, zalewamy nim kostki tofu, odstawiamy na co najmniej 1 godz. Wyjmujemy z zalewy (tę zachowujemy) i smażymy z każdej strony na oleju, na jasnobrązowy kolor.

    maslo-iStock
  • Krok 2:

    W woku rozgrzewamy 4–5 łyżek oleju, wrzucamy nerkowce i smażymy, aż się zezłocą. Szybko wyjmujemy, na ten sam olej dajemy utarty imbir, smażymy do zezłocenia i dorzucamy posiekane chili. Przemieszujemy, dokładamy plastry brukselki. Mocno obsmażamy, aby gdzieniegdzie się zbrązowiły, oprószamy solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż lekko zmiękną.

    czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 3:

    Wrzucamy do woka makaron, orzechy, grzyby i tofu, smażymy aż wszystko się połączy. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pozostałym z marynowania tofu sosem. Posypujemy posiekaną dymką i posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

    iStock-tofu-

Porady

W przepisie wykorzystano: 

  • 2 łyżeczki słodko- kwaśnego sosu chilli
  • natkę kolendry można zamienić na natkę pietruszki
  • makaron ryżowy, który  można zastąpić makaronem soba albo fettuccine
  • marynowane tofu 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne