Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami

Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami to proste danie makaronowe w stylu orientalnym. Orzechy nerkowca, imbir i syrop klonowy w interesujący sposób podbijają smaki tego niecodziennego dania. Danie idealnie sprawdzi się na spotkania w gronie rodziny i znajomych. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 200 głosów)


Kroki przygotowania:

  • maslo-iStock 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i posiekane boczniaki, smażymy aż zbrązowieją i staną się suche; pod koniec smażenia solimy. Z podanych składników ucieramy sos, zalewamy nim kostki tofu, odstawiamy na co najmniej 1 godz. Wyjmujemy z zalewy (tę zachowujemy) i smażymy z każdej strony na oleju, na jasnobrązowy kolor.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 2. W woku rozgrzewamy 4–5 łyżek oleju, wrzucamy nerkowce i smażymy, aż się zezłocą. Szybko wyjmujemy, na ten sam olej dajemy utarty imbir, smażymy do zezłocenia i dorzucamy posiekane chili. Przemieszujemy, dokładamy plastry brukselki. Mocno obsmażamy, aby gdzieniegdzie się zbrązowiły, oprószamy solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż lekko zmiękną.
  • iStock-tofu- 3. Wrzucamy do woka makaron, orzechy, grzyby i tofu, smażymy aż wszystko się połączy. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pozostałym z marynowania tofu sosem. Posypujemy posiekaną dymką i posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

Porady

W przepisie wykorzystano: 

  • 2 łyżeczki słodko- kwaśnego sosu chilli
  • natkę kolendry można zamienić na natkę pietruszki
  • makaron ryżowy, który  można zastąpić makaronem soba albo fettuccine
  • marynowane tofu 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy